• Οι 19 top Έλληνες που αγόρασαν Εθνική, γιατί Τζουζέπε και Καραμούζης πήραν τα εύσημα, τι θέλει να κάνει ο Σιάμισιης στη Helleniq Energy και το νέο σπίτι των the Coustas στο Λονδίνο

    Κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά και την ουσία φυσικά, το άκρως επιτυχημένο placement της Εθνικής

    image

    Πειραιώς: Έντονη κινητικότητα

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διάθεσης του 22% των μετοχών  της Εθνικής Τράπεζας έρχεται σιγά-σιγά η σειρά της Πειραιώς.

    Προφανώς αυτό δεν αποτελεί είδηση από τη στιγμή που το πακέτο των μετοχών της Πειραιώς (27% ) είναι το τελευταίο που έχει απομείνει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ.

    Θα μου πείτε υπάρχει και ένα άλλο, ουδόλως ευκαταφρόνητο, της Εθνικής (20%), αλλά η κυβέρνηση προς το παρόν τουλάχιστον δεν συζητά επ’ αυτού.

    Όσον αφορά λοιπόν στο πακέτο της Πειραιώς, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ανέλθει στο 12%, είναι αυτονόητο ότι η διάθεσή του θα γίνει στις αρχές του επομένου έτους.

    Τον Δεκέμβριο οι αγορές «ντύνονται στα γιορτινά τους», οπότε δεν είναι πρόσφορες για την ολοκλήρωση τέτοιων διαδικασιών.

    Μαθαίνω ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι σωστό timing για την Πειραιώς είναι το διάστημα ακριβώς μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2023.

    Κατά τα πρότυπα δηλαδή της ΕΤΕ, αλλά με τη διαφορά ενός τριμήνου.

    Παρά ταύτα, όπως έμαθα την Παρασκευή, η διοίκηση της Πειραιώς δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια και έχει ήδη ξεκινήσει από τώρα την απαραίτητη προεργασία για την προώθηση του εγχειρήματος.

    Μάλιστα, ενημερώθηκα ότι κάποια στελέχη της Τράπεζας βρέθηκαν στο εξωτερικό την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας.

    Άλλωστε χρόνου φείδου, καθώς μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων του ’23.

    Τώρα μια που είμαστε στην Πειραιώς, να αναφέρω ότι η Τράπεζα προχώρησε σε πρόγραμμα stock οptions για τα στελέχη της.

    Ο μέγιστος αριθμός νέων μετοχών που δύνανται να εκδοθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος αντιστοιχεί σε 1,5% του μετοχικού.

    Οι Δικαιούχοι κάθε κύκλου του Προγράμματος καθορίζονται σύμφωνα τους όρους και τις προϋποθέσεις των Πολιτικών Αποδοχών Μελών Δ.Σ. και Ομίλου, τα σχήματα αποδοχών που υιοθετούνται κατά καιρούς και τις αποφάσεις των αντίστοιχων εταιρικών οργάνων.

     

    Εθνική Τράπεζα: Τζουζέπε και Καραμούζης κερδίζουν τα εύσημα

    Κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά και την ουσία φυσικά, το άκρως επιτυχημένο placement της Εθνικής.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά το ελληνικό σκέλος της προσφοράς, που έφτασε να κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια της τάξεως των 475 εκατ. ευρώ, ήρθε να πιστοποιήσει με τον πλέον παραστατικό τρόπο τη μεθοδική και συγκροτημένη δουλειά που έγινε από τους δυο συντονιστές και Κύριους Αναδόχους.

    Δηλαδή τη Euroxx Χρηματιστηριακή (που ενήργησε και ως Σύμβουλος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς) και την Εθνική Χρηματιστηριακή.

    Αν και το χρονικό πλαίσιο της προεργασίας ήταν πολύ στενό, εν τούτοις ο αεικίνητος Τζουζέπε Τζιάνο, Πρόεδρος της Euroxx, όπως και ο ιδιαίτερα αποτελεσματικός Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, συνέβαλαν καθοριστικά στο να έρθει η επιτυχία.

