• Η Πειραιώς και η απόφαση Μητσοτάκη, το δίλημμα Παπασταύρου, το bonus στην AEGEAN, οι περικοπές της Βρεττού, η νέα εταιρεία από Εθνική – Fortress, και οι εντιμότατοι φίλοι του Τζώρτζη και της κ. Καίτης

    ΜΕΤΑ την απόφαση του ελληνικού Δημοσίου να μην ασκήσει το δικαίωμα του να μετατραπούν τα WARRANTS της AEGEAN AIRLINES σε μετοχές, η διοίκηση ης αεροπορικής έκανε ένα μεγάλο δώρο στους εργαζόμενους.

    image

    Πειραιώς: Η οριστική απόφαση του Μητσοτάκη

    Για την Τράπεζα Πειραιώς η εβδομάδα που αρχίζει από σήμερα θα είναι η πλέον κρίσιμη.

    Την Τέταρτη 14 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ανακοινώνει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2023 και, πιθανότατα την επόμενη ημέρα ή την Παρασκευή, θα μάθουμε και το τελικό ποσοστό των μετοχών που θα διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Σήμερα το ΤΧΣ κατέχει το 27% της Πειραιώς.

    Αυτή την στιγμή το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνει placement του 20% ή 22%.

    Το ενδιαφέρον είναι δεδομένο και τραπεζικές πηγές από το Λονδίνο ενημερώνουν τον WISEMAN ότι η υπερκάλυψη της ζήτησης, εκτιμάται, όπως άλλωστε είναι λογικό, μεταξύ 5 έως 8 φορές.

    Όμως υπάρχουν πιέσεις προς τους ανάδοχους, το ποσοστό να αυξηθεί προς το 27%, δηλαδή να πουληθεί σχεδόν ολόκληρο το πακέτο που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο.

    Φυσικά αυτές οι πιέσεις έχουν ένα και μόνο «ιδιοτελή» σκοπό.

    Να εισπράξουν όλο και μεγαλύτερες προμήθειες (όσο μεγαλύτερο το πακέτο, τόσο αυξάνονται οι προμήθειες τους) και μεγάλα bonusses από τις τράπεζες τους, στο τέλος της χρονιάς.

    Και φυσικά, να αγοράσουν νέες Porsche και Ferrari.

    Μην νομίζετε ότι ενδιαφέρονται για το καλό της Ελλάδας.

    Όμως οι ανάδοχοι που ΤΩΡΑ πιέζουν να πουληθεί ολόκληρο το ποσοστό του 27% της Πειραιώς, κάνουν θηριώδες λάθος.

    Όπως άπαντες γνωρίζετε το 2025, το ελληνικό χρηματιστήριο θα αναβαθμιστεί από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά.

    Τις προηγούμενες ημέρες  μάλιστα προς επίρρωσιν τούτων, η NBG Securities τόνιζε σε report της ότι « η πιθανή αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από την κατάσταση αναδυόμενων σε ανεπτυγμένη αγορά θα είναι αναμφίβολα ένας βασικός θετικός καταλύτης απόδοσης, σηματοδοτώντας την επιστροφή των ελληνικών μετοχών στην κανονικότητα και προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολύ μεγαλύτερων επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.»

    Ακόμα, άπαντες αναμένουν την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας που θα δώσει η MOODY΄S, το 2025.

    Επιπρόσθετα, πολλές αναλύσεις ξένων οίκων, δίνουν τιμές για την Πειραιώς τα 5 ευρώ.

    Για παράδειγμα η JP Morgan δίνει τιμή στόχο 5 ευρώ από 4,65 ευρώ πριν, με σύσταση «overweight».

    Eurobank Equities για τη στρατηγική του 2024 προτείνει ως κορυφαίες επιλογές για το 2024 την Πειραιώς, με τιμή στόχο τα 4,66 ευρώ.

    Αυτό σημαίνει ότι σε 1-2 χρόνια το ποσοστό της Πειραιώς (όπως και της Εθνικής) θα αξίζει πολύ περισσότερα χρήματα από σήμερα.

    Αλλά όλα αυτά θα τα ζυγίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και έως την ερχομένη Παρασκευή αναμένεται να έχει λάβει την τελική του απόφαση.

    Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 έκλεισε στα 3,84 ευρώ με χαμηλό όγκο συναλλαγών μόλις 1,77 εκατ. χαρτιά.

    Make no mistake, mr president…

     

    Μετοχές

    Την Παρασκευή στο χρηματιστήριο πρέπει να σας πω ότι παρατηρούσα 5 κυρίως μετοχές, που έχουν νέα «μπροστά τους».

    Για παράδειγμα την Intralot ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 και  τα πακέτα που έφτασαν τα 2,6 εκατ. τεμάχια.

    Η μετοχή έκανε νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων και έκλεισε στα 1,24 ευρώ.

    Σε λίγες εβδομάδες αναμένουμε να εκδοθεί το νέο ομόλογο της εισηγμένης.

