• Γιατί το Farallon θέλει το Ντυνάν, η Χριστίνα της ΤτΕ και το “πολιτικό παιχνίδι” της Morgan Stanley με Eurobank και ΕΤΕ

    O κ. Μανουσάκης από το 2017 γνώριζε ότι το ΚΥΤ στον Ασπρόπυργο δεν μπορούσε να σηκώσει το υψηλό φορτίο και έπρεπε να αντικατασταθεί…

    the wise man
    image
    the wise man

    ΤΧΣ: Σφήνα Mazzucchelli από τους θεσμούς

    Εχθές η στήλη σας ενημέρωσε ότι η ελληνική πλευρά καλοβλέπει την τοποθέτηση του Ηλία Ξηρουχάκη στο τιμόνι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το σχόλιο έκανε το γύρο της αγοράς και φαγωθήκατε να ενημερώσετε τον wiseman ότι υπάρχει κι άλλος διεκδικητής της θέσης του CEO. Πρόκειται για τον Ιταλό Marco Mazzucchelli, μέλος του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ, την υποψηφιότητα του οποίου «σπρώχνουν» οι θεσμοί.

    Και έχει αποδειχθεί ότι όταν οι θεσμοί θέλουν κάτι στο τέλος το παίρνουν… Ποιος είναι λοιπόν ο Ιταλός;

    Ο Marco Mazzucchelli δραστηριοποιείται στον Χρηματοοικονομικό τομέα περισσότερο από 30 χρόνια, έχοντας διατελέσει Επικεφαλής σε θέματα διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ομολόγων στην Morgan Stanley, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών στη Monte dei Paschi di Siena, Διευθύνων Σύμβουλος στη Sanpaolo IMI Wealth Management (στον τομέα της Ασφάλισης και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων), κλπ κλπ.

    Σήμερα είναι Μη Εκτελεστικός Διευθυντής στην KredietBank Luxembourg, Ανώτερος Σύμβουλος στην Bain & Co, Πρόεδρος της Secofind SIM, Μη Εκτελεστικός Διευθυντής της Azura Partners LLP, Συνιδρυτής και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Biorek Srl (πρόκειται για μια καινοτόμα επιχείρηση στον τομέα της μοριακής διάγνωσης).

    Το Farallon θέλει το Ερρίκος Ντυνάν

    Αφού πήρε πίσω κοντά – λίγο πάνω, λίγο κάτω δεν έχει σημασία – 40 εκατ. ευρώ από το δάνειο προς τους Καλλιτσάντσηδες και αναμένεται να πάρει άμεσα και τα υπόλοιπα, μαθαίνω ότι το Farallon όταν ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού θα κατεβάσει σοβαρή πρόταση για την εξαγορά του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

    Μην ξεχνάτε ότι έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του την Euromedica και πρέπει κάπως να μοντάρει το μαγαζί.

    Μου λένε ότι το Farallon ενδιαφέρεται για το Ερρίκος Ντυνάν και στην Πειραιώς ανοίγουν σαμπάνιες μια και θα απαλλαχθούν από τον συγκεκριμένο βραχνά.

    Άλλωστε το Farallon είναι από τα πιο σοβαρά Επενδυτικά fund και αυτό το έχει αποδείξει πολλές φορές.

    Όσο για το CVC τώρα ασχολείται με το κλείσιμο του deal της Εθνικής Ασφαλιστικής (μην βιάζεστε, την Παρασκευή μάλλον θα έχουμε ανακοινώσεις)…

    Επιτέλους μια γυναίκα στην ΤτΕ

    Φθάσαμε στο 2021 και πανηγυρίζουμε κάθε φορά που μια γυναίκα αναλαμβάνει καίρια θέση ευθύνης (δεν είναι καλό αυτό να το προσέξουμε).

    Ο λόγος λοιπόν για την (οσονούπω) νέα υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε την πρότασή του προς το υπουργικό συμβούλιο και απομένουν οι τυπικές εγκρίσεις.

    Η σικάτη και ιδιαίτερα έξυπνη Χριστίνα, υπήρξε συνεργάτης του διοικητή στα χρόνια των μνημονίων και των ατελείωτων ξενυχτιών στην οδό Νίκης όταν ήταν υπουργός Οικονομίας και γνωρίζει εις βάθος τις ισορροπίες με τους αγαπημένους μας εταίρους.

    Θα μας “αβαντάρει” πολιτικά η Morgan Stanley;

    Λοιπόν,  σήμερα το βράδυ μετά το κλείσιμο της Wall Street η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley, θα ανακοινώσει ποιες εταιρείες εισέρχονται και ποιες εξέρχονται από τον περίφημο δείκτη Morgan Stanley Capital International (MSCI) .

    Όσον αφορά την Ελλάδα οι  ελπίδες να ενταχθούν στον MSCI Greece Index (USD) νέες εταιρείες, είναι μάλλον ισχνές,  όπως λένε οι ειδικοί που παρακολουθούν από κοντά το θέμα.

    Σήμερα στον συγκεκριμένο δείκτη βρίσκονται μόνον ο ΟΤΕ (με κεφαλαιοποίηση 5,76 δισ. ευρώ), ο ΟΠΑΠ με κεφαλαιοποίηση 3,69 δισ. ευρώ και η JUMBO που έχει Market Cap 1,85 δισ.

    Όμως υπάρχει ένα λεπτό όσο και κρίσιμο σημείο που αξίζει να μνημονευτεί.

    Όπως η Moοdys , αναβάθμισε την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2020 (δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση, η κυβέρνηση) έτσι και τώρα ενδέχεται να αποφασίσει η Morgan Stanley , η οποία έχει ένα χρόνο να εντάξει Ελληνικές  εταιρείες  στον MSCI Greece Index, να “αβαντάρει” πολιτικά την κυβέρνηση και να “ανεβάσει” το Waiver της χώρας στον παγκόσμιο δείκτη των αναδυομένων αγορών.

    Επί της ουσίας η απόφαση θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και κυρίως στο τραπεζικό σύστημα.

    Στο δια ταύτα τώρα,  3 εταιρείες πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στον MSCI.

    H Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 , η Εθνική Τράπεζα (η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο) ΕΤΕ 0,28% 7,09 και η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 1,15% 37,04.

    Για να ξέρετε η κεφαλαιοποίηση της Eurobank βρίσκεται στα 2,2 δισ. ευρώ, της  Εθνικής Τράπεζας στα 1,93 δισ. ευρώ και της Mytilineos  στα 1,76 δισ. ευρώ.

    H βασική προϋπόθεση  για να ενταχθεί μια εταιρεία στον MSCI Greece Index USD είναι η κεφαλαιοποίηση της να βρίσκεται πάνω από 1 δισ. δολάρια χωρίς όμως να προσμετρούνται οι μετοχές των βασικών μετόχων και οι ιδιες μετοχές που ενδεχομένως έχει η εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο της.

    Τέλος να τονισθεί ότι οι ειδικοί που μίλησαν στο mononews.gr επισημαίνουν ότι τον  Μάιο που είναι το επόμενο μεγάλο rebalancing θεωρείται σίγουρο ότι θα ενταχθούν και οι 3 εταιρείες.

    Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. 

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.