• The Wiseman

    Folli Follie: Ο εφιάλτης μιας νέας Alapis επιστρέφει- Ποινικές Διώξεις για όλο το ΔΣ;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ποιος θα προλάβει ποιον

    Η υπόθεση με την κατάθεση έγκλησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά της εταιρείας, δηλαδή κατά των μελών του διοικητικού της συμβουλίου όπως εκτιμούν σχεδόν μετά βεβαιότητας νομικοί, καθώς και κατά των μελών της επιτροπής ελέγχου, έρχεται ύστερα από άτυπη ενημέρωση που παρείχε ο ελεγκτής. Από αυτή προκύπτει δυσχέρεια στον έλεγχο των ασιατικών δραστηριοτήτων του ομίλου. Πλέον η έγκληση μεταφέρει την υπόθεση από το επιχειρηματικό σκέλος και σε ένα δεύτερο επίπεδο, αυτό του ποινικού δικαίου.

    Καταφέρνει επίσης, προσωρινά, να μεταφερθεί η προσοχή από τις ευθύνες για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

    Ας μην ξεχνάμε πως επί 25 ημέρες σοβούσε μια υπόθεση που τείνει να εξελιχθεί σε μια από τις πλέον πολύκροτες των τελευταίων ετών. Επιπέδου ίσως Alapis. 

    Οι Αρχές μίλησαν για πρωτόγνωρη κατάσταση και φάνηκε να υποτίμησαν τον κίνδυνο. 

    Η έγκληση που θα καταθέσει η εποπτική Αρχή στρέφεται κατά της εισηγμένης και της διοίκησης. 

    Τι θα συμβεί αν αναζητηθούν ευθύνες και στην ίδια την Αρχή;

    Ποιοι γνώριζαν;

    Η αλήθεια είναι ότι, όπως θέλει το κλισέ, όλοι έπεσαν από τα σύννεφα. Διαμάντι χαρακτήριζαν τη Folli. Σε ένα βαθμό, αυτό ενέχει δόση αλήθειας. 

    Γνώστες όσων συνέβαιναν στα κεντρικά στον Άγιο Στέφανο έλεγαν πως οι θυγατρικές έστελναν τα νούμερά τους και ουδείς κοίταζε παραπέρα. 

    Όπως έχει ξαναπεί o Wiseman, το ελληνικό κομμάτι της εταιρείας δεν προκαλούσε υπόνοιες ότι συνέβαινε κάτι περίεργο. Το θέμα είναι ποια είναι η ευθύνη των ελεγκτών και εάν ότι συνέβαινε ήταν εις γνώσιν τους. 

    Θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά εάν ελεγκτής ήταν μια από τις BIG 4; Πιθανόν ναι. 

    Ο Wiseman θα θυμίσει ότι και στην περίπτωση της Alapis, ελεγκτής δεν ήταν μια από τις BIG 4. Την ηξερε την δουλειά ο Λουα Λουα.

    Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου

    Πλέον η κατάσταση διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη για την εταιρεία. Πιστωτές, ομολογιούχοι, επενδυτές, θεσμικοί μπαίνουν σε μια περιπέτεια και θα κοιτάξουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. 

    Τo θέμα είναι, ποια είναι τελικά τα πραγματικά assets της εταιρείας και σε ποιο βαθμό επαρκούν για να καλύψουν εξασφαλίσεις, ομολογιούχους και άλλες διεκδικήσεις.

    Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι εισαγγελική παρέμβαση θα εμπλέξει και η Fosun, ιδίως εάν η έγκληση αφορά όλα τα μέλη του δ.σ. Υπενθυμίζεται ότι ο κινεζικός όμιλος διαθέτει εκπρόσωπο στη διοίκηση της FFG. 

    Κύκλοι του κινεζικού ομίλου εμφανίζονταν εξαιρετικά προβληματισμένοι με την τελευταία εξέλιξη και αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις. 

    Τονίζουν, ωστόσο, ότι ως μέτοχοι μειοψηφίας ενέργησαν έγκαιρα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα τους αλλά και των υπόλοιπων μετόχων μειοψηφίας, ζητώντας εξηγήσεις από τη διοίκηση της FFG με enquiry letter στο οποίο δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

    Η ασύλληπτη σπέκουλα με τη Folli Follie

    Αρχικά είπαν ότι ο Κουτσολιούτσος δεν βρισκόταν στην Ελλάδα γιατί δεν επέστρεψε από το Χονγκ Κονγκ.  Μετά ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεδριάζει, αλλά δεν υπήρχε θέμα Folli Follie στην ατζέντα. 