    Επίσης τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 που έκαναν υψηλό όγκο 992.000 τεμάχια.

    Η μετοχή έκλεισε αμετάβλητη στα 7,65 ευρώ (στο χαμηλό της ημέρας) ενώ έκανε υψηλό 7,81 ευρώ.

    Η μετοχή της ΤΙΤΑΝ ήδη συμπλήρωσε απόδοση 19,35% από τις αρχές της χρονιάς κερδίζοντας δικαίως τις εντυπώσεις.

    Την Παρασκευή έκλεισε στα 25,60 ευρώ με όγκο 63.000 χαρτιά ενδεικτικό του γεγονότος ότι όσοι έχουν δεν πουλάνε.

    Το «hot» χαρτί των ημερών ο ΔΑΑ ΔΑΑ -0,83% 8,35 , έκλεισε με οριακές απώλειες στα 9,17 ευρώ και όγκο συναλλαγών μόλις 1,690 εκατ. μετοχές.

    Η «μεγάλη» ημέρα θα είναι αύριο που θα γίνει το rebalancing.

    Οι ειδικοί προβλέπουν ένα μίνι ράλι…

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 έχει γενική συνέλευση, εντός της εβδομάδος που θα αποφασιστεί το buyback των μετοχών.

    Η μετοχή έκλεισε αμετάβλητη στα 14,60 με όγκο συναλλαγών τα 212.000 χαρτιά.

     

    EUROBANK

    Σήμερα πάντως, μια από τις μετοχές που ίσως απασχολήσει θα είναι η EUROBANK ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 , καθώς ο βασικός της μέτοχος που είναι το καναδικό fund FAIRFAX Fairfax Financial holdings FFH του Prem Watsa κατηγορήθηκε από ένα hedge fund, το MUDDY WATERS, ότι παραποιεί στοιχεία των θυγατρικών της που έχει εξαγοράσει τα τελευταία χρόνια στον ΚΑΝΑΔΑ.

    Φυσικά η FAIRFAX την Πέμπτη διέψευσε άμεσα αυτό το ενδεχόμενο, ενώ και η μετοχή της την Παρασκευή  έκλεισε με κέρδη 1,91% στα 1.261 καναδικά δολάρια.

    Σε ανακοίνωση της η FAIRFAX διαβεβαιώνει όλους τους μετόχους, ότι έχει συντάξει τις οικονομικές καταστάσεις και τις εκθέσεις της σύμφωνα με όλες τις ισχύουσες λογιστικές αρχές, επισημαίνοντας το ρεκόρ καθαρών εσόδων που πέτυχε το πρώτο εννεάμηνο του 2023.

     

    Γιάννης και Αλέξης Τσαντίλης: Νέα σφυριά

    Την Παρασκευή, έκανε την εμφάνισή του στην πλατφόρμα, ένας νέος πλειστηριασμός εις βάρος μελών της οικογένειας Τσαντίλη.

    Αυτή τη φορά, το σφυρί στρέφεται κατά του Αλέξη και του Γιάννη, καθώς και παιδιών τους, και αφορά ένα ακίνητο στην Παραλία Αυλίδας.

    Ο πλειστηριασμός, που επισπεύδεται από την Dovalue Greece, έχει προγραμματιστεί -εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- για τις 28 Φεβρουαρίου 2024, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 475 χιλ. ευρώ.

    Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα:

    Α) Ένα αγροτεμάχιο, μετά της επ’ αυτού ισόγειας οικίας, συνολικού εμβαδού 241,69 τ.μ., ανεγερθείσης τμηματικά, το οποίο έχει έκταση 7.430,99 τ.μ.

    Β) Ένα αγροτεμάχιο, μετά της επ’ αυτού ισόγειας οικίας, συνολικού εμβαδού 99,80 τ.μ., το οποίο έχει συνολική έκταση κατά τον τίτλο κτήσεως 1.144 τ.μ.

    Τα δύο όμορα αγροτεμάχια βρίσκονται στη θέση “Μόρφα” ή “Βράχος” Παραλίας Αυλίδας, στον Δήμο Χαλκιδέων, είναι πρακτικά συνενωμένα και αποτελούν ένα ενιαίο γήπεδο.

    Σύμφωνα με την έκθεση του εκτιμητή, επί του πρώτου αγροτεμαχίου βρίσκονται δύο συνενωμένες με πέργκολα ισόγειες κατοικίες με τα υπόγειά τους, ένα βοηθητικό κτίσμα σήμερα διαμορφωμένο σε κατοικία, πισίνα, γήπεδο (μπάσκετ και τένις) και στεγασμένες θέσεις στάθμευσης. Στο δεύτερο αγροτεμάχιο υπάρχει συγκρότημα κατοικιών το οποίο αποτελείται από 3 ισόγεια διαμερίσματα.

    Κατόπιν εξωτερικής αυτοψίας, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για μέτριας κατασκευής κτίρια, με πέτρινα δάπεδα, ξύλινα κουφώματα, επίχρισμα λευκού σοβά, τα οποία βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση συντήρησης.

