• Η Μοτοδυναμική, οι ζημιές, το πάρτι αμοιβών και το θηριώδες σπίτι του Κυριακόπουλου στα Βόρεια Προάστια

    Δεν ξέρω εάν ο κ. Πάρις Κυριακόπουλος έκανε αύξηση στον μισθό του, καθώς δεν φαίνεται από τον ισολογισμό του 2020. Αυτό που ξέρω είναι ότι χτίζει μια θηριώδη κατοικία στην περιοχή Φιλοθέης -Παλαιού Ψυχικού.

    the wise man
    image
    the wise man

    Τα «διπλά» χαμόγελα του Καραβία 

    Την δουλειά της Eurobank και προσωπικά του αφεντικού του ομίλου κ. Φωκίωνα Καραβία, την ξέρετε.

    Η μετοχή είχε κάνει ολική επαναφορά και η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78, όπως λένε οι ειδικοί, δεν αποκλείεται τώρα τον Μάιο να ενταχθεί στον περίφημο δείκτη MSCI Greece, αφού πλέον πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

    Όμως εκτός από τα χαμόγελα που θα φέρει ο MSCI Index USD (εάν φυσικά οι Αμερικανοί  της Morgan Stanley την επιλέξουν για να ενταχθεί στον δείκτη καθώς υπάρχουν και τα απρόοπτα), o κ. Kαραβίας έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος και με τις θυγατρικές της τράπεζας του.

    Μπορεί να ταλαιπωρήθηκε λίγο με το θέμα της Covid (πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το Σάββατο και εργάζεται κανονικά από την κατοικία του), όμως από την άλλη πλευρά το bull market της αγοράς έχει «φέρει» χαμόγελα στην τράπεζα και στον ίδιο.

    Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ανήλθε σε €99 εκατ. τον Μάρτιο, από €61 εκατ. το πρώτο δίμηνο του 2021.

    Ο σημαντικά αυξημένος τζίρος του μήνα στο Χρηματιστήριο αποτυπώνει το  αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ελληνική αγορά καθώς επίσης και τις μετοχικές ανακατατάξεις σε ορισμένες εισηγμένες (π.χ. Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή κλπ.).

    Κερδισμένη του μήνα, η Eurobank Equities η οποία, με μερίδιο αγοράς 21,64%, κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών.

    Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκε με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών πέριξ των €74 εκατ.

    Στην κορυφή των χρηματιστηριακών στο σύνολο του τριμήνου βρέθηκε και πάλι η Eurobank Equities με μερίδιο αγοράς 18,97%, ακολουθούμενη από την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με 16,91%.

    Η Eurobank Equities έχει εδραιώσει τη θέση και τη δυναμική της, ως μία από τις κορυφαίες επιλογές των μεγαλύτερων και σημαντικότερων θεσμικών επενδυτών καθώς και δεκάδων χιλιάδων ιδιωτών επενδυτών, έχοντας αναδειχθεί κορυφαία στην κατάταξη όσον αφορά το μερίδιο αγοράς τις περισσότερες χρονιές τα τελευταία 12 έτη.

    Το 2020 συγκέντρωσε το 17,4% του συνόλου των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Ποδαρικό για τα self tests

    Στα φαρμακεία θα βρεθούν σήμερα τα self tests και η διανομή τους στο κοινό θα ξεκινήσει άμεσα έτσι ώστε μέχρι την Παρασκευή να υπάρχουν σε ολόκληρη την επικράτεια.

    Όπως καταλαβαίνετε με τα self tests τα κρούσματα θα αυξηθούν γεωμετρικά καθώς κάθε εβδομάδα όλοι οι Έλληνες θα μπορούν να προμηθεύονται το test, άρα εκ των πραγμάτων θα υπάρξει αύξηση…

    Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν έχει και τόση σημασία, όσο ο αριθμός των εισαγωγών με COVID που γίνονται στα νοσοκομεία της χώρας και δη της πρωτεύουσας.

    Η κατάσταση έχει χτυπήσει κόκκινο γεγονός που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να επιστρατεύει κι άλλα δημόσια νοσοκομεία…

    Αυτά βλέπει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και τον πιάνει πονοκέφαλος καθώς αποχαιρετά και τον Απρίλιο χάνοντας επί της ουσίας έναν ακόμη μήνα κατανάλωσης…

    Κουράγιο, Χρήστο.