    Τα καλά να λέγονται.

    Και να πιστώνονται τα εύσημα.

    Μάλιστα, έμαθα ότι την Παρασκευή το βράδυ, ο Τζουζέπε βρέθηκε στο νέο hot εστιατόριο του Ψυχικού το Lolita’s, και δέχτηκε συγχαρητήρια από την παρέα του, για αυτή την επιτυχία.

    Αυτό που ακούστηκε να λέει, ήταν ότι η ομάδα του στην Euroxx, δεν κοιμήθηκε για σχεδόν 4 ημέρες, προκειμένου να βγει εις πέρας το ιδιαίτερα απαιτητικό project.

    Superbe για τoυς κ. Τζιάνο και Καραμούζη.

     

    Εθνική Τράπεζα: Οι  19 Έλληνες

    Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιοι ήταν οι «μεγάλοι» που αγόρασαν μετοχές της Εθνικής.

    Όπως γράφει σε αναλυτικό του ρεπορτάζ ο Δημήτρης Κόκκορης, ανάμεσα στους 50 εκπροσώπους της επιχειρηματικής ελίτ που απέκτησαν μετοχές της Εθνικής από το ελληνικό βιβλίο της προσφοράς, συγκαταλέγονται και οι: Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Περιστέρης, Ευτύχης Βασιλάκης, Κωστής και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Γιάννης Στασινόπουλος, Δημήτρης Κοπελούζος, Πάνος Γερμανός, Θόδωρος Φέσσας, Γιάννης Αλαφούζος, Βασίλης Κάτσος, Γιώργος Μουνδρέας, Γιώργος Αποστολόπουλος, Κυριάκος Σαράντης, Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος (της Αrcadia ναυτιλιακής), Πάρης Δράγνης (της Golden Yachts), Θόδωρος Τρύφων (της Elpen) και Γιάννης Μίχος (της Epsilon Net).

     

    Helleniq Energy: Έρχεται placement;

    Μετά την Εθνική Τράπεζα φαίνεται ότι στις επόμενες ημέρες και πάντως πριν τις αρχές Δεκέμβριου, πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει ένα νέο placement μετοχών.

    Της Helleniq Energy υπό τον Ανδρέα Σιάμισιη, καθώς έχει εκφραστεί η πρόθεση για μείωση του ποσοστού των δύο βασικών μετόχων.

    Κάποιοι πιθανολογούν (εάν και συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες) το ίδιο θα πράξει και η Cenergy του ομίλου Βιοχάλκο, η διοίκηση της οποίας, υπό τον Αλέξη Αλεξίου, έχει κάνει θαύματα καθώς ανακοινώνει σχεδόν κάθε εβδομάδα την ανάληψη μιας νέας σημαντικής παραγγελίας.

    Έχει, δε, πολλαπλασιάσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσε;ν της την τελευταία τριετία.

    Στην Helleniq Energy, ο όμιλος Λάτση μέσω της Paneuropean Oil κατέχει το 45,47% και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,48%. Σύνολο δηλαδή 80,95%.

    To πιθανότερο είναι ότι το ποσοστό που θα διατεθεί θα ανέλθει στο 10% έως 12%.

    Η αξία της εισηγημένης ανέρχεται στα 2,41 δισ. ευρώ και από τις αρχές του χρόνου η μετοχή έχει κερδίσει 4,08%.

    Άπαντες αντιλαμβάνονται ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί το free float της μετοχής.

     

    Γιάννης και Δήμητρα Κούστα: Το νέο σπίτι στο Λονδίνο

    Ένα νέο σπίτι στο Λονδίνο, αγόρασε προ εβδομάδων ο επικεφαλής της εφοπλιστικής εταιρείας DANAOS Γιάννης Κούστας.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σπίτι αγοράστηκε αντί του ποσού των 15 εκατ. λιρών.

    Υπενθυμίζεται ότι ότι η ναυτιλιακή του Γιάννη Κούστα τους τελευταίους 18 μήνες έχει δώσει σε μερίσματα το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων.

    Με δεδομένο ότι ο Γιάννης Κούστας κατέχει περίπου το 40% των μετοχών, έλαβε 80 εκατ. δολάρια.

    Oh, my god!!!

     

    Στη Βουλή αύριο ο Προϋπολογισμός

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης θα καταθέσει αύριο  (21/11) τον Προϋπολογισμό.

    Η είδηση, παρόλο που όσο περνάνε τα χρόνια περνάει στα… ψιλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένει το κορυφαίο νομοθέτημα της κυβέρνησης, το οποίο σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις οικονομικές εξελίξεις.

    Φέτος όμως, με τους ελεύθερους επαγγελματίες να βρίσκονται στα κάγκελα με τις αλλαγές στη φορολόγηση τους που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, όπως αντιλαμβάνεστε η όλη διαδικασία αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

    Όσον αφορά τώρα στο έκτακτο βοήθημα – που πλέον έχει λάβει μόνιμο χαρακτήρα καθώς μοιράζεται σχεδόν κάθε χρόνο το Δεκέμβριο – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον λογαριασμό του στο Facebook επιβεβαίωσε ότι θα δοθούν 352 εκ. ευρώ ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού.

    Το βοήθημα θα το λάβουν συνολικά 2,3 εκ. πολίτες (οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι) θα λάβουν την έκτακτη στήριξη, συμπληρωματικά των παρεμβάσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τον Δεκέμβριο, όπως είναι το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα 150 ευρώ στους συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά, το επίδομα θέρμανσης, το Youth Pass και το Market Pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο.

     

    Ηχηρές απουσίες από την Έκθεση Ασφάλειας στο Παρίσι

    Σήμερα θα σας μεταφέρω στην πόλη του φωτός, όπου κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες περίπου πραγματοποιείται η Milipol Paris, η οποία αποτελεί την κορυφαία έκθεση στον κόσμο για την εσωτερική ασφάλεια και την κρατική προστασία.

    Εφέτος, όπως έμαθα, περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες και 1.000 εκθέτες μετείχαν στην 23η Milipol Paris, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14-17 Νοεμβρίου 2023 στο Εκθεσιακό Κέντρο Paris-Nord Villepinte.

    Ηχηρή ήταν η απουσία της εταιρείας Intellexa, των Ταλ Ντίλιαν και Φέλιξ Μπίτζιου.

    Δεν μπορώ να φανταστώ ότι φέτος η εταιρεία αποφάσισε να σνομπάρει την έκθεση, αν λάβουμε υπόψιν ότι η Intellexa στην Milipol που διοργανώθηκε το 2021 είχε δικό της περίπτερο και περίπου 30 στελέχη της έκαναν επαφές και «όργωναν» τους χώρους της Έκθεσης.

    Προφανώς, εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών (δεν μπορώ να φανταστώ κάποια άλλη αιτία) στην εφετινή έκθεση η Intellexa όχι μόνο δεν είχε περίπτερο, αλλά όπως μου μετέφεραν παριστάμενοι, ο Τάλ Ντίλιαν εμφανίστηκε «ινκόγκνιτο» και απέφυγε τις πολλές πολλές επαφές.

    Η Milipol Paris ήταν στο παρελθόν και μία από τις αγαπημένες εκθέσεις του Γιάννη Λαβράνου.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συχνά είχε συνοδεύσει στην εν λόγω έκθεση και υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Ωστόσο, όλα αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν για τον ιδιοκτήτη της Krikel, ο οποίος πλέον είναι αντιμέτωπος με την Ελληνική Δικαιοσύνη τόσο για το σκάνδαλο των υποκλοπών όσο και για μια σειρά από φορολογικά και άλλα αδικήματα που έχει διαπράξει την τελευταία δεκαετία.

