• The Wiseman

    Οι νέες φήμες για την Εθνική Τράπεζα και η επιστροφή των λόμπι της MIG

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Η «μάχη του Αιγαίου» αρχίζει από το Νεώριο!

    Χθες είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Σύρου η αίτηση εξυγίανσης των ναυπηγείων Νεωρίου, αλλά τελικά το υπουργείο Οικονομίας (βλέπε Στέργιος Πιτσιόρλας) και ο επενδυτής (ο Πάνος Ξενοκώστας της Onex) δεν πρόλαβαν. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα η αίτηση θα κατατεθεί στα μέσα Απριλίου, λίγο μετά το Πάσχα. Τα θερμά λόγια με τα οποία μίλησε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το επενδυτικό σχέδιο αναπτέρωσαν το ηθικό στο γραφείο Πιτσιόρλα, πάντως. Χθες ο Πάνος Ξενοκώστας και οι συνεργάτες του πήγαν και στο υπουργείο Αμυνας και συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Φώτη Κουβέλη. Τα ακόμα πιο θερμά λόγια του αμερικανού πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ για το επενδυτικό σχέδιο του Νεωρίου δείχνουν πως κάτι συμβαίνει στο Αιγαίο.

    Ήσυχος ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

    Το κυβερνητικό λόμπι πάλι άρχισε να διαρρέει φήμες. Η τελευταία είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα εν όψει τη Γενικής Συνέλευσης. Ο ταπεινός σας αρθρογράφος συνάντησε τυχαία πρόσωπο που γνωρίζει άριστα τις εξελίξεις εντός των συστημικών τραπεζών. Όταν τον ρώτησε τι συμβαίνει απάντησε: “Στην Εθνική γνωρίζουν για τις φήμες περί επιθυμιών διορισμού νέου CEO. To θέμα είναι ότι ο Φραγκιαδάκης έχει την εμπιστοσύνη της Φρανκφούρτης και του SSM. Έτσι έγινε πάλι προ 14 μηνών  που ήθελαν να τον αλλάξουν αλλά ο τραπεζίτης έμεινε την θέση του”. Πάντως ο ίδιος είναι αρκετά ήρεμος με όλα όσα ακούει…

    Το LNG και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης…

    Οι Αμερικανοί δεν έχουν σχέδια μόνο για το Νεώριο αλλά και για άλλες σοβαρές επενδύσεις που προγραμματίζονται στο Αιγαίο. Πολύ ζεστά βλέπουν και την επένδυση που προωθεί σχήμα στο οποίο συμμετέχει ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog του Πήτερ Λιβανού, η ΔΕΠΑ και η βουλγαρική κρατική εταιρεία ενεργειακών συμμετοχών (BEH) για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

    Η επένδυση ενδιαφέρει σφόδρα όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ.

    Οι τελευταίες την καλοβλέπουν όχι μόνο ως αποδέκτη αμερικανικού υγροποιημένου αερίου, αλλά κυρίως ως εργαλείο περαιτέρω απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

    Σοβαρό ενδιαφέρον έχουν οι ΗΠΑ και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αναμένεται να είναι το επόμενο σοβαρό project του ΤΑΙΠΕΔ στον τομέα των παραχωρήσεων.

    Αρκετοί στοιχηματίζουν πως το λιμάνι οδεύει προς συμφέροντα που συνδέονται με τις ΗΠΑ.

    Επειδή οι τελευταίες δεν διαθέτουν μεγάλη εταιρεία διαχείρισης λιμένων, κάποιοι φωτογραφίζουν την DP World η οποία ουδέποτε εγκατέλειψε την προσπάθεια για ελληνικό λιμάνι.

    Οι Άραβες συνεργάζονται στη χώρα μας με το δικηγορικό γραφείο του Σπ. Σαγιά, του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου (στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). O οποίος κάνει δουλειες και με την COSCO.

    … και η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας

    Στην κυβέρνηση φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν και το βαλτωμένο σχέδιο μετατροπής του εξαντλημένου θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας στην πρώτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (UGS) της Ελλάδας.

    Όπως εξηγούσε προ ημερών παράγοντας του υπουργείου, η χώρα μας είναι μία από τις λίγες που δεν διαθέτει τέτοιες δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου.

    Πρόκειται για project που βρίσκεται στα συρτάρια του ΤΑΙΠΕΔ, ο προκαταρκτικός σχεδιασμός του οποίου προβλέπει χωρητικότητα περίπου 950 εκατ. κυβ. μέτρων, εκ των οποίων περίπου 350 εκατ. κυβικά μέτρα είναι ανακτήσιμα, με ρυθμό εισπίεσης 5 εκατ. κυβ. μέτρων/μέρα και ρυθμό απόληψης 4 εκατ. κυβ. μέτρων/μέρα.

    Σήμερα το κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας στο Θρακικό Πέλαγος είναι σε χρήση από την Energean Oil Α.Ε.

    Βλέπει και προς Κύπρο ο Δημ. Κοπελούζος

    Και επειδή θυμηθήκαμε τον Δημ. Κοπελούζο, ο γνωστός επιχειρηματίας φαίνεται πως έχει έναν ακόμα στόχο.

    Τη συμμετοχή στη μεγάλη κινητικότητα που καταγράφεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (βλέπε Κύπρος, Ισραήλ) στον τομέα των υδρογονανθράκων. Με ποιο τρόπο θα εμπλακεί δεν καταφέραμε να μάθουμε.

    Ξέρουμε, όμως, από πρώτο χέρι πως το ψάχνει. Και ο κ. Δημήτρης συνήθως πετυχαίνει τους στόχους του.

    Τελικά ήταν πέντε οι υποψήφιοι για τη Forthnet;

    Πέντε σχήματα κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την Forthnet. H κοινοπραξία Vodafone-Wind, η κοινοπραξία Athena-Odysee, η Pillarstone, η κοινοπραξία Golden Tree–Cyrus (που ελέγχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Wind) και ο όμιλος Antenna.

    Επέστρεψαν τα λόμπι στη Λεωφόρο Αθηνών;

    Ψάχνονται τις τελευταίες ημέρες για το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις κινήσεις σε Υγεία, Attica και άλλες φίλιες δυνάμεις.

    Επέστρεψαν τα λόμπι μέσω του εξαδέλφου από τη Γερμανία (MIG) ή είναι κάτι άλλο;

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