• Γιατί το ΧΑ βάφτηκε κόκκινο, τι θα γίνει με την ΑΜΚ της ΔΕΗ και ο άνθρωπος των ισχυρών συμμαχιών Γιώργος Περιστέρης

    Για περισσότερες από 3 ώρες, ο CEO Γιώργος Στάσης, μόνος ενώπιον όλων, εξηγούσε στους αναλυτές και τους μετόχους το σχέδιο και το όραμα του για τη νέα ΔΕΗ

    image

    Το «αίμα» στο Χρηματιστήριο 

    Η χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν στην κυριολεξία γεμάτη με «αίμα».

    Προς το μεσημέρι και μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης και χωρίς κάποιο εμφανή λόγο, ελληνικά χαρτοφυλάκια άρχισαν να «εκτελούν» μετοχές. Μεταξύ αυτών τη ΔΕΗ, την Mytilineos, τα ΕΛΠΕ, την Motor Oil, τη Cenergy, τη Βιοχάλκο κλπ..

    Οι μετοχές που γλίτωσαν από την πτώση και αντίθετα σημείωσαν άνοδο ήταν ο ΟΤΕ, η Jumbo και ο ΟΠΑΠ, οι οποίες, διόλου τυχαία, τυγχάνει να είναι στον δείκτη MSCI.

    Το γεγονός αυτό προξένησε μέγιστη εντύπωση.

    Και ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει, ξαφνικά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ προχωράει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ.

    Επιπρόσθετα η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου (Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ) θα υποχωρήσει, από το 51% που είναι τώρα, στο 34%.

    Η αύξηση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του mononews.gr, θα γίνει αρκετά χαμηλότερα των 9,02 ευρώ που έκλεισε χθες η μετοχή.

    Βέβαια το μυστικό είναι και ίσως είναι θετικό αυτό ότι η μετοχή δεν αναπροσαρμόζει την τιμή της κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει μετά την ΑΜΚ,  όχι την τιμή έκδοσης αλλά αυτή που έχει στο χρηματιστήριο.

    Χθες το  mononews.gr είχε επισημάνει εύστοχα για την πίεση που δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ πως παρά το γεγονός ότι η θυγατρική της πουλήθηκε με ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα, εν τούτοις η μετοχή έχει υποχωρήσει στα 9,30 ευρώ από 10,80 ευρώ που έφτασε την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, μετά την ανακοίνωση του deal με τον ΔΕΔΔΗΕ.

    Κάποιες πηγές επιμένουν ότι το Helikon Investment (με έδρα το Μιλάνο) που κατέχει άνω του 5% των μετοχών της ΔΕΗ, αποφάσισε να ρευστοποιήσει μέρος της συμμετοχής του…

     

    Η μοναξιά του Γιώργου Στάσση και το λαμπρό μέλλον της ΔΕΗ…

    Για περισσότερες από 3 ώρες, ο CEO Γιώργος Στάσης, μόνος ενώπιον όλων, εξηγούσε στους αναλυτές και τους μετόχους το σχέδιο και το όραμα του για τη νέα ΔΕΗ, το οποίο επιβάλλει την ξαφνική και αναπάντεχη αύξηση κεφαλαίου των 750 εκατ. ευρώ…

    Ο Γ. Στάσης υποσχέθηκε ότι μέχρι το 2026 η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ θα έχει τετραπλασιαστεί, θα αξίζει από 8 έως 10 δισ. ευρώ.

    Οι υφιστάμενοι μέτοχοι σίγουρα δυσαρεστήθηκαν. Θεωρούν ότι η πρωτοβουλία του CEO ήρθε πολύ νωρίς… Θα μπορούσε, λένε, να γίνει αργότερα σε καλύτερες αποτιμήσεις.

    Από την άλλη πλευρά, ο Γ. Στάσης έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για νέου τύπου επενδύσεις (greenfield investments) που θα αλλάξουν το προφίλ και τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ.

    Οι επενδύσεις αυτές δεν μπορούν να περιμένουν την ωρίμανση των αγορών… Πρέπει να γίνουν τώρα.

    Όλοι γνωρίζουν ότι στο μετοχολόγιο της ΔΕΗ υπάρχουν πολλά hedge funds.

    Οι διαχειριστές των hedge funds δεν έχουν τον επενδυτικό ορίζοντα του Γ. Στάση. Γι’ αυτό θα αντιδράσουν άμεσα.