     

    Δικαστικός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;

    Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, να εγκαλεί τον Γιάννη Λιανό ότι δεν βάζει… πλάτη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ότι κάνει ρεπορτάζ αντί να ελέγχει τις τιμές, αλλά το ΔΝΤ άλλα βλέπει.

    Στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρεται ότι «οι ενισχυμένες δράσεις της αρχής Ανταγωνισμού συνέβαλαν στην αύξηση του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά».

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, σε ανάρτησή του στο X, κάνει λόγο για τεράστια επιτυχία της Αρχής, καθώς για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σε έκθεση του ΔΝΤ.

    Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανανεώσει τη θητεία Λιανού, που λήγει στις αρχές Ιανουαρίου του 2024.

    Η κυβέρνηση επιθυμεί να τοποθετήσει στη θέση, πρόσωπο από το δικαστικό σώμα.

    Η ιδιαίτερα έμπειρη δικαστικός και τέως πρόεδρος του ΣτΕ, Μαρία Σαρπ φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει τη θέση.

     

    Φουσκώνει ο Προϋπολογισμός του ΟΣΕ

    Τουλάχιστον κατά 6 εκατ. Ευρώ μπαίνει «μέσα» από ότι μαθαίνω ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), ο οποίος ύστερα από την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με μία πολύ δύσκολη διετία.

    Άνθρωπος με πολύ καλή γνώση των όσων συμβαίνουν στον ΟΣΕ μου ανέφερε ότι στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2023 ο Οργανισμός καταγράφει έσοδα 351,3 εκατ. Ευρώ, ενώ τα έξοδά του ανέρχονται στα 357,5 εκατ. Ευρώ.

    Το μόνο που μένει να δούμε είναι πώς θα καταφέρει το κράτος να ισοσκελίσει τις ζημιές του ΟΣΕ και κυρίως τι θα κάνει ο επικεφαλής του οργανισμού.

    Για τον τελευταίο να προσθέσω ότι θα πρέπει να περιμένουμε έως τα τέλη του Δεκεμβρίου, καθώς όπως θα έχετε διαβάσει στο mononews, o υπουργός Υποδομών προσπαθεί, παρά τον υφιστάμενο νόμο που πέρασε η προηγούμενη ηγεσία, να συγχωνεύσει τους τρεις δημόσιους φορείς των ελληνικών σιδηροδρόμων (ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ και ΟΣΕ).

    Εάν αυτό συμβεί τότε θα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές και παραμένει ερωτηματικό το τι θα γίνει με τους προέδρους των οργανισμών, οι οποίοι είναι ο Παναγιώτης Τερεζάκης (ΟΣΕ), Χρήστος Παληός (ΕΡΓΟΣΕ), και ο Κωνσταντίνος Κεσεντές (ΓΑΙΑΟΣΕ).

     

    Άρχισαν τα όργανα: Μηνύσεις κατά Τάσου Μάνου (ΔΕΔΔΗΕ) για τον διαγωνισμό των πάνελ Πελοποννήσου…

    Μαθαίνω πως τα… βιολιά για τα οποία σας έχει γράψει εδώ και καιρό ο wiseman άρχισαν να παίζουν τα κονσέρτα τους στον ΔΕΔΔΗΕ και ο καλός φίλος και θαμώνας της στήλης Τάσος Μάνος σχεδιάζει την άμυνα αλλά και την αντεπίθεση!

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Τουλάχιστον 2 (αριθμός δύο) μηνύσεις κατατέθηκαν από «κομμένους» υποψήφιους του διαγωνισμού των φωτοβολταϊκών έως 400 kW της Πελοποννήσου.

    Μηνύσεις  κατά του «fast Tasos», όπως είναι το προσωνύμιό του στους διαδρόμους του ΥΠΕΝ, αφήστε τον λόγο που του κόλλησαν αυτό το παρατσούκλι, άλλη φορά θα σας το εξηγήσω.