    Ύστερα ότι δεν υπάρχει απόφαση για έγκληση. 

    Η κρίση που ζούμε έχει πολλά επίπεδα, αλλά η μεγαλύτερη ζημιά είναι ότι γέννησε πολλούς παραμυθάδες.

     Οδύσσεια η Forthnet

    Μετά το προηγούμενο της Exin, οι τράπεζες εμφανίζονται πολύ προσεκτικές. Ο διαγωνισμός της Forthnet αρκετές πλέον εβδομάδες μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών παρέμενε βαλτωμένος.

    Κύρια αιτία η απροθυμία (sic) να προχωρήσει η προσφορά των Vodafone και Wind, η οποία περνά από το 106Β και δημιουργεί ζήτημα με τις οφειλές 90 εκατ.ευρώ προς τους προμηθευτές της Forthnet.

    Έτσι, ως από μηχανής θεός, το θέμα με τα proof of funds της Athena-Odyssey έλυσε (;) η εμφάνιση του fund Reggeborgh Invest που αποτελεί το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Wessels, η οποία ελέγχει τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ολλανδίας, την VolkerWessels. Τον περασμένο Απρίλιο η Reggeborgh Invest είχε αυξήσει τη συμμετοχή της στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο 9,40%.

    Λέγεται ότι ρόλο στην εμφάνιση του fund είχε ο επιχειρηματίας Stan Miller τον οποίο είχε προσελκύσει ο Παλυβός της Odyssey. 

    Ο Miller, γνώστης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, είναι νυν μέλος του δ.σ. της MTS Russia, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας και μέλος του δ.σ. της νοτιοαφρικανικής MTN Group. Στο παρελθόν είχε συμμετάσχει ως στέλεχος της Nethold (Netmed) στην πώληση της Nova στη Forthnet.

    Η πρόταση του σχήματος Reggeborgh – Athena –Odyssey εμφανίζεται να μην περιλαμβάνει «κούρεμα» δανείων, ύψους 310 εκατ.ευρώ (και επιπλέον καθαρές υποχρεώσεις 191 εκατ.) αλλά χρονική μετάθεση των πληρωμών και μείωση των επιτοκίων. 

    Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η πρόταση αυτή συνιστά απομείωση σε όρους καθαρής παρούσας αξίας και είναι κάτι που θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά.

    Με αυτά και εκείνα όμως, η έλευση ενός ακόμη επενδυτή φανερώνει τη δυναμική που διαθέτει η Forthnet. Τόσοι υποψήφιοι να την αποκτήσουν, δεν μπορεί κάτι θα «κρύβει».

    Ερώτημα: σε ποια άλλη χώρα θα έλεγε κάποιος «στην κυβέρνηση δεν σας θέλουν» και αυτό θα θεωρούνταν φυσιολογικό για να μην προχωρήσει η πρόταση για την απόκτηση ενός ιδιωτικού asset;

    Υπάρχουν «συμβόλαια»;

    Υπάρχει συντονισμένη υποτιμητική κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο; Έχουν “μαρκαριστεί” συγκεκριμένες μετοχές και καταβάλλεται προσπάθεια παντί τρόπο να υποστούν πλήγμα; 

    Αυτό που παρατηρούν κάποιοι πολύ έμπειροι χρηματιστές της αγοράς εμπνέει ανησυχία. Μια αρκούντως σοβαρή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ήταν σε θέση να απαντήσει.

    Όμως δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από μια ανεξάρτητη Αρχή που αδυνατεί να επιδιορθώσει το server της με αποτέλεσμα ο ιστότοπός της να είναι εδώ και κάποιες ημέρες εκτός λειτουργίας. Αλήθεια, πως θα σταλεί η ανακοίνωση για την λήψη νομικών μέτρων κατά της FF Group;

    Προς νέο πόστο ο Αλεξάκης

    Η παραίτηση Αλεξάκη από την ΕΒΖ δεν ήταν έκπληξη. Θα ήταν αν έμενε. Τώρα ακούγεται πως οδεύει προς νέο κρατικό πόστο, πιο προβεβλημένο.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