• Οι νέες business των Μπάκου, Κόκκαλη και Εξάρχου, πώς μετά από μια παρτίδα τάβλι οι Γκότσης και Αγγέλου μπήκαν στην Ιντρακάτ, πως ο Μποδούρογλου έπιασε τον κλέφτη και τι λέει η Σαράντης για την EL

    Μπορείτε να φανταστείτε  τον ευγενή και comme il faut  Γιώργο Γεωργακόπουλο να «κυνηγάει» τον Γιώργο Τράγκα να εισπράξει το «φέσι που του είχε φορέσει» ο αείμνηστος «θείος».Και όμως συνέβη…

    image

    Ο Κόκκαλης, ο Μπάκος και ο Εξάρχου

    Είναι γεγονός ότι μέσα σε διάστημα 2 μηνών (6 Μαΐου -5 Ιουλίου) το σχήμα των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου πραγματοποίησε τα 2 πιο hot deals της χρονιάς.

    Στις αρχές Μαΐου πούλησαν το 30% της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60, ενώ χθες εξαγόρασαν το 32% των μετοχών της Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,60% 5,00,  από την Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ -0,56% 3,53 της οικογένειας Κόκκαλη.

    Η Ιντρακόμ διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών άνω του 5% καθώς η διοίκηση της φέρεται να έχει πεισθεί για τα σχέδια επέκτασης και άμεσης ανάπτυξης της Ιντρακάτ υπό την νέα διοίκηση.

    Τα σχέδια της νέας διοίκησης θα ξεδιπλωθούν μετά τις 15 Ιουλίου που θα οριστεί το νέο ΔΣ της Ιντρακάτ.

    Πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ όπως όλα δείχνουν CEO θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Εξάρχου.

     

    Αστικός μύθος 1

    Λέγεται ότι μια παρτίδα τάβλι την δεκαετία του 1980 ήταν αυτή που άλλαξε τη μοίρα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Ή τουλάχιστον, έτσι λέει ο αστικός μύθος, που θέλει τον Σταύρο Νταϊφά και τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να έπαιξαν στο τάβλι το ποιος θα αναλάμβανε τις τύχες του Παναθηναϊκού, όταν το ποδόσφαιρο έμπαινε στην επαγγελματική του εποχή.

    Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι το story ισχύει, αλλά ούτε και να βάλει το χέρι του τη φωτιά ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη και ότι απλώς κινείται στα όρια του αστικού μύθου.

    Άλλωστε, οι δύο άνδρες, πολύ καλοί φίλοι και κουμπάροι, έπαιζαν επί καθημερινής βάσης το τάβλι τους στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.

    Και σε ένα από αυτά τα παιχνίδια τους ήταν που έπεσε η  πρόταση ενασχόλησης με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

    Η μια εκδοχή λέει ότι την έκανε ο Νταϊφάς στον Βαρδινογιάννη.

    Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Βαρδινογιάννης, ήταν αυτός που συμβούλευσε τον Νταϊφά να αγοράσει τον Ολυμπιακό!

     

    Αστικός μύθος νο 2

    Εν έτει όμως 2022, ένας άλλος αστικός μύθος αναφέρει ότι μια παρτίδα τάβλι, ήταν αυτή που άλλαξε άποψη των δυο εφοπλιστών Γκότση και Αγγέλου για τις στεριανές business.

    Ο αστικός μύθος αναφέρει λοιπόν ότι προ καιρού, σε μια παρτίδα τάβλι του εφοπλιστή Δημήτρη Μπάκου με τους εφοπλιστές Ηλία Γκότση και Κώστα Αγγέλου έγινε μια κουβέντα για την Ελλάκτωρ.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη, οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης μαζί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου σήκωσαν περίπου 60 εκατ. ευρώ κέρδος, από την πώληση του 30% της κατασκευαστικής εταιρείας Ελλάκτωρ.