    Διαπιστώθηκαν ακόμη μικρής έκτασης ρωγμές στα ισόγεια διαμερίσματα.

     

    Παπασταύρου: Το δίλημμα για τις Ευρωεκλογές

    «Με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και όσους πάνε την Ευρώπη μπροστά ή με τις δυνάμεις που επενδύουν στον λαϊκισμό» ήταν το δίλημμα που έθεσε ξεκάθαρα για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, στο συνέδριο που πραγματοποίησε το ΕΛΚ την Παρασκευή στην Αθήνα, ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου.

    Για τον ίδιο, βέβαια, είχε και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό η συμμετοχή του , καθώς, όπως ανέφερε στην τοποθέτηση του, στο ίδιο ξενοδοχείο το 1992 πραγματοποιήθηκε το ιστορικό 9ο συνέδριο του ΕΛΚ, στο οποίο συμμετείχε ως εκπρόσωπος της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τον τότε Πρόεδρο της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών – και μετέπειτα Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα.

    Για την ιστορία στο τότε Συνέδριο του ΕΛΚ, είχαν συμμετάσχει σπουδαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, όπως ο τότε Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και οι πρώην Πρωθυπουργοί του Βελγίου, Βίλφριντ Μάρτενς και Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ.

    Στο εν λόγω Συνέδριο υιοθετήθηκε, μάλιστα, το «Πρόγραμμα των Αθηνών», ένα κείμενο αρχών και θέσεων που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το ΕΛΚ τις επόμενες δεκαετίες.

     

    Ο Μανιάτης για την τρίτη θέση στο «πράσινο» Ευρωψηφοδέλτιο

    Για τα ονόματα που «παίζουν» για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ενημερωθήκατε εκτενώς στο ρεπορτάζ του mononews το Σάββατο.

    Σήμερα σας έχουμε λίγο παρασκήνιο από Χαριλάου Τρικούπη μεριά.

    Καταρχάς, ο Νίκος Ανδρουλάκης ελπίζει (κι ονειρεύεται) να πιάσει ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει να εκλέξει όχι μόνο τρεις αλλά και 4 ευρωβουλευτές.

    Οι πληροφορίες του wiseman λένε ότι οι δύο πρώτες θέσεις έχουν «κλειδώσει» από τον νυν ευρωβουλευτή (είχε διαδεχθεί τον Νίκο Ανδρουλάκη όταν αυτός παραιτήθηκε), Νίκο Παπανδρέου και από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του προέδρου, Ανδρέα Σπυρόπουλο.

    Ένα τρίτο και δυνατό όνομα που «παίζει» είναι αυτό του πρώην υπουργού και καθηγητή, ειδικού για θέματα ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη. Στο ΠΑΣΟΚ λένε κάποιοι ότι θα μπορούσε να προσφέρει στις Βρυξέλλες, ειδικά τώρα που το ενεργειακό είναι βασικό θέμα. Το ερώτημα είναι αν θα δεχθεί ο κ. Μανιάτης καθώς μαθαίνουμε ότι ζήτησε ξεκάθαρη και δυναμική στήριξη από το κόμμα κι ένα επιτελείο που θα τον βοηθήσει να εκλεγεί.

    Στα δυνατά ονόματα ο Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην υπουργός Οικονομικών και ο Ηλίας Κικίλιας, επίσης οικονομολόγος.

    Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης ψάχνει διακαώς γυναίκες για το ευρωψηφοδέλτιο. Κι απ’ ότι λένε κάποιοι που γνωρίζουν… δεν βρίσκει δυνατά ονόματα κι έχει φάει κάποιες «πόρτες».

    AEGEAN: Bonus ένας μισθός

    ΜΕΤΑ την απόφαση του ελληνικού Δημοσίου να μην ασκήσει το δικαίωμα του να μετατραπούν τα WARRANTS της AEGEAN AIRLINES σε μετοχές, η διοίκηση ης αεροπορικής έκανε ένα μεγάλο δώρο στους εργαζόμενους. Έδωσε σε περίπου 3,000 άτομα bonus ένα μισθό.

    Έτσι άπαντες έμειναν ικανοποιημένοι

    Βρεττού: Περικοπές κόστους για την Αττικής

    Μια από τις τράπεζες που περικόπτει συνεχώς «άχρηστες» δαπάνες είναι η Τράπεζα Αττικής.

    Όπως φαντάζομαι έχετε ενημερωθεί η διοίκηση της Τράπεζας,  αποφάσισε να ενοικιάσει, νέο κτήριο κάπου στο Χαλάνδρι για να στεγάσει υπηρεσίες που αυτή την στιγμή είναι διάσπαρτες σε 6-7 διαφορετικά κτήρια.

    Αυτό όμως που δεν ξέρετε είναι ότι με αυτή της την απόφαση, η επικεφαλής της τράπεζας Ελένη Βρεττού θα «εξοικονομήσει» κόστη, μεταξύ 1,7 έως 2,3 εκατ. ευρώ, κατ’ έτος.

