• Η Candia Bank, σε 20 ημέρες οι αποφάσεις για την Ελλάκτωρ, που πουλήθηκαν τα δάνεια Λογοθέτη και ποιοι βρέθηκαν για shopping στο Λονδίνο

    Λονδίνο και πάλι Λονδίνο αναφώνησαν οι Έλληνες. Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές βρέθηκαν όλες αυτές τις ημέρες στο ηλιόλουστο Λονδίνο, άλλοι για δουλειές και άλλοι για διασκέδαση και Shopping.

    The Wise man
    image
    The Wise man

    Επίθεση για πρώτη φορά…

    Είναι η πρώτη φορά που οι επιχειρηματίες σχεδιάζουν το μέλλον με επιθετική στρατηγική.

    Μέχρι σήμερα όλοι «φύλαγαν τα νώτα τους».

    Κατέστρωναν σχέδια με προφανή αμυντικό χαρακτήρα, κρατώντας μετρητά στο ταμείο ή σε ασφαλείς τοποθετήσεις. Είναι η πρώτη φορά που εγώ, ο ταπεινός μοναχός του Αγίου Όρους, στις εξομολογήσεις των πιστών που μ’ εμπιστεύονται, ακούω φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια, δημιουργικές προσεγγίσεις και ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.

    Η μιζέρια της προηγούμενης δεκαετίας έχει παραχωρήσει τη θέση της στην αισιοδοξία και την προοπτική παρά τα προβλήματα της παράλογης ακρίβειας, των μεταφορών και των καρτέλ των logistics

     

    Και το όνομα αυτής… Candia Bank

    Candia Bank … Είναι ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των ειδικών, για την νέα τράπεζα που δημιουργήθηκε από τη συνένωση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

    Η Candia Bank (εάν τελικώς θα ονομαστεί έτσι) είναι ήδη -μακράν- η μεγαλύτερη τράπεζα της Κρήτης που σήμερα έχει προσελκύσει το 40% των καταθέσεων και των 25% των χορηγήσεων του νησιού με την μεγαλύτερη παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη θέση του Αντιπροέδρου της νέας τράπεζας, της Candia Bank, προαλείφεται ένα πολύ γνωστό όνομα: Γιώργος Σάλλας, ο 40χρονος γιος του Μιχάλη Σάλλα, με τις καλές σπουδές στο Εδιμβούργο και την πολυετή επαγγελματική εμπειρία στο treasury της Τράπεζας Πειραιώς.

    Ο κ. Γιώργος Σάλλας συμμετέχει σήμερα στη διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας και έχει ενδιαφέρουσες απόψεις -γνώσεις και γνωριμίες- για την ανάπτυξη του Τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα στην Ελληνική οικονομία.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι μόλις ανακοινώθηκε η δημιουργία της νέας τράπεζας -με της συγχώνευση Παγκρήτιας και της Συνεταιριστικής Χανίων- έχουν σπεύσει πολλές περιφερειακές τραπεζικές δυνάμεις να ζητήσουν συμμετοχή στην Candia Bank η οποία από πλευράς οικονομικών μεγεθών είναι ήδη μεγαλύτερη από την Attica Bank.

    H επιθυμία των ενδιαφερομένων για συμμετοχή θα εκδηλωθεί στην μεγάλη αύξηση κεφαλαίου (τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ) που θα πραγματοποιήσει η νέα Candia Bank  και στην οποία θα συμμετάσχουν πολλά ηχηρά ονόματα του Ελληνικού επιχειρείν…

    Candia αποκαλούνταν στο παρελθόν από τους Βενετούς η Κρήτη και εξακολουθεί και σήμερα να ονομάζεται από τους ιταλόφωνους. Εξ ου και Candia Bank.

     

    Οι δύσκολες μέρες για τον -πολύ μεγάλο- επιχειρηματία…

    Έχει συνδέσει το όνομά του με τη χώρα.

    Στα πιο μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα κρύβεται η ενεργός παρουσία του ιδίου και της οικογένειας του. Ενέργεια, τράπεζες, κατανάλωση, μεγάλες και σημαντικές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες.

    Τον είδαμε στην κηδεία της Φώφης, αγέρωχο, σκυθρωπό, αλλά και καταβεβλημένο.

    Οι μοναχοί μού αποκάλυψαν ότι έχει μεταφερθεί στο σπίτι του μια μεγάλη μονάδα αιμοκάθαρσης για τις ανάγκες της υγείας του.