    Επένδυσαν περίπου 130 εκατ. ευρώ, με κέρδος 60 εκατ. ευρώ σε διάστημα 15 μηνών.

    Εκεί λοιπόν σε αυτή την παρτίδα τάβλι, λέγεται ότι οι δυο εφοπλιστές είπαν στον κ. Μπάκο ότι ήταν σίγουροι ότι από την Ελλάκτωρ θα έχανε πολλά λεφτά.

    Όταν όμως ο Μπάκος τους εξήγησε την στρατηγική του ιδίου και του Αλέξανδρου Έξαρχου στην Ελλάκτωρ αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια εξαγοράς της Ιντρακάτ από την Ιντρακόμ, οι δυο εφοπλιστές άλλαξαν γνώμη για τις στεριανές business..

    Οι δυο εφοπλιστές Γκότσης και Αγγέλου δεν ήθελαν πολύ ώρα για να πεισθούν….

    Τελικά σαν ξεχωριστές οντότητες εξαγόρασαν το 30% της Ιντρακάτ.

    Πώς ο εφοπλιστής Μποδούρογλου έπιασε τον (σύμφωνα με το βούλευμα) κλέφτη

    To mononews.gr τις προηγούμενες ημέρες αποκάλυψε την παραπομπή σε δίκη ενός πρώην στενού στελέχους του εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου.

    Το στέλεχος αυτό φέρεται να υπεξαίρεσε από τα ταμεία της ναυτιλιακής ALLSEAS MARINE πάνω από 4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ τα χρησιμοποίησε για την αγορά έργων τέχνης.

    Όμως το θέμα έχει μπόλικο παρασκήνιο.

    Ενώ το στέλεχος εργαζόταν ακόμα στην εταιρεία και ο εφοπλιστής έλεγε στην πιάτσα τα καλύτερα για αυτόν βρέθηκε τυχαία στο Νομικό τμήμα της εφοπλιστικής, έγγραφο που απεδείκνυε ότι μια Ρουμάνικη εταιρία που το στέλεχος είχε μεταβιβάσει δωρεάν σε πρώην υπάλληλό του, μετά από δυο ημέρες μεταβιβάστηκε στον υιό του κατηγορουμένου χωρίς βέβαια να γνωρίζει κάτι ο Μποδούρογλου.

    Το γεγονός αυτό “γκρέμισε” την εμπιστοσύνη του εφοπλιστή προς το στέλεχος του με αποτέλεσμα ο Μποδούρογλου  να προσλάβει εξιδεικευμένους συμβούλους που διενήργησαν ηλεκτρονικό έλεγχο στους σέρβερς των εταιριών του με αποτέλεσμα να ανασυρθούν διαγραμμένα αρχεία τραπεζικών εμβασμάτων που πιστοποιούσαν εμβάσματα προς όφελος του κατηγορουμένου !!

    Το στέλεχος για να δικαιολογήσει το ότι ελάμβανε τις μαύρες αμοιβές του από την εταιρία πληρωμάτων στις Φιλιππίνες ισχυρίζεται ότι αυτό ωφελείτο στο ότι η εταιρία Allseas δεν μπορούσε να του τα εμβάσει απ´ευθείας λόγω capital controls

    Ισχυρισμός που κατέπεσε αμέσως διότι ως γνωστόν οι ναυτιλιακές εταιρίες δεν είχαν τέτοια θέματα αφού όλες διατηρούσαν λογαριασμούς στο εξωτερικό.

     

    Οι λίστες μισθοδοσίας και οι μάρτυρες υπεράσπισης 

    Επί 14 μήνες ο κατηγορούμενος σε πλήθος δικογράφων που κατέθεσε ισχυρίζετο ότι η συμφωνία του με τον Μποδούρογλου για μαύρες αμοιβές 1εκ ευρώ , πλέον των 300,000 ευρώ που ήταν οι δηλωμένες του αμοιβές, ήταν μόνο προφορικές και αδυνατούσε να παρουσιάσει περισσότερες αποδείξεις η μαρτυρίες.