    Εγώ εδώ, στη Μονή του Παντοκράτορος στο Άγιον Όρος, μαθαίνω ότι υπάρχει ήδη ένας στρατηγικός επενδυτής πρόθυμος να αποκτήσει το 10% της ΔΕΗ, από τα δικαιώματα που δεν θα ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο φυσικά δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.

     

    Γιώργος Περιστέρης, ο άνθρωπος των ισχυρών συμμαχιών

    Η απροσδόκητη συμμετοχή του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στο παιχνίδι της διαχείρισης απορριμμάτων τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα του ελληνικού επιχειρείν.

    Η εταιρεία Τερνα Ενεργειακή  και η ΤΙΤΑΝ της ισχυρής οικογένειας Παπαλεξόπουλου-Κανελλόπουλου αποφάσισαν να συμμαχήσουν και να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για τις ΣΔΙΤ Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.

    Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία κατέθεσε στις 22 Σεπτεμβρίου επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Α’ φάση των διαγωνισμών για τις ΜΕΑ του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής, του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Αξίζει όμως να υπογραμμίσουμε ότι ο Γιώργος Περιστέρης έχει -μέχρι στιγμής- συμμαχήσει με την οικογένεια Λάτση, τον Ευάγγελο Μαρινάκη αλλά και την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

    Ταυτόχρονες, παράλληλες, δυναμικές επιχειρηματικές συμμαχίες σε ό,τι πιο σύγχρονο και υποσχόμενο έχει να προσφέρει η Ελληνική Οικονομία.

    Διπλωματία, ευελιξία, διαπραγματευτική δύναμη, ενίσχυση των συναινετικών δυνάμεων και -κυρίως- διεύρυνση των επιχειρηματικών οριζόντων, με απλές κινήσεις και win-win συμφωνίες….

     

    Οι νομικοί σύμβουλοι του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και οι εξελίξεις στη Folli Follie

    Για τις 20 Ιανουαρίου 2022 έχει οριστεί -μετά από αναβολή φυσικά- η πρώτη δίκη για τους κυρίους Χαράλαμπο Γκότση (πρ. Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς)- Δημήτρη Κουτσολιούτσο (Folli Follie) και Νίκο Σάκκο (πρώην υπεύθυνο Ασφαλείας του FF Group αλλά και προηγουμένως Υπεύθυνος Ασφαλείας της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα).

    Σε 5 ½ μήνες από σήμερα λήγει η 18μηνη προφυλάκιση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Επομένως μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις για το μέλλον του.

    Οι καθηγητές νομικής επιστήμης Ηλίας Αναγνωστόπουλος (συνήγορος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου) και Γιάννης Γιαννίδης (τέως συνήγορος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου) -αξίζει να θυμηθούμε ότι- ήταν οι επικεφαλής των νομοπαρασκευαστικών ομάδων που πρόλαβαν και άλλαξαν τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον Ποινικό Κώδικα λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019.

    Μία από τις αλλαγές που πέτυχαν οι δύο καθηγητές ήταν ότι αυξήθηκε το ποσό πάνω από το οποίο μία απάτη θεωρείται κακούργημα στα 120.000€ (από τα 30.000€ που ίσχυε μέχρι το 2019).

    Επίσης μια σειρά από απάτες από κακουργήματα υποβαθμίστηκαν σε πλημμελήματα και με τον τρόπο αυτό οι 3 κατηγορούμενοι θα αντιμετωπίσουν ευκολότερα τη Δικαιοσύνη.

    Προφανώς όλα αυτά αποτελούν τυχαία σύμπτωση.

     

    AN η e-food λειτουργούσε στη Νέα Υόρκη…

    Τώρα που ο Πρωθυπουργός μας είναι στη Νέα Υόρκη, βρήκα την ευκαιρία να ρωτήσω τι καθεστώς εργασίας ισχύει εκεί, στην μητρόπολη του καπιταλισμού, για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες διακίνησης φαγητού.

    Έμαθα λοιπόν ότι από ισχύει νέο καθεστώς αμοιβών και συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους σε από πλατφόρμες παράδοσης τροφίμων στη Νέα Υόρκη…

    Όλοι λοιπόν οι ντελιβεράδες θα εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου, με κατώτατο μισθό, ωράρια και bonus. Ίδια δικαιώματα με αυτά που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη και θα εφαρμόσει ΤΩΡΑ η e-food

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.