    Πολύ πρόσφατα ο Τάσος Μάνος έστειλε επιστολή  προς τη Βουλή των Ελλήνων που έγραφε ορθά-κοφτά ότι παρά την καταδικαστική απόφαση του Θανάση Δαγούμα και της ΡΑΑΕΥ (Σ.Σ. σας τα έχει γράψει o wiseman, ένα εκατομμύριο πρόστιμο του επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή) αυτός θα προχωρήσει κανονικά στην έκδοση όρων σύνδεσης προς τους επιλεγέντες, παρόλο που η διαδικασία «μέσα εσύ-έξω εσύ» κρίθηκε παράνομη.

    «Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μετά το πόρισμα του Πραγματογνώμονα, αλλά και την επιστολή-δήλωση του Τάσου Μάνου προς τη Βουλή, δεν υπήρχε κανένας άλλος δρόμος παρά η ποινική διαδικασία, και… ό,τι γίνει» έλεγε πρόσφατα «κομμένος» υποψήφιος.

     

    Οι… άσπονδοι φίλοι Δαγούμας και Μάνος και η δικογραφία 700 σελίδων!

    Ήδη για το θέμα μαθαίνω πως έχει σχηματιστεί εκτεταμένη δικογραφία που φθάνει τις επτακόσιες σελίδες, όπως μας λένε οι δικηγόροι των «κομμένων».

    «Στα χέρια του Εισαγγελέα, πέραν του αποδεικτικού υλικού της προβληματικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ στον διαγωνισμό της Πελοποννήσου, υπάρχουν και πάνω από 50 καταθέσεις επενδυτών που κόπηκαν από τον διαγωνισμό, παρόλο που έπεσαν πάνω σε ‘πάγωμα και κατάρρευση’ της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και που οδήγησαν στον αποκλεισμό τους χωρίς να φταίνε» λένε επί λέξει οι δικηγόροι.

    Ο wiseman σας πληροφορεί πως ήδη έχει «φτάσει ψηλά» (Σ.Σ. λέγε με ΜΜ, το… γνωστό Μέγαρο) το θέμα με το «σβήσιμο» των καταγραφών του συστήματος στο οποίο προχώρησε η ORACLE, ανάδοχος του έργου, δυο μήνες μετά τον διαγωνισμό, χωρίς όμως να κρατήσει τα δεδομένα ο ΔΕΔΔΗΕ.

    Ανεξάρτητα λοιπόν από το τι θα γίνει με τον διαγωνισμό, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Τάσος Μάνος έχει ένα θέμα με την αδυναμία πρόσβασης, πλέον, στα αρχεία καταγραφών, άσχετα εάν η κυβέρνηση τον εμπιστεύεται αφού τον θεωρεί αποτελεσματικό.

    «Η αδυναμία λήψης όλων των αρχείων καταγραφών από ένα δημόσιο πληροφοριακό σύστημα που λειτούργησε μάλιστα για ορισμένο διάστημα χρόνου μόνο, αποτελεί προφανή έλλειψη που μάλιστα δυσχέρανε την έρευνά μας», σημειώνει χαρακτηριστικά στο πόρισμά του ο πραγματογνώμονας που προσέλαβε η Αρχή, δηλαδή ο άσπονδος φίλος του Τάσου Μάνου, ο Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΑΕΥ.

    Και μία λεπτομέρεια τελευταία, αλλά όχι έσχατη που θα παίξει δικαστικό ρόλο:

    Με βάση το πόρισμα του πραγματογνώμονα, οι καταγραφές που έχουν σβηστεί αφορούν το «τείχος προστασίας» και όχι όσους ανέβασαν τα στοιχεία της αίτησής τους, αλλά δεν έλαβαν Αύξοντα Αριθμό.

    Για όσους δηλαδή υπέβαλαν αίτηση και ανέβασαν τα στοιχεία τους, αλλά δεν πήραν Αύξοντα Αριθμό λόγω πλήρωσης του διαθέσιμου χώρου, τα στοιχεία τους υπάρχουν κανονικά στο server.

    Ο νοών νοείτω…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.