    Εντούτοις αφού εκδόθηκε η διάταξη της εισαγγελέως Κατσανάκη που απέρριπτε τους ισχυρισμούς του χωρίς αποδεικτικό υλικό , παρουσίασε λίστες μισθοδοσίας σε φωτοτυπίες και μαρτυρίες πρώην εργαζομένων προς υποστήριξη των ισχυρισμών του.

    Δυστυχώς όμως για αυτόν βρέθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα του ιδίου προς τον Μποδούρογλου σε ανύποπτο παρελθόντα χρόνο στο οποίο ο ίδιος συνομολογούσε τις πραγματικές του αμοιβές που ήταν υποπολλαπλάσιες των αμοιβών που αναφέρονται στις όποιες λίστες και μαρτυρίες.

     

    Οι δήθεν αγορές μετοχών

    Επειδή όμως τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν ήταν ακόμη μεγαλύτερα από το 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως των ισχυρισμών του, ο κατηγορούμενος επικαλείται ( πάλι όψιμα 14 μήνες αργότερα) ότι αγόρασε στο παρελθόν ( πάλι με προφορική συμφωνία) μετοχές σε πλοία του Μποδούρογλου τις οποίες του ξαναπούλησε το 2016.

    Για να δικαιολογήσει δε την αγορά των μετοχών ισχυρίζεται ότι τις πλήρωσε συμψηφίζοντας μερίσματα από προηγούμενες συμμετοχές του σε πλοία του Μποδουρογλου.

    Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν οι βεβαιώσεις μερισμάτων που παρουσίασε χαρακτηρίζονται από τους δικαστές ως εικονικές.

    Γιατί έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στις σχέσεις Μητσοτάκη – Ξηρουχάκη

    Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου για τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Ηλία Ξηρουχάκη.

    Η κουμπαριά του με τον πρωθυπουργό, όχι μόνο δεν λειτουργεί , ως «συνεκτικός κρίκος» μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά αντίθετα  όπως πληροφορούμαι  έγινε αφορμή για να προκαλέσει  την μήνιν του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Το κλίμα άρχισε να βαραίνει μετά την γνωστή υπόθεση με τα μπόνους των τραπεζών.

    Υπόθεση που αν θυμάστε είχε αναδείξει ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Αλέξης Πατέλης,  καταγγέλλοντας τις διοικήσεις των δύο τραπεζών (ας μην λέμε ονόματα και χαλάμε της καρδίες μας) ότι έδρασαν πίσω από την πλάτη της Κυβέρνησης.

    Στο ζήτημα που προέκυψε ευθύνη είχε και το ΤΧΣ διότι ως γνωστόν το Ταμείο διαθέτει εκπροσώπους στα διοικητικά συμβούλια των  συγκεκριμένων τραπεζών, τα οποία θα μπορούσαν είτε να τα καταψηφίσουν ή έστω να ενημερώσουν.

    Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό ακολούθησαν και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες και ατυχείς χειρισμοί του κ. Ξηρουχάκη, όπως για παράδειγμα το αίτημα που υπέβαλε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα  για αύξηση του μισθού του από τα 250.000 ευρώ στα 300.0000 ευρώ.

    Το αίτημα όπως μου λένε οι πηγές μου από το Υπουργείο Οικονομικών απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων, ήταν όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

    Όταν δε  μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό ότι ο Ξηρουχάκης «βάζει μπροστά την κουμπαριά τους» για να «ξεκλειδώνει κλειστές πόρτες»,  έ τότε ήταν που ξέσπασε καταιγίδα.

     Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα  χρειάστηκε παρέμβαση του Γρηγόρη Δημητριάδη  ο οποίος όπως μου μετέφεραν ανέλαβε να επαναφέρει τον  κ.Ξηρουχάκης στην τάξη.

    Πάντως παρά τον σοβαρό κλονισμό των σχέσεων τους,  ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον κ. Ξηρουχάκη.

    Καταρχάς, διότι  δεύτερος επιλαχών  στο διαγωνισμό για τη θέση είναι ένας 72χρονος Σουηδός, και κατά δεύτερον, διότι όπως έχει δείξει η ιστορία με την ΕΤΑΔ και το Στέφανο Βλαστό, η Κυβέρνηση έχει μία δυστοκία  στις αλλαγές «τεχνοκρατών».

     

    Το κυνήγι του Γιώργου Τράγκα από τον Γιώργο Γεωργακόπουλο της Intrum

    Μπορείτε να φανταστείτε  τον ευγενή και comme il faut  Γιώργο Γεωργακόπουλο να «κυνηγάει» τον Γιώργο Τράγκα να εισπράξει το «φέσι που του είχε φορέσει» ο αείμνηστος «θείος».

    Και όμως συνέβη, όταν η απαίτηση από την πιστωτική κάρτα του Γιώργου Τράγκα η οποία είχε φθάσει το ευτελές ποσό των 120.000  (αλήθεια ποιος τραπεζίτης είχε υπογράψει για να έχει ένα τέτοιο πιστωτικό όριο;;;;) μεταβιβάστηκε στην Intrum από την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 4,00 .

    Το δάνειο που είχε πάρει είχε ρυθμιστεί νωρίτερα διά άλλης οδού.

    Κατά την πάγια τακτική του ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, προσπάθησε να πράξει το ίδιο και για την οφειλή στην πιστωτική κάρτα.

    Οπότε η απάντηση που έλαβαν από την Ιntrum όταν τον ενόχλησαν ήταν η αναμενόμενη …εις  άπταιστη Γαλλική.

    Όμως αυτό πείσμωσε περισσότερο τον Γιώργο Γεωργακόπουλο, ο οποίος επιδόθηκε σε ένα απηνή διωγμό του Τράγκα, αναζητώντας κάποιο περιουσιακό στοιχείο για να προχωρήσει στη διαδικασία της κατάσχεσης.

    Όπως μαθαίνω μετά από τόσα πολυτελή ακίνητα που είχε στην κατοχή του  βρήκε κάποιο διαμέρισμα στην Κυψέλη για να διεκδικήσει.

    Όμως τελικά και αυτό είχε περάσει στο όνομα της συζύγου του οπότε η Intrum μάλλον θα αργήσει να εισπράξει την οφειλή της.

    Tελικώς τα μικρά ψάρια πιάνονται πιο εύκολα.

     

    Πια σπίτια αγοράζουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα

    Το έργο οι Γερμανοί ξανάρχονται,  παίζεται στην αγορά κατοικίας αυτή τη φορά.

    Όπως δείχνει έρευνα της Elxis, Οι Γερμανοί ανεβαίνουν στην πρώτη θέση των ξένων αγοραστών κατοικιών στην Ελλάδα, επενδύοντας αυξημένα ποσά σε παραθαλάσσια ακίνητα, με προτίμηση σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου.

    Μόνο στο πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 300%.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι Γερμανοί «χτυπούν» κατά κύριο λόγο τα ακριβά ακίνητα  καθώς οι αγορές τους κατά μέσο όρο αγγίζουν τις 350.000 ευρώ.

    Το ποσό αυτό σύμφωνα με τον Γιώργο Γαβριηλίδη, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Elxis, αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δείχνει ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.

     

    Τα «κάμπριο» και οι «κάμπριο»  στην Γλυφάδα

    Η Γλυφάδα τις τελευταίες ημέρες κατακλύζεται από cabrio.

    Αναμενόμενο είναι θα μου πείτε, καλοκαιράκι, ζέστη δεν θα γέμιζαν οι δρόμοι και πλατείες του παραθαλάσσιου Δήμου με  τα πολυτελή τετράτροχα;

    Εκτός όμως από τα εντυπωσιακά  αυτά αυτοκίνητα, στους πέριξ δρόμους την εμφάνιση τους έχουν κάνει και οι «κάμπριο κάδοι».