    Συνεχίζει να διοικεί τον όμιλο που δημιούργησε προκαλώντας τον σεβασμό -πολλές φορές τον φόβο- ενώ ουδείς διαφωνεί πως η διάδοχη κατάσταση είναι ήδη πετυχημένη και δυναμική, χτίζοντας ισχυρές και αναπάντεχες επιχειρηματικές συμμαχίες…

     

    Οριστικό τέλος στα δάνεια Λογοθέτη

    Οριστικό τέλος έβαλε η Τράπεζα Πειραιώς στον παλαιότερο δανεισμό,  του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη.

    Τα δάνεια αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ πουλήθηκαν στην DK.

    Η Davidson Kempner Capital Management LP (“Davidson Kempner”) , με έδρα την Νέα Υόρκη είναι μια επενδυτική φίρμα που διαχειρίζεται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία , κεφάλαια $34 δισ.

    Το ποσό πουλήθηκε σε ένα πακέτο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ναυτιλιακά δάνεια (περίπου 230 εκατ. ευρώ) και δάνεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και των ξενοδοχείων GRACE σε Μύκονο και Σαντορίνη.

    Τώρα η DK θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την LIBRA του Γιώργου Λογοθέτη, για να πάρει πίσω μέρος του ποσού που αγόρασε τα δάνεια.

     

    To πράσινο ομόλογο της Πειραιώς

    Ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έχει αποδείξει ότι ξέρει άριστα την δουλειά.

    Προχθές έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το εξαετές «πράσινο» senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς με τελική τιμολόγηση στο 3,875%, ενώ οι προσφορές υπερέβησαν τα 850 εκατ. ευρώ υπερκαλύποντας την έκδοση, σύμφωνα με τους διαχειριστές της.

    Η Τράπεζα Πειραιώς, που ανέθεσε τη διαχείριση του βιβλίου στις BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs Europe, Morgan Stanley, Nomura και UBS, άντλησε 500 εκατ. ευρώ.

    Ήταν το πρώτο «πράσινο» ομόλογο της τράπεζας. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα αποτελέσουν πρόσθετη ρευστότητα στο πλαίσιο της κάλυψης των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).

    To εξαετές senior preferred ομόλογο δεν θα έχει δυνατότητα ανάκλησης πριν από τα πέντε έτη.

    Σημειώνεται ότι τα αποκαλούμενα «πράσινα» ομόλογα είναι χρεόγραφα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον η το κλίμα και είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.

     

    Σε 15-20 ημέρες οι αποφάσεις για την Ελλάκτωρ

    Περί τις 15 Νοεμβρίου, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν νέες καταγγελίες, από την πλευρά των εφοπλιστών, αναμένεται να εκδώσει την απόφασης της η  Επιτροπή Κεφαλαιαγορά επί της υπόθεσης των καταγγελιών για παράτυπη μη γνωστοποίηση συμφωνίας μετόχων (δηλαδή του τέως μετόχου Λεωνίδα  Μπόμπολα και του ολλανδικού fund Reggeborgh) στην Ελλάκτωρ.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή έχει αυστηρά δυο επιλογές: Η να μην βρει κάτι μεμπτό και η υπόθεση να μπει στο αρχείο  η  να επιβληθούν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

    Εάν επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα τότε η αγορά στοιχηματίζει ότι θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στις ούτως η άλλως κακές σχέσεις μεταξύ των βασικών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δηλαδή της Ολλανδικής Reggeborgh και των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη.

    Η συμφωνία αυτή, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα προέβλεπε την συντονισμένη θέση του ολλανδικού fund με την πλευρά Μπόμπολα κατά την επίμαχη περίοδο που το επενδυτικό κεφάλαιο έχτιζε θέση στην εισηγμένη, ενώ δεν είχε ακόμα αποκτήσει όλες τις μετοχές συμφερόντων Μπόμπολα.

    Πηγές της Reggeborgh σχολιάζουν ότι «η συμφωνία αυτή είναι επιλεκτική διαρροή τμήματος φακέλου που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι αιτιάσεις περί εναρμονισμένης συμπεριφοράς αφορούν το 2020. Τότε που η συμμετοχή του ολλανδικού fund στην Ελλάκτωρ δεν ξεπερνούσε το 5%.»