    SUPERBE!!!

    Στα σκαριά νέα εταιρεία Εθνικής – Fortress για υπερχρεωμένους

    Στην τελική ευθεία μαθαίνω ότι έχει μπει το «Joint venture» της Εθνικής Τράπεζας με την Fortress το οποίο θα βοηθήσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να μην χάσουν τα σπίτια τους.

    Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο με το οποίο θα βοηθά δανειολήπτες   με «κόκκινα» δάνεια να αποπληρώσουν την εταιρεία διαχείρισης (Servicers)  που έχει αποκτήσει την οφειλή τους και μάλιστα με «κούρεμα» οφειλής.

    Με τον τρόπο αυτό το δάνειο επιστρέφει πίσω στην τράπεζα, η εταιρεία διαχείρισης εισπράττει άμεσα και ο δανειολήπτης διασώζει την περιουσία του.

    H πράξη έχει δείξει ότι οι τράπεζες είναι οι πιο κατάλληλες για να επανεντάξουν τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται από τους servicers και αποδεικνύονται ενήμερα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

    Για παράδειγμα αν  οι servicers μπορούν να προσφέρουν μία λογική αναδιάρθρωση σε κάποιο στεγαστικό δάνειο, σε σχέση με την αξία του ακινήτου και διάρκεια 15-20 έτη, οι φυσικοί ιδιοκτήτες αυτών των δανείων είναι οι τράπεζες και όχι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που επένδυσαν στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαρχής.

    Η Εθνική Τράπεζα  πρόκειται λοιπόν να προχωρήσει από κοινού με την Fortress στη δημιουργία ενός fund, μέσω του οποίου θα αναδιαρθρώνονται και θα «κουρεύονται» τα δάνεια εκείνων των δανειοληπτών που έχουν κάποιο ιδιωτικό (κατοικία)  ή επαγγελματικό ακίνητο και οι οποίοι λόγω της κρίσης βρέθηκαν σε δυσχέρεια  αλλά συνεχίζουν να έχουν τον χαρακτηρισμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη.

    Πιο απλά το νέο εργαλείο θα λειτουργεί στη λογική του δανείου που πρόσφερε η Εθνική, του split and settle.

    Προϋπόθεση είναι το νοικοκυριό ή η επιχείρηση να συναινέσει στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου ώστε να εκτιμηθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του νέου δανείου με βάση τα τρέχοντα οικονομικά τους στοιχεία.

     

    Τι γύρευε η Λαζαράκου στο Λουξεμβούργο

    Στο Λουξεμβούργο βρέθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου.

    Η ίδια αποδέχθηκε την πρόταση που της έγινε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank) Nadia Calvino προκειμένου να συμμετάσχει  σε ένα νέο δίκτυο που δημιουργήθηκε το Women Climate Leaders.

    Στο δίκτυο μετέχουν 40 εξέχουσες γυναίκες οι οποίες προέρχονται κυρίως από  τον ιδιωτικό τομέα των 27 κρατών μελών της ΕΕ,  στο πλαίσιο  της πρωτοβουλίας για την επιτάχυνση της δράσης για την κλιματική αλλαγή.

    Η κυρία Λαζαράκου απ΄ό,τι έμαθα είναι η μόνη Ελληνίδα που συμμετέχει στο Δίκτυο.

    Η σημασία της ηγεσίας των γυναικών στην ανάπτυξη και εφαρμογή λύσεων για το κλίμα αναγνωρίζεται ευρέως.

    Το δίκτυο Women Climate Leaders ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ισχυρή συμμετοχή υψηλού επιπέδου.

    Τα μέλη του θα μοιραστούν γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα και θα εργαστούν σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα και τρόπους για να επιτρέψουν τον μετασχηματισμό με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και πράσινο.

     

    Πόσο αποτιμάει η Εθνική Ασφαλιστική το κτίριο της Συγγρού

    Όπως σας είχε ενημερώσει, εγκαίρως, πριν περίπου δύο εβδομάδες ο Wiseman, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει αποφασίσει να πουλήσει το κτιριακό συγκρότημα επί της Λεωφόρου Συγγρού.

    Όπως μαθαίνω το CVC ζητάει πάνω από 120 εκατ. ευρώ για την πώληση του κτιρίου με την διοίκηση να έχει ήδη αναθέσει την εύρεση αγοραστή σε τρεις μεσιτικές εταιρείες.

    Μάλιστα άνθρωποι των μεσιτικών έχουν κάνει «αυτοψία» στο κτίριο και έδωσαν ένα εύρος αξίας 90-105 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θεωρεί ότι ιδανική τιμή πώλησης θα ήταν πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

    Προφανώς δεν μπορώ να υπεισέλθω στην αποτίμηση του κτιρίου, το οποίο έχει επιφάνεια 67.858 τετραγωνικών μέτρων κατασκευάστηκε σε περίοδο τεσσάρων χρόνων, από το 2001 έως το 2005 και έχει χωρητικότητα 500 ατόμων.