    Πρόκειται δηλαδή για κάδους απορριμμάτων χωρίς καπάκι, οι οποίοι έχουν κατοχυρωθεί ως ευρεσιτεχνία στον Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου.

    Ακούγεται αστείο αλλά μόνο τέτοιο δεν είναι διότι οι κάδοι αυτοί ξεχειλίζουν από σκουπίδια τα οποία εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών   που επικρατούν, μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες για τους προνομιούχους  κατοίκους  του Νοτίου  προαστίου .

    Κανονικά ο Δήμος όφειλε να τους έχει αποσύρει, αλλά όπως ομολογεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν υπάρχουν λεφτά για να αγοραστούν καινούργιοι.

    Αδυνατώ βέβαια να πιστέψω κάτι τέτοιο, όχι διότι τούτο  δεν πιστοποιείται από τον  Ισολογισμό του Δήμου (ο τελευταίος δημοσιεύτηκε προ τριετίας, όμως τέλος πάντων) αλλά διότι ο Δήμος Γλυφάδας αποτελεί ένα τεράστιο εργοτάξιο από παιδικές χαρές με πλαστικό γκαζόν, μέχρι πολύχρωμα σιντριβάνια.  Δεν θέλω να πιστέψω ότι λεφτά υπάρχουν…μόνο για τέτοια έργα.

     

    Η Δόμνα και ο Χατζηγιάννης  …όχι μόνο «στα όνειρα τους»

    Την αμοιβαία συμπάθεια που υπάρχει μεταξύ της Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και του ταλαντούχου συνθέτη και τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη θα την αντιληφθήκατε όλοι όσοι έτυχε να παρακολουθήσετε το Σάββατο που μας πέρασε το Chart Show της Δέσποινας Βανδή στον Alpha.

    Oμως δεν γίνονται όλα μπροστά στις κάμερες για την  τηλεθέαση και την  προβολή (εκλογές έρχονται γαρ).

    Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν  όπως πληροφορήθηκα  η Δόμνα με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη έκαναν επίσκεψη – έκπληξη  – στα κορίτσια από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα..

    Όλοι  μαζί στη συνέχεια διασκέδασαν με αφορμή το τέλος της σχολικής χρονιάς σε γνωστό εστιατόριο στο Πασαλιμάνι .

    Άλλωστε όπως έχει δηλώσει ο γνωστός συνθέτης την  Δόμνα τη γνώρισε  πριν ακόμα πολιτευτεί, και τότε είχε εντυπωσιαστεί  «από την ομορφιά που συνδέεται και ταυτίζεται με ένα σπάνιο μυαλό και ένα τεράστιο φάσμα γνώσεων.

    Είναι μια γυναίκα με ζωντάνια, δυναμισμό, χιούμορ, ευγένεια.

    Ένα πλάσμα υπέροχο.

    Πέρασε μάλιστα από τότε από το μυαλό μου ότι τέτοιους ανθρώπους έχει ανάγκη η πολιτική” όπως αναφέρει ο ίδιος.

     

    Τι λέει η Σαράντης για την συμφωνία με την  ESTEE LAUDER

    Επιστολή στο mononews.gr σχετικά με τα αναγραφόμενα για την συμφωνία της Σαράντης με την Estee Lauder απέστειλε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και CFO της εισηγμένης εταιρείας κ. Κώστας Ροζακέας.

    Στην επιστολή σημειώνονται τα εξής:

     Το υπόβαθρο της συμφωνίας 

    Η ELC και η Σαράντης είχαν συμφωνήσει από το 2019 την παράταση της συμφωνίας για το Joint Venture (JV) που έληγε το 2021 (είχε ιδρυθεί το 2001 με εικοσαετή διάρκεια) για μέχρι το 2028 και την σταδιακή πώληση του ποσοστού της Σαράντης με άσκηση call options ως εξής: 9%, 25% και 15% με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του 2021, 2024 και 2027 αντιστοίχως.

    Αυτό σημαίνει ότι η Σαράντης θα έπεφτε ως ποσοστό συμμέτοχής στο 40% για τα έτη 2022-2024 και 15% για τα έτη 2025-2027.

    Η λογική της συμφωνίας ήταν για μεν τον Σαράντη να κάνει μια σταδιακή ομαλή έξοδο, για δε την ELC να παραλάβει σταδιακά την διοίκηση και το Knowhow της εταιρείας στα εμπορικά θέματα και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς.

     

    Το ικανοποιητικό ύψος του τιμήματος των 55,2εκ€.

    Το 2021 ενσωματώσαμε στο ισολογισμό του Ομίλου περίπου 11,8εκ€ από την συμμετοχή μας στο JV με βάση το ποσοστό μας εκ 49%, το οποίο αποτέλεσε το ρεκόρ απόδοσης του JV διαχρονικά.

    Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτόξευση του κόστους ζωής, το οποίο θα επέφερε τα επόμενα χρόνια σμίκρυνση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, εκτιμήσαμε ότι το ύψος των κερδών του 2021 δεν θα ήταν στο μέλλον διατηρήσιμο και ειδικότερα τα τρία επόμενα χρόνια όπου θα είχαμε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του ποσοστού μας 40%.

    Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι όταν υπάρχει κρίση και αβεβαιότητα για το μέλλον, οι πρώτοι τομείς της οικονομίας που πλήττονται είναι αυτοί των προϊόντων πολυτελούς διαβίωσης, τομέας στον οποίοι το JV δραστηριοποιείται.

    Εκτιμήσαμε όλα τα δεδομένα και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην πώληση του 49%, κλειδώνοντας το τίμημα προς όφελος της εταιρείας και των μετόχων της και αποφεύγοντας τα ρίσκα των αγορών.

     

    Περί της συμφωνίας «εν μια νυκτί».

    Η ELC παρότι έστειλε προειδοποίηση για την εξάσκηση του call option του 9% ουδέποτε ολοκληρώθηκε.

    Αντιθέτως άρχισαν συζητήσεις για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της Σαράντη καθώς αυτό ήταν σύμφωνο με την σημερινή στρατηγική go-to-market της ELC, όπως αναφέρθηκε στην από 16/6/2022 ανακοίνωση μας προς το επενδυτικό κοινό, η οποία έχει εγκριθεί και από την ELC.

    Eιδικότερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτόξευση του κόστους ζωής, το οποίο θα επέφερε τα επόμενα χρόνια σμίκρυνση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, ο Όμιλος δέχθηκε να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο.

    Οι συζητήσεις, όπως αντιλαμβάνεστε ως έμπειρος δημοσιογράφος, κατέληξαν σε συμφωνία την 15/6/2022 και δεν ήταν προϊόν μιας νύχτας καθώς τέτοιες σημαντικές συζητήσεις απαιτούν τον χρόνο τους.

     

    Περί των δόσεων του τιμήματος

    Στην αρχική μας ανακοίνωση, η οποία τελούσε για λόγους εμπιστευτικότητάς υπό την έγκριση της ELC (η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της ΝΥ), αποφασίστηκε η παροχή μόνο των πληροφοριών που ο νόμος επιβάλει να ανακοινώνονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Έτσι έγινε αναφορά στο «συνολικό τίμημα», πληροφορία η οποία είναι ακριβής και δεν ισχύει ότι ο Όμιλος είπε ψέματα.

    Σε καμία περίπτωση δεν έγινε προσπάθεια παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, αλλά η δόθηκαν μόνο οι πληροφορίες που ο νόμος επιβάλει, και όταν ερωτηθήκαμε, έγινε η σχετική διευκρίνηση.

