• Γιατί η Μύκονος βγάζει κυβέρνηση, πώς ο Καραμούζης έφερε φρέσκα λεφτά, η Αγγελοπούλου και η κυβέρνηση του βουνού και ο πόλεμος για τα σπίτια του Voula Project

    Tο ακίνητο 70 στρεμμάτων που βρίσκεται στη Βούλα περιήλθε τον Αύγουστο του 2020 στο κοινό σχήμα των εταιρειών Hines και Henderson, με το Μουσείο Μπενάκη να αποτελεί τον πωλητή του (είχε περιέλθει σε αυτό ως κληροδότημα).

    the wise man
    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)
    the wise man

    Η Μύκονος βγάζει κυβέρνηση και τα Χανιά προφήτες…

    Τους… αγανακτισμένους πολίτες της Μυκόνου αναζητούσε στα Ματογιάννια ο Αλέξης Τσίπρας ψαρεύοντας στα θολά νερά του λαϊκισμού που τελικά πνίγηκε στα καθαρά παγωμένα νερά της Ψαρούς.

    Αντιθέτως, νοτιότερα, στα Χανιά ο… αψύς Κρητικός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Παύλος Πολάκης περιδιαβαίνει τα χωριά γύρω από τα Χανιά και διακηρύσσει την αντίσταση στον εμβολιασμό, επενδύοντας στον φόβο και την άγνοια των συμπατριωτών του που ακόμη τον πιστεύουν….

    Ο… προφήτης των Χανίων που εξακολουθεί να μπαίνει στα χειρουργεία ανεμβολίαστος αγνοεί επιδεικτικά τις παραινέσεις του κόμματος και του αρχηγού του…

    Ο Καραμούζης φέρνει λεφτά

    Ο Νίκος Καραμούζης αποδεικνύει ότι τώρα που βρίσκεται, χωρίς το καπέλο του τραπεζίτη, μπορεί να συγκεντρώσει πολλά λεφτά για επενδύσεις.  Και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία.

    Γιατί είναι διαφορετικό να είσαι ΥΠΟ την σκέπη μιας μεγάλης τράπεζας με μεγαλομέτοχο τον Σπύρο Λάτση και άλλο να είσαι μόνος στην μεγάλη αρένα των funds που ο ανταγωνισμός είναι  αδυσώπητος.

    Έτσι το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap, το πρώτο ελληνικό επενδυτικό Ταμείο Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, συγκέντρωσε επιπρόσθετα € 37.8 εκατ., με αποτέλεσμα τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση να διαμορφωθούν στα € 142.5 εκατ.

    Συμμετέχουν 42 επενδυτές, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές και τραπεζικές εταιρείες και σημαντικά οικογενειακά επενδυτικά γραφεία.

    Ο πόλεμος του Project Voula

    Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση προσπαθεί να διευκολύνει την υλοποίηση κατά το δυνατόν περισσότερων επενδύσεων, μέσω και του καθεστώτος fast track.

    Όμως σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται να δημιουργούνται προϋποθέσεις για επενδυτικά έργα που δεν είναι  στρατηγικού χαρακτήρα.

    Ένα τέτοιο παράδειγμα, λέγεται ότι  αποτελεί η επένδυση «Project Voula» του σχήματος ειδικού σκοπού VHPH Properties της κοινοπραξίας των Hines του Πώλ Γομόπουλου και Henderson Park.

    Πρόκειται για ένα «οικιστικό – τουριστικό» έργο 135,9 εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή «Εξοχή» της Βούλας.

    Στόχος του Project Voula είναι η κατασκευή ενός πρότυπου οικισμού που θα αποτελείται από 400 πολυτελείς κατοικίες και θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας «κοινότητας», καθώς οι ιδιοκτήτες θα έχουν πρόσβαση σε μια σειρά παροχών και υπηρεσιών, όπως φύλαξη και ασφάλεια, κοινόχρηστες πισίνες, ιδιωτικούς κήπους εντός του οικισμού, ενώ θα υπάρχει και κεντρική διαχείριση ζητημάτων, όπως η καθαριότητα και η συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων.

    Tο ακίνητο 70 στρεμμάτων που βρίσκεται στη Βούλα περιήλθε τον Αύγουστο του 2020 στο κοινό σχήμα των εταιρειών Hines και Henderson, με το Μουσείο Μπενάκη να αποτελεί τον πωλητή του (είχε περιέλθει σε αυτό ως κληροδότημα).

