• Οι δυο άνθρωποι που χειρίστηκαν το deal CVC-ΔΩΔΩΝΗΣ, πού «σκάβει» ο εφοπλιστής Διαμαντίδης και ο «χαμός» με την Πειραιώς

    Ο Wiseman είναι ευτυχής, καθώς δυο συνάδελφοι του, η Ειρήνη Σακελλάρη και ο Δημήτρης Κόκκορης, τις τελευταίες εβδομάδες πραγματικά έδωσαν ρεσιτάλ αποκαλύψεων για όλα όσα συμβαίνουν με την Τράπεζα Πειραιώς και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

    the wise man
    image
    the wise man

    Οι δυο άνθρωποι που χειρίστηκαν το deal CVC – ΔΩΔΩΝΗΣ

    Το μεγάλο deal της CVC με την Δωδώνη έχει δυο κυρίως σφραγίδες.

    Του γνωστού σε όλους σας Αλεξ Φωτακίδη του CVC (ο οποίος μάλιστα έχει μετακομίσει από το Λονδίνο στην Αθήνα) και έχει αποδειχθεί ότι ξέρει τα δύσκολα deals απέξω και ανακατωτά.

    Το δεύτερο πρόσωπο, που χειρίστηκε όλες τις λεπτές ισορροπίες από την πλευρά του πωλητή, ήταν ο Σπύρος Μαρτσέκης της Ionian Capital.

     Ο Μαρτσέκης  λειτούργησε ως σύμβουλος των μετόχων της ΔΩΔΩΝΗΣ.

    Μου λένε στην αγορά ότι η Ionian Capital μπορεί να είναι μια μικρή σε μέγεθος εταιρεία, όμως έχει πελάτες σε πολλές χώρες του κόσμου.

     Είναι ένα boutique μαγαζί και από τα ελάχιστα στην αγορά με τόση μεγάλη εμπειρία που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλο deal.

    Τέτοιου είδους deals χρειάζονται εμπειρία, λεπτούς χειρισμούς, ψύχραιμες αποφάσεις και γνώσεις.

    Ο 52χρονος Μαρτσέκης (έχει υποτροφία από το φημισμένο Columbia) είναι άνθρωπος χαμηλού προφίλ και εχει σχέσεις με πολλούς επιχειρηματίες και άριστες σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο με τα μεγαλύτερα private equity funds και family offices.

    Στην αγορά μου λένε μάλιστα ότι ετοιμάζει και δεύτερο μεγάλο deal.

    Τώρα όσον αφορά τα νομικά του DEAL τα χειρίστηκε η εταιρεία KBVL Law Firm ( Κοιμτζόγλου, Μπακάλης, Βενιέρης, Λεβέντης).

    Η επιτυχία του mononews.gr

    Ο Wiseman είναι ευτυχής, καθώς δυο συνάδελφοι του, η Ειρήνη Σακελλάρη και ο Δημήτρης Κόκκορης, τις τελευταίες εβδομάδες πραγματικά έδωσαν ρεσιτάλ αποκαλύψεων για όλα όσα συμβαίνουν με την Τράπεζα Πειραιώς και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

    Αποκορύφωμα του ακριβέστατου ρεπορτάζ του mononews.gr ήταν την 19η Απρίλιου όταν σας μεταφέραμε με ακρίβεια τα νέα λεφτά που θα βάλουν οι Πόλσον και Μυστακίδης.

    Ρεπορτάζ το οποίο πιστοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ , με την επίσημη ανακοίνωση το περιεχόμενο της  οποίας  και πάλι αναρτήθηκε στο mononews.gr , 2 ώρες πριν δημοσιοποιηθεί. 

    Επίσης ανακοινώσαμε πρώτοι ότι η ΑΜΚ της Πειραιώς θα ξεκινήσει στις 21 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου.

    To mononews έγραψε πάνω από 20 αποκλειστικά ρεπορτάζ παρακολουθώντας ημέρα με την ημέρα τις μεγάλες αποφάσεις.

    Θα σας προσθέσουμε πάντως ότι με την ΑΜΚ της Πειραιώς γίνεται χαμός.

    Μου λένε ότι μεγάλοι παίκτες ρευστοποίησαν μεγάλα πακέτα μετοχών ειδικά την Δευτέρα για να συγκεντρώσουν ρευστότητα.

