• Business

    Χρήστος Γεωργακόπουλος: Όλο το παρασκήνιο για το χρυσό deal του Μr Ευρωπαϊκή Πίστη που φοράει πάντα παπιγιόν και ποτέ κάλτσες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πίστης

    Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πίστης


    Ο CEO της ασφαλιστικής εταιρείας είναι το πρόσωπο των ημερών, μετά τη συμφωνία των 207 εκατ. ευρώ με την Allianz. H EBRD και το Orasis Fund του Τζoρτζ Έλιοτ βγαίνουν με υπεραξίες 519,6% μέσα σε έξι χρόνια.

    Όλοι στην αγορά γνωρίζουν την εμμονή του με τα παπιγιόν. Τα έχει σε πάμπολλα σχέδια και σε διαφορετικά χρώματα. Είναι το ενδυματολογικό του αξεσουάρ, που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Το σήμα κατατεθέν στην πάντα προσεγμένη εικόνα του.

    Όμως ο 80χρόνος σήμερα Χρήστος Γεωργακόπουλος, ιδρυτής και διοικητικός ηγέτης της Ευρωπαϊκής Πίστης, έχει κι άλλη μια… τσαχπινιά στο ντύσιμό του. Την οποία για να τη διακρίνει κάποιος, χρειάζεται να είναι αρκετά παρατηρητικός. Καθώς ο αποκαλούμενος και ευπατρίδης της ασφαλιστικής αγοράς δεν φοράει ποτέ του κάλτσες… Χειμώνα-καλοκαίρι. Ό,τι καιρό κι αν κάνει, εκείνου του αρκούν μόνο τα παπούτσια.

    Για την επιλογή του αυτή, ο ίδιος δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Ίσως γιατί αποφεύγουν να του θέσουν ευθέως το ερώτημα όσοι το εντοπίζουν. Σε αντίθεση με το χαρακτηριστικό του παπιγιόν, για το οποίο έχει εκμυστηρευτεί  σε συνομιλητές του: «Μικρός, στο δρόμο, είχα δει κάποιον ντυμένο έτσι. Και είχα πει πώς, όταν μεγαλώσω, θέλω κι εγώ να του μοιάσω…».

    Αν μη τι άλλο ιδιότυπες προτιμήσεις για μια έτσι κι αλλιώς ιδιάζουσα φυσιογνωμία στον χώρο του επιχειρείν.

    Το σίγουρο είναι ότι ο Mr Ευρωπαϊκή Πίστη, με τη συμφωνία πώλησης του ελληνικού ασφαλιστικού ομίλου στον γερμανικό, επιχειρηματικό ογκόλιθο της Allianz, πήρε και τις…κάλτσες όσων έχουν αμφισβητήσει κατά καιρούς την πορεία του. Κυρίως λόγω ιδιοσυγκρασίας. Στον απόηχο της οποίας έδειχνε να είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση να τα βρεί κάποιος μαζί του για ένα deal.

    Μεσούσης της χρηματιστηριακής έκρηξης του 1999, όταν η αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Πίστης είχε φτάσει στην στρατόσφαιρα των (σημερινά υπολογιζόμενων) 350 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Γεωργακόπουλος είχε δεχτεί πρόταση εξαγοράς από την ασφαλιστική του ομίλου Μπερλουσκόνι. Οι επαφές, οι οποίες είχαν γίνει τότε με τη μεσολάβηση μεγάλου ιδιώτη επενδυτή, που είχε ισχυρή μετοχική θέση στην Ευρωπαϊκή Πίστη, δεν ευδοκίμησαν. Λόγω του προσφερθέντος τιμήματος που κρίθηκε χαμηλό από τον Χρήστο Γεωργακόπουλο. Στο κενό έπεσε επίσης και άλλη  μία πρόταση που έγινε στη συνέχεια από άλλον παράγοντα της ελληνικής αγοράς.

    Στο πρόσφατο παρελθόν, πιο κοντά στην εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης είχε φτάσει σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Σταθόπουλος με τη BC Partners. Χωρίς όμως να επιτευχθεί συμφωνία. Ορισμένες βολιδοσκοπήσεις επίσης  λέγεται οτι είχαν γίνει επίσης και από την πλευρά του CVC Capital, και πάλι όμως άνευ πρακτικού αντικρίσματος.

    Ώσπου ήρθε τώρα η ώρα της Allianz, με την οποία σφραγίστηκε η συμφωνία των 207 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 38,5% πάνω από τα τρέχοντα ίδια κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Πίστης, 15,6 φορές τα καθαρά κέρδη του τελευταίου 12μηνου( Β’ εξάμηνου του 2020 και πρώτου του 2021) και στο 40,3% της αξίας του ενεργητικού του  ασφαλιστικού ομίλου, ο οποίος δεν έχει καθόλου τραπεζικά δάνεια.

    Η εν εξελίξει δημόσια πρόταση γίνεται στα 7,8 ευρώ ανα μετοχή, έχοντας ήδη υπάρξει συμφωνία με 30 επενδυτές που κατέχουν το 72,27%. Ανάμεσά τους και ο Χρήστος Γεωργακόπουλος,  μαζί με τη σύζυγό του Χρυσάνθη, και τις δύο κόρες τους Αντωνία και Ελένη.  Η οικογένεια κατέχει  συνολικά το 27,04% της εταιρείας και θα λάβει για την πώληση των μετοχών σχεδόν 56 εκατ. ευρώ.

    Οι ‘’χρυσές’’ υπεραξίες για EBRD καιOrasis Fund

    Ανάμεσα στους περίπου 2.800 μετόχους της Ευρωπαϊκής Πίστης, ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) αλλά και ο Τζορτζ Έλιοτ του fund Orasis. Καθώς τοποθετήθηκαν πριν από 6 χρόνια και βγαίνουν τώρα με συνολικές αποδόσεις… 519,6%.

    Ήταν αρχές Μαΐου του 2016 όταν η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 υποχρεώθηκε  να ρευστοποιήσει τη θέση της ( 30,23%) στην Ευρωπαϊκή Πίστη, στο πλαίσιο του ‘’σκληρού’’ πλάνου αναδιάρθρωσης. Το οποίο και είχε επιβληθεί  για την πώληση συμμετοχών, που δεν ήταν στον κεντρικό πυρήνα των τραπεζικών εργασιών.

    Η τράπεζα είχε αποκτήσει τις μετοχές αυτές έναντι 18,6 εκατ. ευρώ. Μπαίνοντας στην ΑΜΚ της ασφαλιστικής εταιρείας ,που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2007 με παραίτηση των παλαιών μετόχων, και με τιμή διάθεσης στα 2,24 ευρώ ανα μετοχή.

    Η επιβληθείσα εκποίηση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας έγινε σε δύο φάσεις, με τίμημα στα 1,40 ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τα  εισπραχθέντα μερίσματα η Πειραιώς έφυγε με ζημιές περίπου 30%… Ενώ αν της είχε επιτραπεί να διατηρήσει τη θέση της μέχρι σήμερα, η εικόνα θα ήταν ριζικά διαφορετική, καθώς θα κατοχύρωνε τεράστιες υπεραξίες.

     Δείγμα κι αυτό των  κραυγαλέων ανορθολογισμών που στιγμάτισαν τα δεσμευτικά πλάνα αναδιάρθρωσης , που κλήθηκαν να υλοποιήσουν  κατ΄ εντολήν των ευρωπαϊκών αρχών, οι συστημικές τράπεζες της χώρας.

    Όπως και να ’χει, για το προς εκποίηση ‘’πακέτο’’ της Πειραιώς στην Ευρωπαϊκή Πίστη, που τον Μάιο του 2016 αντιστοιχούσε στο 28,6% της ασφαλιστικής εταιρείας, έγινε διαγωνισμός. Ενδιαφερόμενοι ήταν μόνο τρείς. Καθώς λέγεται, για τον πολύ περιορισμένο αριθμό των ‘’μνηστήρων’’ φαίνεται να μέτρησε εκτός των άλλων και ο παράγοντας…Γεωργακόπουλος. Για τον οποίο υπήρχε η αίσθηση ότι δεν ήταν και ο ευκολότερος άνθρωπος σε τέτοιου είδους συνεργασίες…

    Η EBRD ήταν εκείνη που έλαβε το 15% ( 4.125.552 μετοχές) έναντι 5,775 εκατ. ευρώ. Το 2,5% (687.592 μετοχές) αποκτήθηκε από το Orasis fund του Τζώρτζ Έλιοτ με τίμημα 962,6 χιλιάδες ευρώ, ενώ το ίδιο ακριβώς κομμάτι απέκτησε το αμερικανικό Serengeti του Τζόντι Λανάσα. Τα fund είχαν ζητήσει τότε περισσότερες μετοχές, αλλά ο Χρήστος Γεωργακόπουλος ήθελε την EBRD να έχει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο, επιζητώντας να σηματοδοτήσει τον θεσμικό χαρακτήρα της εισόδου των νέων επενδυτών. Από την πλευρά των οποίων ζητήθηκε να έχει συμμετοχή και το μάνατζμεντ στην αγορά των μετοχών που προσφέρθηκαν. Όπως και έγινε, καθώς στελέχη της εταιρείας απορρόφησαν το υπόλοιπο 8,6% της προσφοράς.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα καθαρά μερίσματα της περιόδου 2026 έως και 2021 (0,875 ευρώ ανα μετοχή) η Ευρωπαϊκή τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει εισπράξει 3,6 εκατ. ευρώ. Τα οποία προστιθέμενα στην τιμή πώλησης των μετοχών, στη δημόσια προσφορά , φτάνουν στα 35,789 εκατ. ευρώ.  Με άλλα λόγια απόδοση 519,7%…

    Όσο ακριβώς κι εκείνη του Orasis Fund, που μαζί με τα μερίσματα και το αντίτιμο πώλησης των μετοχών, θα βγεί έχοντας εισπράξει 5,964 εκατ. ευρώ.

    Από την άλλη πλευρά με σημαντικές υπεραξίες από την Ευρωπαϊκή  Πίστη βγήκε και το Serengeti Fund που ρευστοποίησε τη θέση του, λίγο μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας. Με τιμή στα 3,50 ευρώ.

    Περίπου το 1% της εταιρείας που κατείχε το αμερικανικό Fund αγοράστηκε από το Orasis, το οποίο και έχει επιπρόσθετα κέρδη.

    Η EBRD έχει κάνει επενδύσεις 5,3 δις στην Ελλάδα. Πέρσι η Ευρωπαϊκή τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης διέθεσε το ποσό ρεκόρ των 838 εκατ. ευρώ, για επενδυτική συμμετοχή σε 20 έργα. Μεταξύ των άλλων τοποθέτησε 75,15 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63, 25 εκατ. στο ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,48% 16,88 60 εκατ. ευρώ στο ευρωομόλογο της Μυτιληναίος, 35 εκατ. ευρώ στο Tier 2 Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 και 8 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της, 14 εκατ. ευρώ στην ομολογιακή έκδοση της Μότορ Όιλ κι άλλα 12 σε αυτήν της Noval.

    Σε ότι αφορά το Orasis Fund του διορατικού Τζώρτζ Έλιοτ, έκλεισε την περσινή χρονιά με αποδόσεις 27%…

    Να μην αφήσεις τις αναμνήσεις να «νικούν» τα όνειρά σου

    Όσο για τον αειθαλή Χρήστο Γεωργακόπουλο θα συνεχίσει να παραμένει στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και μετά από τη σχεδιαζόμενη ενοποίηση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας με αυτές της θυγατρικής του ομίλου Allianz στην Ελλάδα.

    Όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι ‘’ζει για πουλάει ασφαλιστικά προϊόντα’’ και ότι νοιάζεται πρωτίστως για τη συνέχεια της εταιρείας και των ανθρώπων της. Θέλει να έχει προσωπική επαφή και συζήτηση με τον κάθε έναν ασφαλιστή ξεχωριστά, ενώ σπάνια πάει διακοπές. Και αυτό πάντα για πολύ λίγες μέρες και πάντα κοντά στην Αθήνα γιατί όπως λέει ‘’μπορεί κάτι να χρειαστεί η εταιρεία.’’

    Στην αγορά βεβαίως έχει και οι επικριτές του, που όμως αποφεύγουν να μπουν σε λεπτομέρειες. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ζητήματα χαρακτήρος και διαφορετικών αντιλήψεων.

    Με καταγωγή από την Αρκαδία ο Χρήστος Γεωργακόπουλος έχει σπουδάσει πανεπιστημιακές σπουδές, με αντικείμενο τις   οικονομικές, νομικές και πολιτικές επιστήμες . Έχει ακόμη παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων, μαθηματικού, κοινωνιολογικού και φιλοσοφικού περιεχομένου.

    Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, σημασία έχει ‘’να μην αφήσεις ποτέ τις αναμνήσεις σου, να είναι καλύτερες από τα όνειρά σου’’.

     Έχει υποστηρίξει ακόμη ότι ‘’στο πάθος δεν υπάρχει μέτρο. Το πάθος, ο πόθος, η φλόγα δημιουργίας δεν απαιτεί κόπο, αλλά αντίληψη συνεχούς ανανέωσης. Να χαίρεσαι κάθε μέρα που ξυπνάς και σηκώνεσαι όρθιος και να τη ζεις σαν να μην υπάρχει άλλη. Θυμήσου ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να σηκωθούν όρθιοι…’’

    Ακόμη, μιλώντας στο περιοδικό «Ιδιωτική Ασφάλιση» έχει τονίσει πως «μία από τις αρχές -σε επίπεδο αρετής- που έχουμε υιοθετήσει και συμφωνήσει όλοι στην Ευρωπαϊκή Πίστη είναι η αφοσίωση. Η αφοσίωση αποτελεί δύναμη δημιουργίας, αλλά και κυρίως ισχυρό θεμέλιο, πάνω στο οποίο οικοδομούνται σχέσεις εμπιστοσύνης».

    Τι αποδοχές έχει ο  Χρήστος Γεωργακόπουλος

     Για τη θέση του ώς CEO  Ευρωπαϊκής Πίστης, ο Χρήστος Γεωργακόπουλος έχει μικτές, ετήσιες αποδοχές 1,080 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων οι 780 χιλιάδες είναι σταθερές αποδοχές και οι άλλες 300 χιλιάδες προέρχονται από το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Υπάρχουν κι άλλα 18.461 ευρώ που λογίζονται ώς λοιπές παροχές και αφορούν έξοδα κίνησης και ομαδικό ασφαλιστήριο.

    Από τα άλλα στελέχη της εταιρείας τις μεγαλύτερες αποδοχές έχουν ο Στέφανος Βερζοβίτης (499.504 ευρώ μικτά) και ο Πρόεδρος Νίκος Χαλκιόπουλος (478.661 ευρώ).

    Κρίνοντας με βάση τα όσα αποτυπώνονται στο ισολογισμό της χρήσης του 2020, οι ετήσιες μικτές αποδοχές για τους 439 εργαζόμενους στην μητρική εταιρεία (1.095 υπαλλήλους είχε ο όμιλος) διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα περίπου 24.400 ευρώ. Αν και επί της ουσίας οι μέσες αποδοχές είναι λίγο μικρότερες, αφαιρουμένου του μισθολογικού κόστους των μελών του Δ.Σ.

    Γιατί οι ξένοι εφορμούν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz έρχεται να καταδείξει το αυτονόητο. Δηλαδή την ολοένα και εντεινόμενη συγκέντρωση της ασφαλιστικής αγοράς, στα χέρια των ξένων. Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα του τελευταίου 12μηνου, η Generali αγόρασε την AXA έναντι 168 εκατ. ευρώ, το CVC Capital συμφώνησε στην εξαγορά του 90,1% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 346,5+ 108 εκατ. ευρώ για την επίτευξη στόχων (deal για το οποίο αναμένεται το ‘’πράσινο φώς’’ από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού) ενώ ο Ολλανδικός όμιλος της ΝΝ αγόρασε τις δραστηριότητες της Met Life σε Ελλάδα και Πολωνία έναντι 584 εκατ. ευρώ. Τα 1,4 δις που δαπανήθηκαν και για τις τέσσερις τελευταίες εξαγορές, δείχνουν το έντονο ενδιαφέρον των ‘’μεγάλων δυνάμεων’’ για τη επόμενη μέρα της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς. Τα μεγέθη της οποίας αναμένεται να διευρυνθούν.

    Πέρσι η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων έφτασε στα επίπεδα των 4,3 δις ευρώ, ενισχυμένη κατά 7,7%. Σε σχέση με το ΑΕΠ η παραγωγή αυτή είναι της τάξεως του 2,6% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 7,6%. Η αναμενόμενη ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα πιστεύεται ότι θα έχει σημαντική επίδραση και στην άνοδο των μεγεθών της αγοράς. Με έμφαση στα ασφάλιστρα για την υγεία. Γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες για τους μεγάλους ‘’παίκτες’’ και συντηρεί το όλο κλίμα των εξαγορών, που πιστεύεται ότι θα έχει και συνέχεια.

    Διαβάστε επίσης

    Καρέλια: Η δωρεά μετοχών αξίας 3,9 εκατ. ευρώ και γιατί δεν μπορεί να ευδοκιμήσει μια δημόσια πρόταση

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ο Μαρής Εμπειρίκος κέρδισε τη δικαστική μάχη με τον εφοπλιστή Καρνέση για τους Πεταλιούς

    Quest Συμμετοχών: Πώς μια τοποθέτηση 1.000 ευρώ στην εταιρεία του Θόδωρου Φέσσα έχει γίνει…16.558 σε έξι χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