    Η συγκεκριμένη συμφωνία, φέρεται να βρισκόταν σε γνώση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά από σχετική καταγγελία πλην όμως δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση καθώς πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημειώνουν πως το δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη συνέχισε να προσκομίζει έγγραφα τα οποία έπρεπε να αξιολογηθούν.

    Άλλες πληροφορίες, βέβαια, θέλουν το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ήταν αμφιταλαντευόμενο κατά την πρώτη εξέταση της υπόθεσης και να αποφασίστηκε να ληφθεί πρόσθετη νομική γνωμοδότηση.

    Σε κάθε περίπτωση στην Επιτροπή επιθυμούν η όποια απόφαση να είναι ομόφωνη.

     

    Ποιοι βρέθηκαν στο Λονδίνο το πενθήμερο

    Λονδίνο και πάλι Λονδίνο αναφώνησαν οι Έλληνες.

    Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές βρέθηκαν όλες αυτές τις ημέρες στο ηλιόλουστο Λονδίνο, άλλοι για δουλειές και άλλοι για διασκέδαση και Shopping.

    Η στήλη πληροφορείται λοιπόν ότι στο Λονδίνο βρέθηκαν ο επιχειρηματίας Γιάννης Μάνεσης, ο εφοπλιστής Γιώργος Σιγάλας, ο τραπεζίτης Άνθιμος Θωμόπουλος, οι μέτοχοι της Intrakat Δημήτρης Θεοδωρίδης και Πέτρος Σουρέτης κλπ.

     

    O Νίκος Βαρδινογιάννης στα super market και οι ερωτήσεις του Βασίλη Στασινούλια

    Από το περασμένο καλοκαίρι, η παλιά εταιρεία της  οικογένειας Βαρδινογιάννη, και για την ακρίβεια του Νίκου Βαρδινογιάννη του Θόδωρου, η Audio Visual που έχει από καιρό μετονομαστεί σε «Όμιλος AVE», αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά τον κλάδο της εκμετάλλευσης των ψυχαγωγικών πάρκων.

    Μπήκε ξαφνικά και δυναμικά στον χώρο της διανομής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

    Το μεγάλο μυστικό αυτής της επιχειρηματικής επιλογής ήταν ο Βασίλης Στασινούλιας.

    Ο Βασίλης Στασινούλιας για 20 ολόκληρα χρόνια εργάσθηκε στον Όμιλο Carrefour και για 3 χρόνια (2008-2011) υπήρξε επικεφαλής της Carrefour.

    Το καλοκαίρι ο κ. Στασινούλιας στην Μύκονο πάντως ρωτούσε πολλούς ανθρώπους της αγοράς για μεγάλη αλυσίδα που έχει παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

    Ρωτούσε δηλαδή εάν πωλείται…

    Να σημειωθεί ότι η  εταιρεία “Teleunicom AE” είναι θυγατρική του Ομίλου AVE.

    Η Teleunicom ίδρυσε και κατέχει το 51% της εταιρείας “Retail & More”.

    Το υπόλοιπο 49% της «R & M» ελέγχεται από την «ΕΝΙΕ Εκμετάλλευσης Ακινήτων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», όπου μια εκ των μετόχων και διαχειρίστρια είναι η κα Έλενα Νικολαΐδου.

    Η «Retail & More» έχει υπογράψει σύμβαση αποκλειστικής διανομής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Carrefour.

    H Γαλλική Carrefour, μετά την οδυνηρή εμπειρία της στην Ελλάδα, με την οικογένεια Μαρινόπουλου, αποφάσισε να συμμαχήσει με ότι πιο ισχυρό και σταθερό υπάρχει σήμερα στη χώρα.

    Επόμενο βήμα σ’ αυτή τη συμμαχία Carrefour-Οικογένειας Βαρδινογιάννη, θα είναι η απόκτηση δικτύου.

    Ένας τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος, είναι η συσπείρωση πολλών μικρών μονάδων, σε ολόκληρη την Ελλάδα, μικρά και μεγάλα μπακάλικα, μικρές και μεσαίες αλυσίδες super market που θέλουν να συμμαχήσουν μ’ έναν ισχυρό Όμιλο που διαθέτει μεγάλη αγοραστική δύναμη.

    Το παιχνίδι παίζεται σε πολλά  ταμπλό και σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

    Προφανής πρωταγωνιστής , λέγεται ότι είναι η Κρήτη.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές