• Όλα τα ονόματα των ξένων που «χτίζουν» θέση στην Alpha Bank και ένα juicy κουίζ για την “Kamala Harris” της Εθνικής Τράπεζας

    Με στοιχεία 31/03/2021, αυτή τη στιγμή το Capital ελέγχει το 4.24% της ALPHA BANK ήτοι 65.464.041 μετοχές.

    the wise man
    image
    the wise man

    Όλα τα ονόματα των ξένων που χτίζουν θέση στην Alpha Bank

    Οπως ήδη γνωρίζετε, το mononews.gr πρώτο σας ενημέρωσε για την θέση που χτίζει στη μετοχή της ALPHA BANK ΑΛΦΑ -0,61% 1,64 το Capital Group of Companies.

    Σήμερα όμως, ερχόμαστε να σας ενημερώσουμε με στοιχεία 31/03/2021 και όχι από την βάση δεδομένων του Bloomberg ποιοι ξένοι θεσμικοί «χτίζουν» τώρα θέση στην μετοχή της ALPHA BANK.

    Για να γνωρίζετε, αυτήν τη στιγμή το Capital έχει το 7,13% της EUROBANK ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78.

    Με στοιχεία 31/03/2021, αυτήν τη στιγμή το Capital ελέγχει το 4,24% της ALPHA BANK ήτοι 65.464.041 μετοχές.

    Επειδή μας αρέσει να είμαστε «to the point», η Capital Research and Management Company έχει στην κατοχή της 40.782.041 μετοχές, δηλαδή το 2,64%.

    Η Capital Guardian Trust Company, η οποία συγχωνεύτηκε με το Capital Group τον Ιούλιο του 2019, έχει στην κατοχή της 24.682.000 μετοχές της ALPHA BANK.

    Αυτό φίλοι αναγνώστες σημαίνει ότι η κίνηση από τα χαμηλά έχει γίνει από τα πιο δυνατά χέρια στο παγκόσμιο επενδυτικό στερέωμα.

    Αυτά τα χαρτιά μπήκαν στο ντουλάπι.

    Αν ήμασταν το Lansdowne δεν θα κοιμόμασταν καλά τα βράδια.

    Το Capital στην EUROBANK έχει προκαλέσει σκοτοδίνη στο Lansdowne.

    Κατά την άποψή μας, το ίδιο θα συμβεί και στην ALPHA BANK.

    Δυστυχώς, το Lansdowne παρέσυρε και πολλούς Έλληνες ιδιώτες να σορτάρουν την μετοχή της ALPHA BANK πιστεύοντας ότι θα κάνει σίγουρα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλά ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

    Δυστυχώς γι’ αυτούς, ο ελβετο-σπουδαγμένος και συντηρητικός κ. Βασίλης Ψάλτης τους ετοιμάζει σκωτσέζικο ντους.

    Η ALPHA BANK εκτός του ότι έχει τον χαμηλότερο αναβαλλόμενο φόρο ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων θα καταφέρει να μειώσει τα NPEs της σε μονοψήφιο ποσοστό σε 2 χρόνια μέσα με πολύ προσεκτικά και συντηρητικά βήματα.

    Η στήλη πιστεύει ότι είναι θέμα χρόνου να περάσει το 5% το Capital Group στην ALPHA BANK όπως έκανε και στην EUROBANK.

    Όμως, δεν χτίζει θέση στην ALPHA BANK μόνο το Capital Group.

    Ως γνωστό, θέση ήδη στην ALPHA BANK έχει το Vanguard και η BlackRock.

    Πρόσφατα, ξεκίνησαν να χτίζουν θέση και άλλα αμερικάνικα σπίτια.

    Η Charles Schwab Investment Management, η T. Rowe Price Associates και το γνωστό στην ελληνική αγορά DFA.

    Είναι ολοφάνερο ότι οι κορυφαίοι Αμερικάνοι διαχειριστές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη μετοχή της ALPHA BANK.

    Όμως, τον τελευταίο καιρό και ευρωπαίοι διαχειριστές χτίζουν θέση.

    Το γερμανικό DEKA Investment GmbH και οι Γάλλοι της Mirabaud Asset Management.

    Ακόμα, χτίζουν θέση το East Capital Asset Management, το Polunin Capital Partners και το Artemis Investment Management.

    Τον τελευταίο καιρό φίλοι αναγνώστες, έχει γίνει μεγάλος ντόρος για το ποιες μετοχές θα μπουν στην αναθεώρηση του MSCI τον Μάιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει αναδιαμόρφωση του δείκτη MSCI Greece.