    Ποιος κάρφωσε την υπόθεση Μένιου;

    Πέραν της πλάκας η ιστορία που έχει ανοίξει με τον Μένιο Φουρθιώτη δεν φαίνεται να λήγει αναίμακτα, διότι ο Μένιος κινείται λες και έχει «μπάρμπα στην Κορώνη», που λένε και στο χωριό μου…

    Δεν ξέρω ποιος είναι ο προστάτης του, αν έχει, αλλά μαθαίνω ότι ο χαριτωμένος Μένιος θα συνεχίσει την φασαρία μέχρι τέλους…

    Εξου και ο δικηγόρος του τον προέτρεψε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Η στήλη βέβαια πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι η καρφωτή για την αύξηση της φρουράς του Μένιου – η απόφαση ελήφθη στις 18 Μαρτίου – ήρθε από φίλια πυρά της Νέας Δημοκρατίας…

    Λίγο πιο δεξιά του Κυριάκου αλλά από τα σπλάχνα του κόμματος και της κυβέρνησης…

    Στο Μαξίμου, μαθαίνω ότι το γνωρίζουν και εμφανίζονται ψύχραιμοι αποδίδοντας το κάρφωμα σε προσωπική πίκα… του επαναστάτη.

    Αυτά επί του παρόντος!

    Προσεχώς, περισσότερες γαργαλιστικές λεπτομέρειες…

    Πειραιώς: Πέφτει ημέρα με την ημέρα το ποσοστό του ΤΧΣ

    Με δεδομένο ότι η υπόθεση της τράπεζας Πειραιώς θα μας απασχολήσει τις επόμενες εβδομάδες η στήλη σας μεταφέρει ότι κάθε ημέρα που περνάει το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πέφτει κι άλλο…

    Και εξηγούμαι: μαθαίνω ότι οι επενδυτές επιδεικνύουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για να μπουν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου που τρίβουν τα μάτια τους οι σύμβουλοι, Goldman και UBS.

    Στο χρονοδιάγραμμα τώρα σήμερα στην γενική συνέλευση των μετόχων που θα γίνει με διαδικτυακό τρόπο στις 16.00 μμ, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου θα πει τις λεπτομέρειες και στις 21 Απριλίου – όπως πρώτο έγραψε το mononews.gr – θα ξεκινήσει η αύξηση.

    Τα καλά νέα από την πλευρά των ενδιαφερόμενων επενδυτών μαθαίνω ότι μεταφέρονται σε καθημερινή βάση στην ενημέρωση που γίνεται από τους εμπλεκόμενους προς τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

    Ο Στουρνάρας δείχνει το πρόβλημα

    Μπορεί η κυβέρνηση να τρέχει τον Ηρακλή 2 και καλά κάνει, ωστόσο το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου που θίγει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα…

    Κι αυτό προκειμένου οι τράπεζες να γίνουν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές καθώς ο αναβαλλόμενος φόρος αποτελεί μεγάλο κομμάτι των κεφαλαίων τους.

    Είδε και απόειδε ο διοικητής όσον αφορά την πρότασή του για τη δημιουργία της bad bank και πλέον ζητά από την κυβέρνηση να λύσει το θέμα του αναβαλλόμενου.

    Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να βάζουν την λύση του προβλήματος στο χαρτί και σύντομα θα ξεκινήσουν να την επικοινωνούν με τα κέντρα εποπτικής εξουσίας της Φρανκφούρτης.

    Τουλάχιστον, έτσι λένε.

    Το ραντεβού της Ντόρας στο Ψυχικό

    Λοιπόν, πιστός φίλος της στήλης, που του αρέσει να παρατηρεί, μου μετέφερε ότι εχθές το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν στο Ψυχικό κάτω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ) και περίμενε υπομονετικά και με το γνωστό αγέρωχο στυλ της την συνοδεία της…

    Όπως είπε και ο φίλος της στήλης αποκλείεται η Ντόρα να πήγε για ψώνια στο ισόγειο κατάστημα, οπότε η βουλευτής Χανίων μάλλον μόλις είχε εξέλθει από το ραντεβού της στην ΠΕΦ…

    Εξάλλου, η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται αυτή την περίοδο στην αιχμή του δόρατος, γενικότερα.