    Το έργο κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία των Έδραση Ψαλλίδας – Άκτωρ – Εκτέρ, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Botta, Σακελλαρίδου και Παπανικολάου.

    Να σας θυμίσω ότι το πλάνο της Ασφαλιστικής είναι εφόσον βρεθεί αγοραστής του κτιρίου στη Συγγρού, να μεταβεί  το σύνολο των εργαζομένων στα παλιά γραφεία επί της Καραγεώργης Σερβίας.

    Ωστόσο πηγές εκτιμούν ότι επειδή η ανακαίνιση των γραφείων αλλά και η μετακίνηση των εργαζομένων στη Σερβίας είναι χρονοβόρα, υπάρχει και το σενάριο του Sale and Leasback.

    Δηλαδή η Εθνική Ασφαλιστική να νοικιάσει το κτήριο και τα γραφεία στη Συγγρού από εκείνον που θα τα πουλήσει.

     

    MYTILINEOS-ΑΒΑΞ: Κόβει αποζημιώσεις ο Σταϊκούρας 

    Μπορεί ο Χρήστος Σταϊκούρας να προσπαθεί να γλιτώσει δημόσιο χρήμα, αποφεύγοντας να καταβάλλει αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις στον Fly Over Θεσσαλονίκης, όμως οι εργολάβοι αντιδρούν σθεναρά.

    Το Υπουργείο Υποδομών όπως ίσως ήδη έχετε ενημερωθεί, αποφάσισε να δώσει πεντάμηνη παράταση με δική του υπαιτιότητα, υποστηρίζοντας όμως ότι η εξέλιξη αυτή δεν θεμελιώνει δικαίωμα αποζημίωσης στην κατασκευαστική κοινοπραξία.

    Το έργο σας θυμίζω έχουν αναλάβει η Mytilineos και ΑΒΑΞ.

    Ωστόσο, τα αφεντικά των δυο εταιρειών, Ευάγγελος Μυτιληναίος και Κωσταντίνος Μιτζάλης, δεν φαίνεται να αποδέχονται την «ετυμηγορία» του Υπουργού.

    Με επιστολή της προς το υπουργείο δήλωσαν μεταξύ άλλων ότι θα υποστούν αυξημένες δαπάνες και απώλεια εσόδων.

    Γεγονός και το οποίο μεταφράζεται σε αιτήματα για αποζημιώσεις εφόσον η νέα παράταση για τις 14 Μαΐου 2027 δόθηκε με υπαιτιότητα της αναθέτουσας αρχής,

    Να σας θυμίσω ότι ο ανάδοχος του έργου αξίας 373 εκατ. Ευρώ επελέγη στα τέλη του 2022, και τα έργα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2023.

    Ωστόσο, ο οδικός άξονας υποφέρει από μία γνωστή ασθένεια των δημοσίων έργων, καθώς ενώσεις κατοίκων είχαν υποβάλει τρεις προσφυγές στο ΣτΕ.

     

    Έρχεται δώρο για το Πάσχα

    Μαθαίνω ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης  «μετρά» τις αντοχές που έχει ο φετινός Προϋπολογισμός προκειμένου να χορηγηθεί έκτακτο βοήθημα για το Πάσχα.

    Το συνολικό κονδύλι φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ και κατά τη συνήθη πρακτική πλέον, θα χορηγηθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι.

    Βέβαια ακόμη δεν έχει κλείσει ο λογαριασμός για τους αγρότες, ενώ ήδη ο Προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί πέραν των αρχικών του προβλέψεων,  με την πρόσθετη δαπάνη των περίπου 200 εκατ. ευρώ  για τις εφημερίες των γιατρών και την αύξηση του επιδόματος γέννησης.

    Η εξίσωση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη , καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο τέλος της χρονιάς η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 5 δισ. ευρώ (2,1% ΑΕΠ) προκειμένου να μειωθεί το Δημόσιο Χρέος.

    Η ανέγγιχτη πράκτορας

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες σε «εκκαθαρίσεις» αξιωματικών εντός της Ελληνικής Αστυνομίας που θεωρούνταν μέρος των «ρυπαρών δικτύων» που μετείχαν στις παράνομες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και του Predator.

    Οι περισσότεροι εκ των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας που είτε αποστρατεύθηκαν, είτε εστάλησαν σε δυσμενείς υπηρεσίες έχει τεκμηριωθεί πως είχαν σχέσεις με τον Γιάννη Λαβράνο, τον επιχειρηματία που πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

    Πολλά από τα εν λόγω στελέχη είχαν παράλληλα προνομιακές σχέσεις και με τους πρώην αρχηγούς της Αστυνομίας Κώστα Τσουβάλα και Λευτέρη Οικονόμου.

    Ωστόσο, από τις «εκκαθαρίσεις» επιβίωσε μια ξεχωριστή περίπτωση.