    Εμείς πιστεύουμε ότι θα πετύχει το στόχο της η κυβέρνηση.

    Για να γνωρίζετε, η πιο σημαντική παράμετρος για ένταξη στον MSCI δείκτη είναι η αποτίμηση της ελεύθερης διασποράς της εκάστοτε μετοχής.

    Επειδή οι αποτιμήσεις παγκοσμίως έχουν ανέβει, αυτή τη φορά η αποτίμηση του free float πρέπει να είναι πάνω από 1,4 δισ. δολάρια.

    Με στοιχεία Παρασκευής, η EUROBANK ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 μπαίνει άνετα και η ΕΘΝΙΚΗ στα 2,49€ που έκλεισε την Παρασκευή έχει μια αποτίμηση 2,277 δισ. ευρώ.

    Όμως, προσέξτε φίλοι αναγνώστες.

    Το πρόβλημα με την Εθνική για τον MSCI και το πρόβλημα του Μυλωνά

    Το 40% της Εθνικής ανήκει στο ΤΧΣ.

    Άρα το free float (ελεύθερη διασπορά) είναι 60%.

    Δηλαδή, 1.366 δισ. ευρώ.

    Με μια μέση τιμή ευρωδολαρίου το 1,17, αυτό μας δίνει ότι η ελεύθερη διασπορά στην μετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ αξίζει 1,598 δισ. δολάρια.

    Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την EUROBANK μπαίνει σίγουρα και η Εθνική Τράπεζα .

    Προσέξτε τώρα όμως γιατί αρχίζουν τα δύσκολα.

    Ο MSCI υπολογίζει την κεφαλαιοποίηση και άρα την ελεύθερη διασπορά τις τελευταίες 10 ημέρες του Απριλίου.

    Διαλέγει 2 τυχαίες ημερομηνίες όπου με βάση αυτές καθορίζεται η ένταξη ή όχι στον δείκτη.

    Σήμερα που μιλάμε φίλοι αναγνώστες, η ALPHA BANK με κλείσιμο το 0,9696€ έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 1,498 δισ. ευρώ.

    Προσέξτε όμως, στην ALPHA BANK το ΤΧΣ έχει μόνο το 11%.

    Δηλαδή 89% είναι ελεύθερη διασπορά.

    Αυτό σημαίνει ότι με κλείσιμο Παρασκευής, η ελεύθερη διασπορά της ALPHA BANK αξίζει 1,333 δισ. ευρώ, δηλαδή, 1,559 δισ. δολάρια (με τιμή ευρωδολαρίου το 1.17).

    Η ΕΘΝΙΚΗ έχει αποτίμηση ελεύθερης διασποράς 1,598 δισ. δολάρια και η ALPHA ελάχιστα λιγότερη, 1,559 δισ. δολάρια.

    Δηλαδή είναι για να μπαίνει και η ALPHA BANK στον MSCI που κανείς μα κανείς ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.

    Το μυστικό όμως βρίσκεται στο ότι για να μπει μια μετοχή στον MSCI πρέπει να έχει μια μίνιμουμ αποτίμηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ ή αλλιώς 2.4 δις δολάρια και συγχρόνως να έχει αποτίμηση ελεύθερης διασποράς πάνω από 1.4 δισ. δολάρια.

    Αυτό σημαίνει ότι η ALPHA BANK για να είναι 100% σίγουρο ότι θα μπει στον MSCI πρέπει η τιμή της μετοχής της να πάει στο 1.30€ μέχρι το τέλος Απριλίου.

    Φυσικά, επειδή θα γίνει αναδιαμόρφωση του δείκτη, υπό προϋποθέσεις, και επειδή έχει πολύ μεγάλη αποτίμηση της ελεύθερης διασποράς, η ALPHA BANK θα μπορούσε να μπει και τώρα.

    Η στήλη όμως πιστεύει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να μη μπει τώρα η ALPHA BANK.

    Αλλά ουδέν κακό αμιγές καλού.

    Και να μην μπει τώρα, θα μπει σίγουρα τον Νοέμβριο.

    Όπως και ο Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,45% 36,00 .

    Όλοι πουλούσαν στα 10.40€/μετοχή γιατί δεν θα έμπαινε στον MSCI.

    Ο Mytilineos έκλεισε την Παρασκευή στα 14.08€!!!

    Eχοντας μια κεφαλαιοποίηση 2.011 δισ. ευρώ και πλέον είναι ένα βήμα πριν την ένταξή του στον MSCI στην αναθεώρηση του Μαΐου.