    Μάλιστα μεγάλος επιχειρηματίας, από τους πιο γνωστούς, πούλησε 2 μετοχές blue chips και μάζεψε ρευστότητα 5 εκατ. ευρώ.

    Τι θα γίνει στην Ελλάδα

    Με «κλειδωμένα» τα 380 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από βασικούς επενδυτές, ξεκινά η Αύξηση Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς από την οποία αναμένεται να αντληθούν μέχρι 1,38 δισ. ευρώ.

    Η ελληνική προσφορά θα αποτελέσει το 15% της έκδοσης με τους υφιστάμενους παλαιούς μετόχους να έχουν το προνομιακό δικαίωμα εγγραφής έτσι ώστε να διατηρήσουν αναλλοίωτο το ποσοστό τους.

    Συνολικά από την έκδοση στην Ελλάδα αναμένεται να αντληθούν μέχρι 207 εκατ. ευρώ.

    Ανάδοχοι για την Ελλάδα θα είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ Πειραιώς και η EUROXX SEC.

    H Ελλάκτωρ και ο εφοπλιστής Διαμαντίδης 

    Ο χρόνος πιέζει, απέμειναν μόλις δύο 24ωρα, και συμφωνία μεταξύ των Ολλανδών της Reggeborgh, που έχουν αναλάβει το στρατηγείο της Ελλάκτωρ, και των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη δε διαφαίνεται, εκτός κι αν γίνει κάποιο θαύμα – λέμε τώρα – και τα βρουν μεταξύ τους για το καλό της εταιρείας αλλά και των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει σε αυτήν…

    Οι πληροφορίες της στήλης επέμεναν μέχρι αργά εχθές το βράδυ ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη, οι μετοχικές ισορροπίες μεταξύ των δύο στρατοπέδων συνεχίζουν να είναι οριακές – κανείς δηλαδή δεν κερδάει (όπως λένε και οι ποδοσφαιρόφιλοι) μέχρι τώρα – και πως ο εφοπλιστής Δ. Διαμαντίδης που ελέγχει περίπου το 4 εως 4,5% της Ελλάκτωρ δεν έχει δώσει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για το ποιο στρατόπεδο θα στηρίξει…

    Ακούω πως γέρνει προς τους Ολλανδούς αλλά ακόμη δεν έχει κλειδώσει το deal με βουλοκέρι…

    Πάντως για να ξέρετε στην αγορά λέγεται ότι ο Διαμαντίδης, προσέχει που θα ρίξει την ψήφο του.

    Είναι τόσο σκληρός παίκτης που φημολογείται ότι έχει ζητήσει 3 έως 5 εκατ. ευρώ για να ψηφίσει θετικά είτε στην μια είτε στην άλλη πλευρά.

    Προ 3 ετών κατά την διάρκεια της  προηγούμενης διαμάχης για την επικράτηση της τότε διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  λέγεται ότι διαπραγματεύτηκε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

    Και είναι και φίλος 30 χρόνια τώρα, με έναν εκ των δυο Καλλιτσάντσηδων (τα περί φιλίας το έχει παραδεχτεί ο ιδιος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφο του mononews.gr στις 16 Ιουλίου του 2018)

    Ο Διαμαντίδης λοιπόν είναι δεινός διαπραγματευτής, σκληρός παίκτης, έως εκεί που δεν πάει άλλο, και λάτρης της λεπτομέρειας.

    Εκτός των άλλων, λέγεται στην αγορά ότι έχει αποκληρώσει τον γιο του Πασχάλη Διαμαντίδη επειδή “τόλμησε” να πάρει χρήματα  από τον πεθερό του Απόστολο Βακάκη της JUMBO για να κάνει εφοπλιστικές business.

    Να σημειωθεί ότι στην αρχή ο Πασχάλης ζήτησε λεφτά από τον πατέρα του Διαμαντή Διαμαντίδη, αλλά εκείνος δεν του τα έδωσε.

    Για να καταλάβετε τι σημαίνει Διαμαντίδης αρκεί να σας πούμε την εξής ιστορία.

    Καταρχήν είναι αυτοδημιούργητος. Επιπρόσθετα είναι ο βασιλιάς του μετρητού. Λέγεται ότι έχει σε καταθέσεις πάνω από 800 εκατ. δολάρια.

    Ότι αγοράζει μόνο με μετρητά.

    Έτσι λοιπόν στην αγορά λέγεται ότι ήδη έχει αγοράσει 2 ή 3 οικόπεδα (δεν είναι ακόμα σαφές) εντός του ξενοδοχείου Αστέρα Βουλιαγμένης που θα χτιστούν αντίστοιχες βίλες.

    Όμως ο “θεός” Διαμαντίδης πριν κλείσει την οριστική συμφωνία έβαλε μπουλντόζες να σκάψουν τα οικόπεδα μπας και βρουν τίποτε αρχαία και έχει προβλήματα με την αρχαιολογία.

    Οφείλω να ομολογήσω ότι πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο.

    Στην Ελλάκτωρ τώρα, στην περίπτωση που αύριο η γενική συνέλευση δεν βγάλει λευκό καπνό, δηλαδή οι μέτοχοι δεν συμφωνήσουν έστω και μετά βίας για το καλό της εταιρείας τότε το ζήτημα δυσκολεύει πολύ και οι εξελίξεις μου λένε ότι θα είναι ανεξέλεγκτες.

    Και εξηγούμαι: η εταιρεία και δη η Άκτωρ μπορεί να ζήσει με ντοπάρισμα εσωτερικά από την Ελλάκτωρ για κανά μήνα!

    Μέχρι εκεί.

    Δεν συζητείται τουλάχιστον προς το παρόν το ενδεχόμενο δανεισμού από τις τράπεζες, διότι όπως κατάλαβα οι πόρτες τους είναι κλειστές για δανεισμό της Άκτωρ.

    Στο σενάριο που η γενική συνέλευση αποβεί άκαρπη και οι Ολλανδοί στηρίξουν την Άκτωρ με εσωτερική ρευστότητα, η εταιρεία, όπως έλεγε στην στήλη πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, σε ένα μήνα θα θέλει και πάλι κεφάλαια… ενώ στο μεσοδιάστημα η μη συμφωνία των μετόχων (Ολλανδών- εφοπλιστών) θα αποτελέσει το τελευταίο ισχυρό πλήγμα στην επενδυτική εικόνα του κατασκευαστικού ομίλου με αμφίβολες συνέπειες…

    Ελλάκτωρ ΙΙ: Παύση πυρών, αλλά ως πότε…

    Η στήλη πληροφορείται από πρώτο χέρι ότι ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που συνεχίζουν να κάνουν οι Ολλανδοί στα βιβλία της Ελλάκτωρ βγάζει λαβράκια για συναλλαγές που έγιναν επί διοικήσεως Καλλιντσάντση.

    Η αγωγή για τα 100.000 ευρώ που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είναι, όπως ακριβώς μου μετέφεραν, η κορυφή του παγόβουνου…

    Ωστόσο, επί του παρόντος και για όσα χρειαστεί ανάλογα με την πορεία της σχέσης Reggeborgh-εφοπλιστών, δεν αναμένεται να εκτοξευθεί καμία άλλη ρουκέτα…

    Στο ερώτημα της στήλης αν υπάρχουν κι άλλες περίεργες συναλλαγές η απάντηση ήταν διπλωματική αλλά to the point: «υπάρχουν ενδείξεις»…

    Όπως καταλάβατε το οπλοστάσιο δεν εξαντλείται στην συναλλαγή των 100.000 ευρώ…

    Motor Oil: Ιστορική ανατροπή!

    Η εταιρεία ΜΟΗ 0,08% 26,62 που πάντα σταθερά και αμετάκλητα παρά τις όποιες κρίσεις έδινε μέρισμα στους μετόχους της αποφάσισε να μην το πράξει για την οικονομική χρήση του 2020 καθώς υπέστη μείωση εσόδων εξαιτίας της πανδημίας.

    Όπως καταλαβαίνετε ακόμη και οι κολοσσοί έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από την παρατεταμένη πανδημική κρίση, ανατρέποντας παραδόσεις δεκαετιών…

    Ο κύκλος εργασιών το 2020 περιορίσθηκε στα 6,1 δις ευρώ από 9,4 δις ευρώ το 2019, σημειώνοντας πτώση 34,70%.

    Το θαύμα Στάσση στην ΔΕΗ

    Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα πως όταν ο manager μπορεί και θέλει όλα μπορούν να γίνουν.

    Πόσο μάλλον όταν στο πλευρό του έχει την απόλυτη στήριξη του Κράτους.