    Η κοινοπραξία των δύο εταιρειών σχεδιάζει με το Project Voula την ανάπτυξη συνολικά 400 κατοικιών, μέσω επένδυσης της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και για το σκοπό αυτό προχώρησε στην υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της (“επενδυτικό έργο οικιστικής ανάπτυξης project Βούλα”) στο καθεστώς Fast Track.

    Κατά τον νόμο 4608/2019, έργα που δημιουργούν τουλάχιστον 120 νέες θέσεις εργασίας και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 100 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζονται ως στρατηγικές επενδύσεις.

    Ο πολέμος Κωνσταντέλλου-Hines για το Project Voula

    Όμως σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, το έργο Project Voula δεν συνιστά στρατηγική επένδυση, όχι μόνο επειδή οι σχεδιαζόμενες χρήσεις δεν προβλέπονται ευθέως από το υφιστάμενο ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής και είναι αντίθετες με τον ισχύοντα, κατά τον ρυμοτομικό σχεδιασμό, χαρακτήρα της περιοχής ως αποκλειστικά κατοικίας, αλλά και επειδή αντίστοιχου χαρακτήρα έργα δεν εντοπίζονται στο καθεστώς επιτάχυνσης επενδύσεων.

    Μάλιστα τον Μάρτιο του 2021 ο Δήμος Βάρης – Βούλας Βουλιαγμένης με επικεφαλής τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο κατέθεσε μήνυση, “η οποία αναφέρεται στην απόπειρα της εταιρείας, η οποία έχει αγοράσει 70 στρέμματα στη Βούλα, πρώην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Μπενάκη, να εντάξει την αξιοποίηση της έκτασης στις διατάξεις του νόμου 4608/2019 (περί στρατηγικών επενδύσεων)”, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

    “Η ένταξη του έργου τιτλοφορούμενου ως «Επενδυτικό έργο οικιστικής τουριστικής ανάπτυξης project Βούλα» στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου αποπειράθηκε προκειμένου να μπορέσει να ευνοηθεί από το θεσμικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων το οποίο συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και διαδικασία Fast Track αδειοδοτήσεις.

    Κατά την ανάγνωση της πρότασης από το νομικό και το τεχνικό επιτελείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, προκειμένου να συμμετέχει ο Δήμος στη διαδικασία διαβούλευσης, διαπιστώθηκε πως ο συγκεκριμένος φάκελος δεν θα έπρεπε να τύχει καν προκαταρκτικής αξιολόγησης από την εταιρεία Enterprise Greece καθώς στηρίζεται σε σειρά ψευδών πολεοδομικών χαρακτηριστικών των υπό αξιοποίηση οικοπέδων.

    Όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες (δεν) κάνουν πολιτική

    Ολόκληρη η συνέντευξη της Christine Lagarde χθες ήταν αφιερωμένη στην προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές και να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες ότι δεν επίκειται αύξηση επιτοκίων και ότι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές.

    Ήταν μια -ακόμη- χαρακτηριστική στιγμή που οι κεντρικοί τραπεζίτες γίνονται πολιτικοί, γιατί οι πολιτικοί δεν μπορούν να πείσουν.

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Jerome Powel δίνει διμέτωπο αγώνα:

    Από τη μια πλευρά πρέπει να καταπολεμήσει την διογκούμενη ανεργία.

    Από την άλλη πλευρά ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης δίνει τον δικό του προσωπικό αγώνα: Ο Jerome Powel πρέπει να πείσει τον Πρόεδρο Jo Biden για την ικανότητά του να πείθει τις αγορές, για να κερδίσει την επανεκλογή του ως επικεφαλής της FED.

    Γιατί μέχρι σήμερα ζούμε το μοναδικό φαινόμενο, οι κεντρικοί τραπεζίτες να δηλώνουν ότι ελέγχουν την εκρηκτική εκτίναξη των τιμών αλλά αγορές να τους αγνοούν ανεβάζοντας τα επιτόκια, ρίχνοντας τις αξίες των ομολόγων…

    Ο περίεργος γάμος NN – MetLife

    Είναι δυνατό ένας ασφαλιστικός όμιλος που μόλις εξαγοράστηκε να προχωρά σε προσλήψεις στελεχών ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά του;

    Γνωρίζουμε ότι ο Ολλανδικός Ασφαλιστικός κολοσσός ΝΝ (Nationale Nederlanden) εξαγόρασε τις δραστηριότητες του επίσης πανίσχυρου Ασφαλιστικού Ομίλου MetLife στην Ελλάδα και την Πολωνία.