    Δεν πειράζει, όπως βλέπετε, και εδώ ισχύει το ρητό ουδέν κακό αμιγές καλού.

    Εθνική Τράπεζα: Εαν κάνει ΑΜΚ; 

    Εαν πάντως η Εθνική προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τότε δυστυχώς οι αναλυτές προβλέπουν ότι η μετοχή θα γκρεμιστεί. Και οι ξένοι θεσμικοί τα υπολογίζουν αυτά… Ιδωμεν

    Εθνική Τράπεζα: Ο Γκίκας, ο πιθανότερος πρόεδρος… 

    Λοιπόν, ο Wiseman σας έχει ενημερώσει πρώτος, προ 2 μηνών, ότι ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας θα προέλθει από τον ακαδημαϊκό χώρο. 

    Πληροφορούμαι ότι όλες οι συνεννοήσεις έχουν γίνει – εννοώ με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40% των μετοχών της Εθνικής, με την Τράπεζα της Ελλάδος, με την Φρανκφούρτη αλλά και με την κυβέρνηση – και ο σοβαρός και ιδιαίτερα αγαπητός, Γκίκας Χαρδούβελης παίρνει κεφάλι… 

    Ο καθηγητής εργάζεται ήδη στην Εθνική Τράπεζα και εκτελεί καθήκοντα Senior Independent Director ενώ είναι μέλος στην Επιτροπή Ελέγχου. 

    Η θέση του Senior Independent Director δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2019 αποκλειστικά για τον Γκίκα Χαρδούβελη και ήταν μια από τις καινοτομίες που εισήγαγε η διοίκηση Μυλωνά. 

    Επί της ουσίας τότε ο καθηγητής «τρύπωσε» στην Εθνική και προαλείφονταν για την θέση του προέδρου. 

    Τα στοιχήματα είναι υπέρ του, αλλά μέχρι να βγει η επίσημη ανακοίνωση ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί, αν και οι πηγές μου επιμένουν… 

     Μιχαηλίδης: Του έκοψαν τα φτερά της Ένωσης

    Το θέμα της αλλαγής του προέδρου της Εθνικής δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αντιθέτως επρόκειτο για ειλημμένη εδώ και μήνες – από το Φθινόπωρο – απόφαση… 

    Ο Κώστας Μιχαηλίδης (νυν πρόεδρος) το γνώριζε ωστόσο οι συνομιλητές του μου μετέφεραν την πίκρα του καθώς δεν κατάφερε να εκπληρώσει το όνειρό του – φιλοδοξία θα μπορούσε να το πει κάποιος – να γίνει πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε κανά μήνα από σήμερα… 

    Ο Μιχαηλίδης είχε διεκδικήσει και το 2019 την προεδρεία της Ένωσης αλλά η κάλπη έβγαλε τότε τον Γ. Χαντζηνικολάου της Πειραιώς. 

    Ο πρόεδρος, λοιπόν, της ΕΤΕ αναμένεται να αποχωρήσει επισήμως στην γενική συνέλευση των μετόχων προς Ιούνιο μεριά και μετά θα ακολουθήσει νέα επαγγελματικά σχέδια.

    Αφού βέβαια απολαύσει το καλοκαίρι του στον αγαπημένο του κοντινό προορισμό στο Λαγονήσι, εκτός κι φέτος απελευθερωμένος από τα καθήκοντα στην ΕΤΕ σαλπάρει για άλλες παραλίες… 

    Πειραιώς: Το αυριανό ραντεβού των μετόχων

    Αύριο οι μέτοχοι της Πειραιώς υφιστάμενοι και υποψήφιοι θα μάθουν τις λεπτομέρειες της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου… 

    Η στήλη ρώτησε αν το σχέδιο προχωρά, χωρίς παρατράγουδα και κλυδωνισμούς και η απάντηση που πήρε ήταν: «όλα βαίνουν καλώς»… 

    Το σχήμα των επενδυτών είναι έτοιμο και σε ένα μήνα από τώρα η τράπεζα Πειραιώς θα κοιτά το μέλλον υπό άλλη μετοχική σύνθεση… Όσο για το ποσοστό του ΤΧΣ μαθαίνω ότι με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή αν αύριο γινόταν η αύξηση θα διαμορφώνονταν κάτω από το 28%. 

    Πάντα υπάρχει στο τραπέζι και το σενάριο να μείνει το ΤΧΣ με 30% και εν συνεχεία μέχρι το τέλος του έτους να γίνει διάθεση ενός ακόμη ποσοστού με placement. 

    Σενάριο σε ρόλο αναχώματος στις πολιτικές πιέσεις… Αλλά όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση του επαναστάτη Αλέξη Τσίπρα «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»! 

    Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ο πρόεδρος Αλέξης. Εξάλλου, τον δρόμο τον έδειξε ο δαιμόνιος Euclid την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής… Ήρεμα, ήσυχα και συστημικά! 

    H Πασιονάρια Έφη 

    Η στήλη εδώ και χρόνια παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την (Καλλίπυγο) Έφη Αχτσιόγλου. 

    Το μαχητικό της πνεύμα μαθαίνω ότι συνεχίστηκε και εχθές στην τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Αλέξης, ο κυρ Αλέκος, ο Πιλάλης και η ίδια με τα στελέχη – τους Έλληνες παρακαλώ, όχι με τους ξένους – του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

    Η Έφη σήκωνε μερικές φορές του τόνους αλλά ο πρόεδρος Αλέξης τους έριχνε…

    Alpha Bank: μπαινοβγαίνουν στελέχη

    Στην προσθήκη νέων στελεχών προχωρά όπως ακούω η Alpha Bank. 

    Τα τμήματα στα οποία υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με νέες προσθήκες είναι  το retail banking, το HR, ώστε να εμπεδωθεί μία νέα κουλτούρα αξιολόγησης και στοχοθεσίας στο προσωπικό του Ομίλου, αλλά και του Marketing και Επικοινωνίας, προκειμένου να ενισχυθεί έτι περαιτέρω το επικοινωνιακό αποτύπωμα της τράπεζας. 

    Την ίδια στιγμή, με την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού της τράπεζας η προσοχή της διοίκησης στρέφεται στην ολοκλήρωση του νέου σχεδίου μείωσης των «κόκκινων δανείων» – όπου και αναμένεται να υπάρξουν νέες αποφάσεις που θα συμπληρώνουν τις τρεις συναλλαγές, ύψους 3,3 δισ. που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, στην επιτάχυνση του Προγράμματος Μετασχηματισμού, που ήδη τρέχει στην Τράπεζα αλλά και στην ενίσχυση της ομάδας Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Τράπεζας υπό τον Σπύρο Φιλάρετο. 

    Εκεί, όπου, επίσης έχουν δρομολογηθεί αλλαγές προσώπων με στόχο να υπάρξει νέα δυναμική ανάπτυξης του digital πακέτου υπηρεσιών που προσφέρει η Τράπεζα στους πελάτες της. 

    Κάποιοι έχουν ήδη φύγει, όπως μαθαίνω…

    Κουίζ: 

    Αληθεύει ότι σε παλαιότερη εργασία της η Χαρίκλεια- Χαρά – Νταλέκου, που  ονειρεύεται να γίνει η “Kamala Harris” της Εθνικής Τράπεζας (δηλαδή θέλει να έχει ρόλο αντιπροέδρου), είχε εξοργίσει κόσμο σε τέτοιο βαθμό που εντός της εταιρείας ασκήθηκε Veto για την άμεση απόλυσή της; 

    Όπως καταλαβαίνετε μόνο «χαρά» δεν μοίραζε η Χαρά Νταλέκου (Χαρίκλεια) , οπότε μήπως πρέπει να δει με λίγη μεγαλύτερη προσοχή την περίπτωσή της ο CEO της τωρινής της δουλειάς Παύλος Μυλωνάς; 

    Διότι δεν μπορεί να έχει απολυθεί με τέτοια ένταση από παλαιότερη δουλειά της και να εντάσσεται με πανηγυρικό τρόπο στην διοικητική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας, σε μια περίοδο που η Εθνική προσπαθεί να κάνει το επικοινωνιακό και τεχνολογικό άλμα, το οποίο μετά από δύο χρόνια – που έχει ανακοινωθεί – δεν της βγαίνει καθώς η τράπεζα δεν το ‘χει με την ψηφιακή τεχνολογία και οι πελάτες που πίστεψαν ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν δεν τα έχουν καταφέρει έως σήμερα… 

    Το μόνο που έχει απομείνει από το πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η grande παρουσίασή του στο Λονδίνο και οι φιέστα με τα τουμπερλέκια στο Μέγαρο Μουσικής… 

    Μου λένε με τα καμώματα της έχει πιάσει τρόμο τα μέλη του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και ειδικά τον επόμενο πρόεδρο της τράπεζας που όπως όλα δείχνουν (όπως λέμε και παραπάνω) οτι θα είναι καθ’ όλα σοβαρός και τεχνοκράτης Γκίκας Χαρδούβελης.

    O οποίος δεν αντέχει την υποκρισία.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.