    Μιλάμε για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 Γιώργο Στάσση, ο οποίος σε λιγότερο από 1,5 χρόνο κατάφερε να αλλάξει άρδην το σκηνικό στα οικονομικά της επιχείρησης και από τον τάφο να την κάνει πιονέρο των εξελίξεων…

    Η εταιρεία το 2020 κατάφερε κέρδη προ φόρων ύψους 885,8 εκατ. ευρώ έναντι 333,6 εκατ. ευρώ το 2019.

    Σημειώνω ότι ο αρχικός στόχος για τα κέρδη του 2020 είχε τεθεί στα 650 εκατ. ευρώ.

    Μια ανάσα από την πρωτιά ο Γεωργακόπουλος (Intrum)

    Πληροφορούμαι ότι στην οδό Αιόλου, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, παρατηρούν και ξανα-παρατηρούν τον φάκελο με την πρόταση που έχει καταθέσει ο σουηδικός όμιλος Intrum για την απόκτηση του πακέτου Frontier, το οποίο αποτελείται από 6,1 δις ευρώ «καλά» (λόγω εγγυήσεων που φέρουν) μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και δεν βρίσκουν κάτι που να τους κλωτσάει…

    Αντιθέτως οι Σουηδοί έχουν κάνει μια από τις καλύτερες ως προς το ύψος του τιμήματος που προσφέρουν και καλά δομημένες προσφορές που ικανοποιεί απόλυτα, όπως μαθαίνω, τη διοίκηση της Εθνικής.

    Αυτό ξέρει από πρώτο χέρι ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο οποίος περιμένει πως και πώς να ολοκληρωθεί το deal των Σουηδών με την Εθνική για να υποδεχθεί στο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται τα 6,1 δις ευρώ.

    Με την προσθήκη αυτή εφόσον γίνει, συν τα δύο προγράμματα Sunrise I και Sunrise II που έχει ετοιμάσει η τράπεζα Πειραιώς, η Intrum Hellas θα κατακτήσει την πρώτη θέση σε απόσταση στο club των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων που δραστηριοποιούνται επί ελληνικού εδάφους.

    Ο digital Κυριάκος στον ΟΟΣΑ

    Δεν προλάβαινε να απαντά στο κινητό ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει την προεδρία του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ.

    Μπορεί να Αννούλα (Διαμαντοπούλου) να μην κατάφερε να μπει στην τελική κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας του Οργανισμού, ο Κυριάκος κατάφερε να γίνει ο mr digital σε διεθνές επίπεδο.

    Οι μετοχές του Πιερρακάκη στην κυβέρνηση βρίσκονται σταθερά σε limit up και όπως μου λένε ο Πρωθυπουργός χαίρεται να μιλά μαζί του σε τακτά χρονικά διαστήματα γιατί ο υπουργός του παρότι βρίσκεται στον υπουργικό θώκο 1,5 και πλέον χρόνια δεν έχει αλλοιωθεί επαγγελματικά και δεν έχει αποκτήσει λόγο και συμπεριφορά πολιτικάντη…

    Μήπως να βρούμε κανά δύο ακόμη τέτοιους επαγγελματίες να τους βάλουμε σε παραγωγικά υπουργεία για να στρώσει λίγο το πράγμα;

    Η στήλη κάνει την πρόταση, αν ακούει, διαβάζει κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου ας το σκεφθεί…

    Ο mr real estate του Πειραιά

    Χρόνο με τον χρόνο η εταιρεία real estate Dimand, την οποία τρέχει ο επιχειρηματίας και σπεσιαλίστας του είδους Δημήτρης Ανδρικόπουλος γιγαντώνεται και διεκδικεί μεγάλα επενδυτικά projects όπως τώρα την επιχειρηματική πολιτεία που θα δημιουργηθεί στις πρώην εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ επί της Πειραιώς αλλά όπως μαθαίνω αναμένεται να δώσει το «παρών» και στο μεγάλο projects της Lamda στο Ελληνικό.

    Η Dimand έχει επί σειρά ετών έντονη παρουσία στον Πειραιά και έχει αναλάβει, πλην του εμβληματικού Πύργου και μια σειρά από αναπλάσεις της περιοχής… Οι καλές σχέσεις, δεν κρύβονται, θα πω εγώ!

    Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. 

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.