    Πρόκειται για την πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών και Β΄ υποδιευθύντρια Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΥΠ την περίφημη Βαγγελιώ.

    Η ίδια  έχει ήδη καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές για την ανάμιξή της στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, υπηρετεί σήμερα ως νούμερο 2 στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης της Αθλητικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Πρόκειται για το ίδιο άτομο που είχε  υπογράψει τα πληροφοριακά δελτία παρακολούθησης του Κωστή Χατζηδάκη, του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

    Για τον λόγο αυτό άλλωστε είχε ζητηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξετασθεί ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, κάτι που δεν έγινε ποτέ, διότι δεν συναίνεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Μάλιστα απ΄ό,τι μαθαίνω μαρτυρίες που έχουν κατατεθεί στους εισαγγελείς που εξετάζουν το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρουν την εν λόγω κυρία  να επισκεπτόταν τακτικά το γραφείο του Γιάννη Λαβράνου στο Ψυχικό.

    Και εκείνη και συνεργάτες της που έχουν κατονομαστεί ως χειριστές του Predator.

    Αν και επανειλημμένα είχε ακουστεί πως θα γινόταν Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος της, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Και όχι μόνον αυτό.

    Όπως προαναφέρθηκε, έχει παραμείνει ανέγγιχτη στην θέση της. Και το ερώτημα είναι γιατί;

    Αρμόδιος να απαντήσει είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

     

    «Κόπηκε» λόγω …μαμάς η Elpedison και γκρινιάζει…

    Από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για standalone μπαταρίες για σταθμό αποθήκευσης 15 Μεγαβάτ, «κόπηκε» η Elpedison.

    Η εταιρία όπως παραδέχτηκαν οι Δαγούμας-Φουρλάρης της ΡΑΕΕΥ, κατέθεσε πλήρη και ολοκληρωμένο φάκελο αλλά έπεσε πάνω σε «σύγκρουση συμφερόντων», σε …conflict που λέμε σε απλά Ελληνικά, αφού συμμετείχε στον ίδιο  διαγωνισμό και πέρασε πανηγυρικά η «HelleniQ Renewables» που ανήκει στη μητρική HelleniQ Energy.

    Ο μάνατζερ της Elpedison Νικόλας Ζαχαριάδης (Σ.Σ. το … Νικόλας για να ξεχωρίζει από άλλους συν επώνυμους) έγινε έξω φρενών μαθαίνω διότι ξόδεψε χρόνο και χρήμα για τον πλήρη φάκελο και κόπηκε χωρίς να φταίει.

    Επιπλέον και ο «Ιταλός» συνεταίρος στην εταιρία που είναι η Edison, τον κοιτάζει με …μισό μάτι, αν και οι ιταλοί δεν φαίνονται να πολυενδιαφέρονται πλέον για την εταιρία και ψάχνουν να πουλήσουν το μερίδιό τους.

    Ωστόσο για να πουλήσουν ακριβά θα ήθελαν και τις μπαταρίες από τις οποίες κόπηκαν. Εξ ού και η δυσαρέσκεια…

    Απορία 1η: τον Ανδρέα Σιάμιση, αφεντικό της  HelleniQ Energy, που εκπροσωπεί το Σπύρο Λάτση, τον ρώτησαν για όλα αυτά; Επειδή μαθαίνω πως έχει ενδιαφέρουσες απόψεις επί του θέματος…

    Απορία 2η: όπως είχε επισημάνει ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, η εταιρία ρεύματος που είχε επιλέξει για το σπίτι του, η Elpedison, ήταν από τις πολύ ακριβές με τα χρωματιστά τιμολόγια. Από την εταιρία μου λένε πως έριξαν γρήγορα τις τιμές.

    Ο κος Σκυλακάκης το διαπίστωσε αυτό; Έμεινε πελάτης της Elpedison; «Μετακόμισε» αλλού; Να μάθουμε για να μην μείνουμε με την απορία…

     

    Ο Γιώργος Στάσης έστειλε στην Κομισιόν το «σχέδιο Κρήτη»…

    Αναφορικά με το πόρισμα της Κομισιόν για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στο λιγνίτη την περίοδο 2013-19, μαθαίνω ότι ο Γιώργος Στάσης έδωσε εντολή «το αντιμετωπίζουμε ολοκληρωμένα και θεσμικά και κατά τα άλλα…business as usual».

    Τί έκανε λοιπόν; Έστειλε στην… αγαπημένη του  Κομισιόν το σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης από τη ΔΕΗ και  το μοντέλο που θα εφαρμοστεί.

    Όπως σας έχουν γράψει ο wiseman και το mononews.gr, ο Στάσης οριστικοποίησε το σχέδιο ενεργειακής κάλυψης της Κρήτης, τόσο μέχρι την λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης μετά την αργοπορία του ΑΔΜΗΕ όσο και μεταγενέστερα.

