• Οικονομία

    Διθυραμβική Moody’s για Ελλάδα: Τι έφερε την αναβάθμιση έκπληξη στο «Ba3»

    • NewsRoom
    Moody's

    Moody’s


    Με σταθερό outlook

    Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Ba3, από B1 προηγουμένως, προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service («Moody’s»). Οι προοπτικές (outlook) παραμένουν σταθερές.

    Οι βασικοί λόγοι που ο οίκος αναβάθμισε τη χώρα είναι οι εξής:

    1. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες υποστηρίζουν μια βιώσιμη βελτίωση της δύναμης των θεσμών και έχουν ήδη φέρει απτή πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση και συμμόρφωση και η μάχη κατά της διαφθοράς. Κατά την άποψη της Moody’s, ο κίνδυνος αντιστροφής των σημαντικών αυτών βελτιώσεων είναι χαμηλός.

    2. Το γεγονός ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας για τα επόμενα χρόνια είναι θετικές, παρά τον αρνητικό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της πανδημίας, ιδίως στον τουριστικό τομέα. Η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος σε συνδυασμό με τις εισροές πολύ σημαντικών κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την επιστροφή σε μια συνετή δημοσιονομική στάση, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αντιστροφή της τάσης του δημοσίου χρέους. Επιπλέον, η Ελλάδα ευνοείται από μια πολύ ευνοϊκή διάρθρωση χρέους, η εξυπηρέτηση του οποίου είναι ιδιαίτερα προσιτή.

    Οι σταθερές προοπτικές που δίνει ο οίκος αντικατοπτρίζουν την άποψη της Moody’s ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ενσωματωθούν και να γίνουν ορατά πλήρως τα οφέλη των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει σε επίπεδο διακυβέρνησης. Επιπλέον, στον τραπεζικό τομέα -παρά τις περαιτέρω βελτιώσεις που έγιναν τον περασμένο χρόνο- πρέπει να γίνουν ενέργειες για να βελτιωθεί η αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού.

    Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 9%, αλλά θα ανακάμψει δυναμικά το 2021. Εκτιμά επίσης ότι η χώρα θα παρουσιάσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 3,5% μεσοπρόθεσμα.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, παρά τη σημαντική οικονομική συρρίκνωση που απορρέει από το σοκ του κορονοϊού, η Moody’s εκτιμά πως οι ισχυρότερες επενδυτικές προοπτικές θα στηρίξουν την ανάκαμψη και θα βελτιώσουν ουσιαστικά τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Η εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, όπου η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος στην Ευρωζώνη αναλογικά με το ΑΕΠ, θα παρέχει σημαντική στήριξη τόσο στην ανάπτυξη όσο και στις επενδύσεις. Παρότι η Moody’s εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί σχεδόν 9% το 2020, αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Το σημαντικότερο για το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσον όρο γύρω στο 3,5% μεσοπρόθεσμα.

    Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα

    «Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

    Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της.

    Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει.

    Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική.»



    ΣΧΟΛΙΑ