    Μοτοδυναμική: Πάρτι αμοιβών εν μέσω ζημιών

    Οσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι πέρσι τέτοια εποχή, σχεδόν όλοι λοιδορούσαν την μετοχή της AUTOHELLAS ΟΤΟΕΛ 0,30% 13,30 και παρότρυναν την επενδυτική κοινότητα από τα 4,00€ και κάτω να φύγουν, επειδή την θεωρούσαν πανάκριβη.

    Το περίεργο είναι για την σχεδόν ομοειδή εταιρεία, τη Μοτοδυναμική, δεν έλεγαν τίποτα.

    Οι πιο σοφιστικέ της αγοράς, για να τρομοκρατήσουν την επενδυτική κοινότητα, έλεγαν ότι η AUTOHELLAS θα έχει πρόβλημα ρευστότητας …

    Δυστυχώς για όλους τους κακοπροαίρετους που πουλούσαν φόβο, οι προβλέψεις τους έπεσαν παταγωδώς έξω και η αξιοπιστία τους κλονίστηκε ανεπανόρθωτα.

    Η AUTOHELLAS, για τα δεδομένα της κρίσης, παρουσίασε εξαιρετικό ισολογισμό με μειωμένο καθαρό δανεισμό και κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων 15,85 εκατ. ευρώ.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δίνει καθαρό μέρισμα 0,2185€/μετοχή.

    Δηλαδή στα 6,87€  που βρίσκεται, μια μερισματική απόδοση της τάξης του 3,18%.

    Το απίστευτο όμως είναι ότι τα αποτελέσματα της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ήταν μακράν τα χειρότερα και από της AUTOHELLAS και από τον ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ.

    Η Μοτοδυναμική (πατήστε εδώ για να διαβάσετε τον ισολογισμό του 2020) παρουσίασε ζημίες στους μετόχους της μητρικής της τάξης του 1.935 εκ ευρώ.

    Γι’ αυτό το λόγο, επειδή πήγε τόσο καλά, οι αμοιβές διευθυντικών στελεχών και αμοιβών διοίκησης όπως λέει η σελίδα 9 της ετήσιας οικονομικής έκθεσης είχε μια αύξηση της τάξης του 70.75% και από 1.474 εκ. ευρώ που ήταν οι αμοιβές το 2019 σε επίπεδο ομίλου, φέτος πήγαν στα 2.517 εκ. ευρώ.

    Έτσι είναι, επειδή τα πήγε τόσο καλά η εταιρεία είπε να παρτάρει.

    Επι της ουσίας, οι  μικρομέτοχοι τσέπωσαν ζημιές 1.935 εκ. ευρώ, οι τράπεζες πήραν τόκους 1.491 εκ. ευρώ και τα στελέχη και τα μέλη διοίκησης τσέπωσαν 2.517 εκ ευρώ.

    Έχουμε μείνει άφωνοι.

    Κάτω οι αμοιβές της Autohellas

    Για να καταλάβετε, η AUTOHELLAS σε αντίθεση με την ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΟΤΟ 0,33% 3,08 μείωσε τις αμοιβές της από 4.619 εκ ευρώ σε 3.102 εκ ευρώ.

    Όπως βλέπετε, είναι σχεδόν ίδιες με της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ.

    Η διαφορά όμως είναι ότι η AUTOHELLAS έβγαλε κέρδη 15.85 εκ ευρώ, δίνει μέρισμα 0.2185€/μετοχή και οι πωλήσεις της AUTOHELLAS είναι 6.27 φορές μεγαλύτερες από αυτές της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ.

    Επειδή έβγαλε τόσο καλά αποτελέσματα η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, στο 1.37€ έχει μια κεφαλαιοποίηση μόνο … της τάξης των 40.072 εκ ευρώ.

    Με ίδια κεφάλαια 16.61 εκ ευρώ.

    Δηλαδή παίζει με ένα P/BV 2020 = 2.41 !!! Τσάμπα πράγμα.

    Η AUTOHELLAS, στην τιμή των 6,87€, έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 335.633 εκ ευρώ.

    Με ίδια κεφάλαια 271.281 εκ ευρώ παίζει με ένα P/BV 2020 = 1.237. Χαώδης η διαφορά.

    Αν είναι τσάμπα η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, τότε τι είναι η AUTOHELLAS;

    Και μην ξεχνάμε ότι η AUTOHELLAS έβγαλε και κέρδη και δίνει και μέρισμα.

    Καλά, για τον ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ δεν το συζητάμε. Μιλάμε για ισολογισμό διαμάντι.

    Μέσα στην λαίλαπα του COVID η εταιρεία είχε τις ίδιες πωλήσεις και σχεδόν τα ίδια κέρδη.

    Το 2019 είχε κέρδη 3.468 εκ. ευρώ και το 2020 3.261 εκ. ευρώ.

    Καλά, δεν το συζητάμε, οι αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών διοίκησης μόνο 792 χιλ. ευρώ.

    Με κλείσιμο ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟ 1,29% 9,42 στα 6.10€ έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 43.129 εκ ευρώ.

    Δηλαδή παίζει με ένα P/BV 2020 = 1.20.

    Είναι μακράν η φθηνότερη και είναι μακράν η λιγότερη μοχλευμένη σε σχέση με την ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ και την AUTOHELLAS.

    Φίλοι αναγνώστες, τα νούμερα είναι αμείλικτα.

    Οι διοικήσεις του ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ και της AUTOHELLAS έκαναν εξαιρετική δουλειά εν μέσω χρονιά COVID.

    Εν αντιθέσει, στη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ έγινε πάρτι αμοιβών εν μέσω ζημιών.

    Εάν είμασταν σε μια κανονική χώρα (ελπίζω να γίνουμε), θα έπρεπε τα αφεντικά της Μοτοδυναμικής να εξηγήσουν στους μετόχους τους, το πάρτι αμοιβών.

    Γιατί τα κέρδη, θα πρέπει να συνοδεύονται από πούρα, ωραία κορίτσια και Porsche (που έχει και την αντιπροσωπεία στην Ελλάδα).

    Αλλά σε όλες τις αγορές του κόσμου οι μεγάλες ζημιές συνοδεύονται από μειώσεις αποδοχών και όχι από πάρτι αμοιβών όπως στην Μοτοδυναμική.

    Το εντυπωσιακό σπίτι

    Πρόεδρος στην Μοτοδυναμική, που πουλάει τις διάσημες Porsche και τις μηχανές Yamaha, είναι ο κ. Πάρις Κυριακόπουλος ενώ CEO είναι ο κ. Σωτήρης Χατζίκος.

    Μέτοχοι της εταιρείας, είναι η οικογένεια του κ. Πάρι Κυριακόπουλου.

    Δεν ξέρω εάν ο ίδιος ο κ. Πάρις Κυριακόπουλος, έκανε αύξηση στον μισθό του, καθώς δεν φαίνεται από τον ισολογισμό του 2020,  αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι χτίζει μια θηριώδη κατοικία στην περιοχή Φιλοθέης -Παλαιού Ψυχικού η οποία είναι ακόμα στα μπετά.

    Πρόκειται για ένα εκπληκτικό (οικογενειακό) οικόπεδο, πέριξ των 4 στρεμμάτων σε έναν από τους πιο ωραίους δρόμους στην περιοχή του δήμου Ψυχικού-Φιλοθέης

    Το οικόπεδο εάν δεν με απατά η μνήμη μου, χτίζονται 2 η 3 υπέροχες κατοικίες άνω των 500 τμ η κάθε μια.

    Με τεράστια υπόγεια γκαράζ των 4/5 αυτοκινήτων για το κάθε σπίτι.

    Πάντως κάθε λογικός άνθρωπος θα έλεγε ότι όταν χτίζεις σπίτι έχεις αυξημένες υποχρεώσεις.

    Αλλά είπαμε…

    Στην Ελλάδα άλλο οι εταιρείες και άλλο οι μέτοχοι.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.