• The Wiseman

    H ξαφνική συνάντηση Μπόμπολα & Βαρδινογιάννη και τα καλά νέα για την υγεία Έλληνα εφοπλιστή 

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Κάτι βρέθηκε στην «Καλυψώ»!

    Ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα προς το Βορρά και το γνωστό θέμα με την ονομασία των Σκοπίων, στην Κύπρο, εκτός από τις εκλογές για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έγιναν χθες, αναμένουν εντός των ημερών πολύ σημαντικές ανακοινώσεις. Ακόμα και μέσα στην εβδομάδα θα γνωρίζουμε τις εκτιμήσεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν με τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Καλυψώ». Οι πληροφορίες που φτάνουν από την Κύπρο είναι συγκεχυμένες. Κάποιοι λένε πως το γεωτρύπανο των ENI – Total στην αρχή δεν έδειξε και τόσο καλά στοιχεία, αλλά στη συνέχεια εντοπίστηκε αυτό που έψαχαν οι ειδικοί: Βρήκαν δηλαδή αντίστοιχα χαρακτηριστικά με το τεράστιο, γειτονικό, κοίτασμα «Zor» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

    Οι ENI και Total, που έχουν πάρει τα δικαιώματα για το «οικόπεδο» 6 της κυπριακής ΑΟΖ, βλέπει πως το κοίτασμα εκτείνεται προς το «οικόπεδο» 10 στο οποίο έχουν τα δικαιώματα η ExxonMobil με την Qatar Petroleum, αλλά και στο 11 που το έχει αναλάβει μόνη της η Total. Η ExxonMobil, η Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια διεκδικούν τα δικαιώματα για αντίστοιχες έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, νότια και δυτικά της Κρήτης.

    Συνάντηση Μπόμπολα & Βαρδινογιάννη

    Δυο ισχυροί άνδρες του χρήματος συναντήθηκαν την προηγουμενη εβδομάδα στην οικία του ενός. Για την ακρίβεια ο κ. Γ. Μπόμπολας προσκάλεσε κάποιους φίλους του μεταξύ αυτών και τον κ. Β. Βαρδινογιάννη στην κατοικία του στα Βόρεια Προάστια. Ο αρθρογράφος σας δεν θα σας γράψει τι ειπώθηκε μεταξύ τους καθώς πραγματικά δεν γνωρίζει.

    Καλά στην υγεία του ο Έλληνας Εφοπλιστής

    Προ αρκετών εβδομάδων ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός εφοπλιστής έπαθε ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Σημασία έχει ότι ο άνθρωπος τώρα είναι καλά και αναρρώνει στην οικία του.

    Η βίλα Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι

    Για τις 28 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός της γνωστής βίλας του πρώην εκδότη Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι με τιμή πρώτης εκκίνησης τα 4,65 εκατ. ευρώ με επισπεύδοντα την Alpha Bank. Πρόκειται για το γνωστό ακίνητο των 26 στρεμμάτων, στο πλέον προνομιούχο τμήμα της περιοχής, που είχε αγοραστεί τον Σεπτέμβριο του 2006 από την κυπριακή εταιρεία Brionte Limited η οποία και παραμένει ιδιοκτήτης.

    Το «κλειδί» για τον EastMed

    Οι ανακοινώσεις για την «Καλυψώ», αλλά και οι έρευνες που θα γίνουν νότια της Κρήτης, θα κρίνουν και την τύχη του γνωστού σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Το σχέδιο, κόστους περί τα 6 δισ. ευρώ, προβλέπει πως ο αγωγός θα μεταφέρει το αέριο από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο (και τα κοιτάσματα Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και μιας ακόμα μεσογειακής χώρας π.χ. Αιγύπτου ή Λιβάνου) προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.

    Πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για ανέφικτο πλάνο.

    Όμως, πληθαίνουν οι ειδικοί που θεωρούν πως αν η δαπάνη κατασκευής δεν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, τότε προκύπτει κόστος μεταφοράς 1,5 δολάριο ανά εκατομμύριο BTU (British Thermal Unit), εξαιρετικά ανταγωνιστικό στην Ευρώπη.

    Και – το σημαντικότερο – θα είναι φτηνότερο από το κόστος μεταφοράς που θα προκύψει αν η Κύπρος ή το Ισραήλ φτιάξουν εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG).

    Τον τελικό λόγο θα τον έχουν πάντως οι εταιρείες που εμπλέκονται στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων δηλαδή οι ENI, ExxonMobil και Total, με αρκετή δόση γεωπολιτικών ισορροπιών.

    Δεύτερη επένδυση στα ξενοδοχεία από τον Σπύρο Ράνη

    Μέχρι να βρεθούν τα πετρέλαια, η Κρήτη εξακολουθεί να προσελκύει μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

    Στη θέση Τσιφλίκι της Ελούντας κάνει το δεύτερο βήμα του στον ξενοδοχειακό κλάδο ο εφοπλιστής Σπύρος Ράνης της Ranger Marine.

    Μέσω της Garden Plaza Α.Ε. προχωρά σε επένδυση για την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, περίπου 800 κλινών, με πέτρινες βίλες.

    Το συγκρότημα θα διαθέτει και συνεδριακό κέντρο 400 θέσεων καθώς και… αστεροσκοπείο! Ο εφοπλιστής λειτουργεί εδώ και χρόνια το συγκρότημα “Astir Odysseus” στην Κω, με περίπου 270 δωμάτια και σουίτες.

    Η Ελούντα εξακολουθεί να προσελκύει σοβαρούς επενδυτές καθώς εκτός από τους Ρώσους της Mirum (επενδύουν 408 εκατ. για βίλες), προωθούνται και άλλα σχέδια για πολυτελείς κατοικίες.

    Σπύρος Ράνης. Εφοπλιστής. Ranger Marine

    Γιατί καθυστερεί η μαρίνα Πύλου;

    Πολυτελείς κατοικίες, για πολύ βαθιά πορτοφόλια έχει ήδη κατασκευάσει και πωλήσει ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος στο Costa Navarino.

    Όμως, ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα Πύλου, όπου μοναδικός ενδιαφερόμενος είναι ο όμιλος του κ. Κωνσταντακόπουλου, καθυστερεί ανησυχητικά. Αρκετοί αναζητούν τους λόγους των καθυστερήσεων στη γνωστή αβελτηρία του δημοσίου.

    Όμως η αλήθεια είναι πως υπήρξαν αστοχίες από πλευράς του επενδυτικού σχήματος, όπως παραδέχονται πρόσωπα που γνωρίζουν την πολυετή περιπέτεια με το διαγωνισμό.

    Ευτυχώς, πάντως, υπάρχει καλή διάθεση από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ και η κατάσταση θα διορθωθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