     

    Το ιστορικό με την ενεργειακή προστασία της Κρήτης…

    Ο τρόπος αποζημίωσης που έχει επιλεχθεί για το «σχέδιο Κρήτη», εμπίπτει στις κρατικές ενισχύσεις και επομένως απαιτείται σύμφωνη γνώμη της  Κομισιόν για να τεθεί σε εφαρμογή.

    Με δεδομένο ότι δεν προχώρησαν οι εναλλακτικές λύσεις από ΗΡΩΝ και Motor Oil, καθώς οι όμιλοι αυτοί  δεν ενεπλάκησαν, ο Σκυλακάκης του ΥΠΕΝ προχώρησε σε ανάθεση του έργου στη ΔΕΗ.

    Το σχέδιο του Στάση προβλέπει την μεταφορά στο νησί της μονάδας «ΗΡΩΝ 1» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η ΔΕΗ κάνει  διετή εκμίσθωση (leasing) της μονάδας, μέχρι το 2025, ενώ στη συνέχεια θα την εξαγοράσει.

    Η «ΗΡΩΝ 1» αποτελείται από τρεις αεροστροβιλικές μονάδας, συνολικής ισχύος 147 Μεγαβάτ.

    Αναφορικά με  την απόσβεση της επένδυσης από τη ΔΕΗ, το 75% θα καλυφθεί από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), για την διετή περίπου περίοδο που η Κρήτη δεν θα έχει ενταχθεί πλήρως στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

    Το  «Κρήτη-Αττική» προβλέπεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία με σημαντική καθυστέρηση από τον ΑΔΜΗΕ, το καλοκαίρι του 2025.

    Το υπόλοιπο 25% θα αποσβεστεί έως το 2028, με την αμοιβή της μονάδας μέσω του μηχανισμού αμοιβής των μονάδων εφεδρείας έκτακτων αναγκών.

    Τέλος ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης θα φέρει ταχύτατα  νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο μοντέλο, αναμένοντας βέβαια και το «οκ» από την Κομισιόν.

     

    QUIZ1: Ο μεγαλοπαράγων και ο ‘τσιγκούνης’ υπουργός…

    Ποιος θεσμικός μεγαλοπαράγων του παραγωγικού επιχειρείν και ικανότατος μάνατζερ του Ομίλου του, λέει για συν-αρμόδιο υπουργό πως «είναι μεγάλος τσιγκούνης στα θέματα του υπουργείου με εμάς, αλλά μαθαίνω πως δεν είναι τσιγκούνης με …όλους τους επιχειρηματίες και αναρωτιέμαι το λόγο!».

    Όχι πως δεν γνωρίζει το λόγο ο μεγαλοπαράγων, αλλά από τη γνωστή αστική ευγένεια που τον διακρίνει, παριστάνει τον ανήξερο.

    Επίσης, για να κάνω ακόμη ευκολότερο το quiz, ο μεγαλοπαράγων  σχολιάζει μάλλον σκωπτικά πως ο, περί ού ο λόγος, υπουργός, μόλις αντικρύσει σχέδιο που προέρχεται από τον προκάτοχό του, «το πετάει στα σκουπίδια, χωρίς καν να το εξετάσει και είναι κρίμα, αφού μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά…».

    Προσεχώς περισσότερα στο συγκεκριμένο θέμα διότι το quiz ήταν αρκούντως εύκολο για τους υποψιασμένους αναγνώστες του wiseman.

     

    QUIZ 2:

    Ποια elegant και ιδιαίτερα ωραία κυρία, με πράσινα υπέροχα μάτια, τέως σύζυγος μέλους  εμβληματικής οικογένειας της χώρας, έχει «ποστάρει» στο Facebook φωτογραφία που φαίνεται περίπου … 45 ετών;

    Τα παιδιά της από ότι ξέρω, πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 ετών.

    Για να σας το κάνω πιο εύκολο η ίδια, ασχολήθηκε με light business, όταν χώρισε.

     

    Πού είναι οι εντιμότατοι φίλοι του Δημήτρη, της Καίτης και του Τζώρτζη;

    Ήπια μια γουλιά από το υπέροχο κόκκινο κρασί που είχα μπροστά μου.

    Η σκέψη ταξιδεύει μακριά… Σπέτσες, Μύκονο, Φολέγανδρο, Αντίπαρο.

    Λίγο νωρίτερα είχα διαβάσει από το κινητό μου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το πρόσφατο ρεπορτάζ του mononews.gr για την δίκη των Κουτσολιούτσων.

    Σκέφτηκα ότι το mononews.gr είναι το Μοναδικό Μέσο Ενημέρωσης στην Ελλάδα, που παρακολουθεί συστηματικά την μεγάλη αυτή δίκη. Εντυπωσιακό; Προφανώς.

    Ενώ περιμένω στο  Gorlomi, στο νέο hot spot του Κολωνακίου, να έλθει μια καλοψημένη μπριζόλα, αίφνης βλέπω μπροστά μου ένα φίλο μου και παλαιό φίλο του Τζώρτζη Κουτζολιουτσου. Old money επιχειρηματίας.

    Αποφάσισα να του ανοίξω κουβέντα.

    Του αναφέρω λοιπόν το ρεπορτάζ της Παρασκευής της δημοσιογράφου μας Ράνιας Παπαδοπούλου που παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία.

    Ο κατάλογος των μαρτύρων υπεράσπισης της οικογενείας Κουτσολιούτσων, εκτός του ότι είναι μικρός, στην πλειοψηφία τους είναι σχετικά άγνωστοι.

    Όπως για παράδειγμα ο τέως πρέσβης της Ελλάδας σε Κίνα και Ιταλία. Επίσης το τέως στέλεχος της Folli Follie η Ελλεάνα Παγουλάτου, ο Σωκράτης Ζυγομαλάς, ο Σπήλιος Κάρτας, ο Μιχάλης Οικονόμου.

    Στις επόμενες συνεδριάσεις θα… πλέξει το εγκώμιο του πατριάρχη της οικογένειας, Δημήτρη Κουτσουλιούτσου, ο κύριος Βασίλειος Γκαρέτσος ενώ για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο μάρτυρες υπεράσπισης θα είναι ο Δρ. Ανδρέας Κουτούπης και οι κυρίες Μαίρη Παπαγεωργίου και Μανταλένα Κασιδιαροπούλου.

    Πρόσωπα μάλλον άγνωστα στο ευρύ κοινό.

    Του εξηγώ ότι «στον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα όνομα των rich & famous Ελλήνων, που η οικογένεια έκανε στενή παρέα τα προηγούμενα χρόνια».

    Θυμάσαι, λέω στο παλιό φίλο του Τζώρτζη, ότι «μέχρι πριν από λίγα χρόνια εκατοντάδες άνθρωποι αγωνιούσαν εάν θα λάβουν πρόσκληση για το περίφημο πάρτι των Σπετσών που διοργάνωσε η οικογένειά κάθε χρόνο τον Αύγουστο;

    Που είναι οι –εντιμότατοι-φίλοι και φίλες του Δημήτρη, της Καίτης και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου;» ρωτάω τον παλαιό του φίλο.

    Η απάρνηση του κυνική, όσο και η ερώτηση μου.

    «Έχεις δίκιο. Τζώρτζης και η τέως σύζυγος του, ήταν συνεχώς με φιλικές παρέες και πήγαιναν βόλτες με το σκάφος τους, σε Μύκονο, Αντίπαρο και άλλα ωραία νησιά του Αιγαίου.

    Έβγαιναν τα βράδια μαζί στα μπουζούκια η πήγαιναν στα υπέροχα καλέσματα στο σπίτι τους.

    Τώρα ούτε ένας επιχειρηματίας, ούτε ένας εφοπλιστής, ούτε καν οι φίλες της κ. Καίτης δεν «πάτησαν» το πόδι τους στην δίκη της Folli Follie.

    Πόσο μάλλον να υπερασπιστούν την κ. Καίτη η τον Τζώρτζη.»

    Αποφάσισα να θέσω και το δύσκολο ερώτημα «Γιατί δεν πας  εσύ να υπερασπιστείς τον Τζώρτζη καθώς είσαι και rich & famous;».

    Αν και δεν του άρεσε η ερώτηση ήταν σαφής: «Το σκάνδαλο αυτό ακόμα κουβεντιάζεται στα διεθνή σαλόνια σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.  Εξαιτίας αυτής της οικογένειας γίναμε για μια ακόμα φορά διεθνώς ρεζίλι».

    Κοίταξα τα φρεσκοψημένα ψωμάκια που πέρασαν από μπροστά τα οποία μου «γαργαλούσαν» ευχάριστα τη μύτη, έτσι όπως έφθαναν από την κουζίνα.

    Ρούφηξα μια γουλιά από τον κρασί μου. Κοίταξα την παρέα του φίλου μου απέναντι και του ευχήθηκα τα καλυτέρα. Σε λίγη ώρα και εκείνος  έτρωγε το υπέροχο χοιρινό με δαμάσκηνα.

    Στην παρέα, ήταν και μεγαλοεφοπλιστής (παλαιός φίλος και εκείνος του Τζώρτζη, που τώρα πια δεν μιλάνε), λάτρης των χειροποίητων κοστουμιών από τη Saville Row και η πλατινομαλλούσα σύζυγός του, που ως… άλλη Μπριζίτ Μακρόν αδειάζει τις ανά τον κόσμο exclusive boutiques του οίκου Louis Vuitton.

    Έμαθα ότι σε λίγες ημέρες, πετάνε με κατεύθυνση τις Ελβετικές Άλπεις για να απολαύσουν τη φύση, τα αγαπημένα τους σπορ αλλά και για να δώσουν το «παρών» σε ένα big party.

    Μόνο ο Τζώρτζης έλειπε από το τραπέζι….

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.