    Τον σκοπό και την πραγματική σημασία αυτή της στρατηγικής συμμαχίας, θα την μάθουμε πολλούς μήνες αργότερα. Προς το παρόν είναι απορίας άξιο, ότι την ώρα που εξαγορά βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Όμιλος MetLife συνεχίζει τις …προσλήψεις!

    Ακόμη και στο επαγγελματικό Linkedin , oι αγγελίες για υψηλόβαθμα στελέχη και μεγάλους ασφαλιστές όχι δεν σταμάτησαν αλλά αυξάνονται….

    Κάτι μας κρύβουν όπως θα ‘λεγε και ο Πατήρ Μεθόδιος στο Άγιον Όρος…

    Αναδύεται ο κλάδος της Πληροφορικής στην Ελλάδα

    Στο Χρηματιστήριο τα μεγέθη των εταιρειών Πληροφορικής είναι πραγματικά ασήμαντα σε σύγκριση με τις προοπτικές αυτού του κλάδου στην πραγματική οικονομία της χώρας.

    Δικαιολογείται ωστόσο αυτή η απαξίωση από τις οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος και την κακή -κάκιστη- διαχείριση των «αρίστων» της προηγούμενης 20ετίας που εκμεταλλεύτηκαν τη φούσκα της Σοφοκλέους μόνο για τη δική τους ευημερία.

    Σήμερα ωστόσο διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα για την Πληροφορική στην Ελλάδα.

    Η κυβέρνηση εφαρμόζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιοποίησης-ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    Τα προγράμματα, που συνολικά ξεπερνούν τα 14 δισ. €, χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από κονδύλια του NGEU, ΕΣΠΑ κ.λ.π κοινοτικούς και διεθνείς πόρους, με πολύ αυστηρότερους όρους και προδιαγραφές.

    H επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Καρπενήσι

    Απολύτως ενημερωμένη για τα θέματα της περιοχής αποδείχθηκε ότι ήταν η Γιάννα Αγγελοπούλου που χθες επισκέφθηκε ως επικεφαλής της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου ρωτούσε συνεχώς τον Δήμαρχο για τις προοπτικές του χειμερινού τουρισμού,  (ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας), του αθλητικού, του θρησκευτικού αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού.

    Επισκέφθηκε -πάλι με πολλές καίριες ερωτήσεις- τη μονάδα «Fresko», μια σύγχρονη ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα πέστροφας που εκτρέφει με μεγάλη επιτυχία δικό της γόνο.

    Αυτό που εντυπωσίασε ωστόσο τους ντόπιους ήταν οι γνώσεις της κυρίας Αγγελοπούλου για την «Κυβέρνηση του Βουνού» που τον Μάϊο του 1944 πραγματοποίησε στην περιοχή την πρώτη εθνοσυνέλευση της απελευθέρωσης…

    Στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα deals είναι ανεξάντλητα

    Ο Όμιλος EDPR είναι ένας από τους 2-3 μεγαλύτερους ενεργειακούς Ομίλους στον κόσμο, στον τομέα των ΑΠΕ.

    Χθες ανακοίνωσε ότι πούλησε στην Πορτογαλία, σύγχρονα (σχεδόν νεότευκτα, ενός έτους ή 16 μηνών) Αιολικά Πάρκα παραγωγικής δυναμικότητας 221 MW στον Όμιλο ONEX Renewables.

    To ενδιαφέρον της είδησης κρύβεται στο τίμημα: 530 εκατ. Ευρώ.

    Πάρτε χαρτί και μολύβι παρακαλώ:

    Τα 221 MW Αιολικής Ενέργειας πουλήθηκαν 530 εκατ. Ευρώ.

    Δηλαδή 2,4 εκατ. Ευρώ κάθε MW σε όρους Καθαρής Αξίας.

    Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή πώλησης αιολικών μονάδων μέχρι σήμερα.

    Αν όμως 1 MW αξίζει 2,4 εκατ. Ευρώ, πόσο αξίζουν τα 220 MW  της Mytilineos που σε λίγο καιρό θα γίνουν 330 ;

    Πόσο αξίζουν τα 490 MW του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ;

    Πόσο αξίζουν άραγε τα 1.200 MW του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ;

    Αν χάσατε το μέτρημα στα δισεκατομμύρια, έχετε απολύτως δίκιο.

    Ζαλίζουν.

    Και αποκαλύπτουν τις κρυφές αξίες των Ελληνικών Ενεργειακών Ομίλων που κάποια στιγμή -δεν μπορεί- θα αποκαλυφθούν, όχι μόνον στην πραγματική αλλά και στην χρηματιστηριακή οικονομία…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση μετοχών η άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων.