• The Wiseman

    Η επιτυχία Μεγάλου για το Amoeba και τα αρνητικά σενάρια για Folli Follie

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Τα ελληνικά Panama Papers

    Η υπόθεση Folli Follie δεν είναι η μόνη που μονοπωλεί τις συζητήσεις μεταξύ επιχειρηματιών και παραγόντων της αγοράς. Μια άλλη, σοβαρότερη εξέλιξη, ήλθε να προστεθεί στις ανησυχίες τους.

    Βλέπετε, ο Παναμάς αποφάσισε να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφεξής να παρέχει πληροφορίες για τις οικονομικές συναλλαγές και επενδύσεις φορολογικών κατοίκων της Ένωσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας για να απαλειφεί από τη “μαύρη” λίστα των φορολογικών παραδείσων.

    Η ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. – Παναμά για την ανταλλαγή πληροφοριών, καθιστά όλα τα στοιχεία για τις offshore εταιρείες και το κρυμμένο χρήμα διαθέσιμα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Μάλιστα πρόσφατα στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, είπε πως η χώρα μας καλύπτεται από την εν λόγω συμφωνία. Νέα Panama Papers εν όψει…

    Τι θα γίνει εαν ενεργοποιηθούν τα αρνητικά σενάρια 

    Οι insiders της υπόθεσης Folli Follie λένε ότι στο ελληνικό κομμάτι του ομίλου δεν υπάρχουν σκιές. Οι τζίροι από τα καταστήματα της αλυσίδας, τις χονδρικές πωλήσεις, τα Factory Outlet και τα Αττικά Πολυκαταστήματα είναι δεδομένοι, λένε οι ίδιες πηγές. 

    Τα δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες εξυπηρετούνται κανονικά και για το μέρος τους που δεν υπάρχουν καλύψεις, έχουν δοθεί εξασφαλίσεις.

    Όλα αυτά είναι σωστά, αλλά σε κανονικές συνθήκες. Πλέον ο όμιλος κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και εάν ενεργοποιηθούν τα πλέον δυσοίωνα σενάρια περί default, αγωγών, διώξεων κλπ. τότε τα ιμάτια της FFG θα διεκδικηθούν από πολλούς. 

    Ο server της Επιτροπής

    Τις κινήσεις αυτές θέλει να προλάβει ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα. 

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται συναντήσεις με τραπεζίτες αλλά και συνεργάτες-συνεταίρους του, όπως για παράδειγμα στα Αττικά Πολυκαταστήματα. 

    Δεν είναι βέβαιο εάν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όχι για άλλο λόγο αλλά διότι σήμερα Τετάρτη πρωί πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. 

    Τι θα ακολουθήσει, με τον έναν ή άλλο τρόπο θα μάθουμε. Ίσως είναι πάντως δύσκολο να σταλεί ενημερωτικό mail διότι ο server της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν λειτουργεί. 

    Ίσως προλάβουν στην Κολοκοτρώνη να τον φτιάξουν εγκαίρως.

    Δύσκολες αποστολές για την ΕΥ

    Η ΕΥ έχει αναλάβει τον ανεξάρτητο οικονομικό έλεγχο της Folli Follie Group, η έκβαση του οποίου θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τύχη του ομίλου.

    Όπως είχε προϊδεάσει ο Wiseman, η ΕΥ θα αναλάβει (έπειτα από απαίτηση των ομολογιούχων) να ελέγξει και τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, εν όψει της αναχρηματοδότησης και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

    Αλλά και, όπως μαθαίνουμε, η ΕΥ εμφανίζεται να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσέις στη Fosun στο πλαίσιο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Με το Google translate αγκαλιά

    Αυτοί πάντως που βρίσκονται σε απόγνωση με την υπόθεση Folli Follie πρέπει να είναι οι ξένοι μέτοχοι και ομολογιούχοι. Ζουν οι άνθρωποι το δράμα τους, έχουν την αγωνία τους, δεν μπορούν να πληροφορηθούν και με ακρίβεια τι συμβαίνει. 

    Μάλιστα το Google translate λέγεται έχει πάρει φωτιά με πρώτη προτίμηση τα δημοσιεύματα του Mononews… 

    Όπως μαθαίνει ο Wise Man τα δημοσιεύματα του mononews χαίρουν εκτίμησης από τους ξένους παίκτες της αγορας…

    Η επιτυχία Μεγάλου για το Amoeba

    Χωρίς αμφιβολία η επιτυχία ολοκλήρωσης χαρτοφυλακίου NPEs της Τράπεζας Πειραιώς ονομαστικής αξίας 1,95 δισ. ευρώ στην Bain Capital, ήταν μεγάλη. Και αυτό διότι στην αρχή, όταν γνωστοποιήθηκε η πρόθεση πώλησης του χαρτοφυλακίου, αρκετοί ήταν στην αγορά που θεώρησαν το στόχο αρκετά φιλόδοξο, ότι το χαρτοφυλάκιο δεν ήταν ελκυστικό, ότι υπάρχουν πολλά άλλα πωλητήρια προς πώληση και διάφορα άλλα.

    Όμως η ομάδα των στελεχών, υπό τον CEO Χρήστο Μεγάλου, που έτρεξε το project ήταν εξαρχής βέβαιη για την κατάληξη της πρώτης πώλησης NPEs με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε εμπορικά ακίνητα που πραγματοποιείται στη χώρα.

    Η συναλλαγή θα βελτιώσει τα εποπτικά κεφάλαια του ομίλου κατά 20 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα θα μειώσει περισσότερο από 100 μονάδες βάσης τον δείκτη NPE της τράπεζας. 

    Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο και για νέα project που δρομολογούνται στο επόμενο διάστημα.

    Έκλεισε το παράθυρο

    Καθόλου… γούρικη δεν αποδείχθηκε η Rothschild για την κυβέρνηση. O σχεδιασμός που προέβλεπε τρεις τουλάχιστον εκδόσεις ομολόγων πριν την έξοδο από το Πρόγραμμα, στις 20 Αυγούστου, έχει ανατραπεί πλήρως λόγω Ιταλίας, Ισπανίας και…. Folli Follie.

    Όλες οι πόρτες για μια νέα έξοδο είναι πλέον κλειστές, καθώς έχουν εκτοξευτεί οι αποδόσεις των ομολόγων του Νότου, με τον ορίζοντα αποκλιμάκωσης να παραμένει άγνωστος. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομόλογου σημειώνει άνοδο της τάξης του 3,84% και στο 4,651%, επίπεδα που δεν είχε ξανασυναντήσει από τις αρχές του Δεκεμβρίου.

    Πλέον σχεδιασμός για την προετοιμασία εξόδου στις αγορές, φαίνεται να έχει υποκατασταθεί από την έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων, αντί των μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων που θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί. Και όλα δείχνουν πως αλλάζει η προσέγγιση απέναντι στην προληπτική πιστωτική γραμμή.

    Κρίσιμο τεστ τα ΕΛΠΕ

    Σήμερα είναι η D-Day για τα ΕΛΠΕ καθώς εκπνέει η προθεσμία που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.

    Στην αγορά αναμένουν με ενδιαφέρον να διαπιστώσουν εάν θα επιβεβαιωθούν τα ονόματα που ακούστηκαν ως ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων διεθνή funds (σε σύμπραξη) και ενεργειακοί όμιλοι.

    Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να έχει στα χέρια του προσφορές μέσα στο Καλοκαίρι και η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Στην πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους αναφέρεται επίσης πως η το τίμημα της πώλησης θα είναι αποκλειστικά σε μετρητά.

     

    Η Υβέτ στην Praxia Bank

    Σε αυτό τον κόσμο (κανείς και) καμμία δεν πάει χαμένη. Ετσι η κ. Υβέτ Κοσμετάτου (τέως Vodafone) μετακινήθηκε στην Praxia Bank.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