    Ούτως η άλλως όμως, το θέμα των δόσεων θα εγγράφονταν στα βιβλία της εταιρείας και θα περιλαμβάνονταν στις οικονομικές καταστάσεις του Α’ εξαμήνου, οι οποίες σύντομα θα δημοσιευτούν.

    Η πίστωση του τιμήματος σε δύο δόσεις των 20,6εκ€, ταίριαζε χρονικά με το αρχικό πλάνο και ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης.

    Σε καμία περίπτωση το πιστωμένο τίμημα δεν ήταν κρίσιμο μέγεθος και κρίθηκε ως λεπτομέρεια που δεν χρήζει ανακοίνωσης, γιατί ο Όμιλος Σαράντης,

    α) παρουσιάζει ανοδικό ρυθμό ταμειακών ροών κάθε χρόνο

    β) δεν έχει ανάγκη επιπλέον ρευστότητας λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών και

    γ) τα τελευταία χρόνια κλείνει τους ισολογισμούς της με καθαρό δανεισμό κοντά στο μηδέν, παρά τις εξαγορές και τις επενδύσεις που κάνει κάθε χρόνο.

     

    Ύπαρξη προβλημάτων στις σχέσεις ELC και Σαράντης

    Η απόφαση των δύο εταιρειών στο να προχωρήσουν στην συμφωνία βασίστηκε αποκλειστικά σε επιχειρηματικά κριτήρια, έγινε σε φιλικό κλίμα και θεωρήθηκε win-win και για τα δύο μέρη.

     

    Εκδίωξη του κ. Γ. Σαράντη κακήν κακώς από το JV.

    Βγήκαν τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύματα ότι δήθεν ο κ. Γ. Σαράντης εκδιώχθηκε από την εταιρεία, του απαγορεύτηκε η είσοδος στα γραφεία και δεν του επιτράπηκε να πάρει ούτε τα προσωπικά του αντικείμενα, το οποία είναι απολύτως ανακριβή και κακόβουλα.

    Ο κ. Γ. Σαράντης παρέμεινε στην εταιρεία και διεύθυνε τις εταιρικές υποθέσεις μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας την 15/6/2022.

    Ενημέρωσε τους αρμοδίους της ELC και τον διάδοχο του στην διοίκηση του JV και αποχώρησε στέλνοντας χαιρετισμό και ευχαριστίες προς όλο το προσωπικό του JV ( στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο) μέσω Skype για την συνεργασία των προηγούμενων 21 χρόνων.

    Την ίδια μέρα (δηλ. 16/6/2022) έγινε μέσω Skype αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμήν του κ. Σαράντη με τα στελέχη της ELC στο Παρίσι, όπου είναι και η έδρα της EL Europe.

    Ενδεικτικό του ισχυρής θέσης και του σεβασμού που απολαμβάνει ο κ. Σαράντης από την ELC, είναι ότι δέχτηκε την συμβατική υποχρέωση να παράσχει τις συμβουλές του επ’ αμοιβή προς την νέα διοίκηση για την μεταβατική περίοδο ενός χρόνου, προκειμένου να γίνει η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

     

    Αντικατάσταση από το Όμιλο της απολεσθείσας κερδοφορίας του JV τα επόμενα χρόνια.

    Όπως αναλυτικά περιγράφεται και στις δύο ανακοινώσεις τις εταιρείας προς το επενδυτικό κοινό, η στρατηγική της Σαράντης στο χώρο των εξαγορών και των στρατηγικών συνεργασιών θα φέρει γρήγορα καρπούς και θα αντικαταστήσει και με το παραπάνω την απολεσθείσα κερδοφορία.

    Ειδικότερα η παράγραφος της ανακοίνωσης που αφορά την ήδη συμφωνημένη εξαγορά της Stella Pack στην Πολωνία είναι αποκαλυπτική (βλέπε ανακοινώσεις της εταιρείας προς την ΕΚ).

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.