• Aν o Αντετοκούνμπο ήταν startup, ο φωνακλάς servicer, οι ιερές business, το νέο ρεκόρ της ΔΕΗ και ποιος νεαρός startupper αγόρασε σπίτι 3,5 εκατ.

    Φαίνεται, ότι το Ιταλικό fund  Helikon Investments LTD που επισήμως κατέχει το 5,01% των μετοχών της ΔΕΗ αυξάνει έστω και με αργούς ρυθμούς την συμμετοχή του.

    the wise man
    image
    the wise man

    Aν o Αντετοκούνμπο ήταν μια ελληνική startup εταιρεία…

    Αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν ήταν παίκτης του ΝΒΑ, αλλά μια ελληνική startup εταιρεία που ξεκίνησε από ένα υπόγειο στα Σεπόλια… Θα είχε άραγε την ίδια διαδρομή; Την ώρα της μεγάλης επιτυχίας θα αναγνώριζε την διπλή της καταγωγή;

    Μια startup εταιρεία ξεκινά από μια ιδέα, ένα ταλέντο, μια αξία. Από ‘κει και πέρα χρειάζεται σκληρή δουλειά και σταθερό περιβάλλον οικογένειας και ηθικής για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε ώριμη εταιρεία που τελικά εξαγοράζεται από κάποιον μεγάλο επενδυτικό όμιλο του εξωτερικού.

    Ταλέντο-Ήθος-Σκληρή Δουλειά. Αυτό ακριβώς συνέβη με τον Γιάννη. Η διαφορά είναι ότι ο Γιάννης, την ώρα του θριάμβου και της μεγάλης τιμής, δεν ξέχασε την διπλή ταπεινή καταγωγή του. Σε αντίθεση με εκείνες τις ελληνικές startup που σήμερα φοράνε Armani και μιλούν με υπεροψία, αλλά όταν ξεκίνησαν δεν είχαν ούτε παντελόνι…

    Ο φωνακλάς servicer…

    To περιστατικό είναι παλιότερο, αλλά σήμερα έχει την αξία του.

    Ο CEO μιας από τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων (servicer) επισκέπτεται μαινόμενος το Υπουργείο Οικονομικών και απαιτεί την παράταση του business plan του ΗΡΑΚΛΗ. Η άποψη του στελέχους ήταν ότι οι μεγαλύτερες και σοβαρότερες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα γίνονται από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων και η κυβέρνηση έπρεπε να σταματήσει να χορηγεί επιδόματα και ασυλία στους δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορονοϊό ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών. Μόνο που η επιχειρηματολογία του συγκεκριμένου στελέχους ξέφυγε ως προς τις εκφράσεις και τον τόνο της φωνής. Απαιτούσε από την κυβέρνηση να γίνουν «πλειστηριασμοί» τώρα.

    Τότε πήρε τον λόγο ο συνήθως σιωπηλός και μειλίχιος Γιάννης Στουρνάρας.

    «Νομίζω ότι ξεχνάτε ποιος είναι ο Επόπτης και ποιος ο Εποπτευόμενος σ’ αυτό το δωμάτιο» είπε με σταθερή φωνή.

    Το στέλεχος αποχώρησε σιωπηλό.

    Μετά την έκβαση του διαγωνισμού για το Frontier, ίσως αποχωρήσει εντελώς από την συγκεκριμένη αγορά…

    Έρχονται απολύσεις…

    Ο χώρος των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από τραπεζικά δάνεια θα περάσει δύσκολες στιγμές. Ήρθε η ώρα της αλήθειας και τα νούμερα δεν βγαίνουν. Οι προϋπολογισμοί δεν εκτελούνται. Έρχεται η ώρα να πληρωθούν τα πρώτα ομόλογα που συνοδεύουν τις τιτλοποιήσεις.

    Σε δύο τουλάχιστον από τους μεγάλους servicers της ελληνικής αγοράς «κόκκινων» δανείων θα υπάρξουν σημαντικές «αναδιαρθρώσεις προσωπικού». Δεν τίθεται καν θέμα αξιολόγησης της ποιότητας του προσωπικού. Είναι ζήτημα μεγεθών και αριθμών. Ως συνήθως, το μάρμαρο θα το πληρώσουν πρώτα οι εργαζόμενοι και μετά τα κορυφαία στελέχη…

    Τα deals στον χώρο της Ενέργειας δεν σταματούν…

    Την ώρα που κάποιοι προσπαθούν να διαβάσουν το μέλλον, με βάση τις εξελίξεις στην πανδημία, κάποιοι άλλοι βλέπουν λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά…

    Το καναδέζικο Pension Fund Cubico που επενδύει λεφτά των μελλοντικών συνταξιούχων, εξαγόρασε χθες ένα ακόμη αιολικό πάρκο που παράγει 48MW ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η Αιολική Παναχαϊκού μεταβιβάζεται από την ΕΝ.ΤΕΚΑ του κ. Παπασταματίου στην καναδική Cubico χωρίς να αποκαλύπτεται -ακόμη- το τίμημα.

    Το ίδιο Pension Fund πέρυσι είχε αγοράσει δύο ακόμη αιολικές μονάδες 50MW από την Ιντρακόμ και την ΓΑΙΑ (Ιντρακάτ). Τότε είχε πληρώσει τίμημα που αντιστοιχούσε σε 8 φορές τα Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων Κέρδη.

    Η Iberdrola έκανε το λάθος που δεν έκανε η ΔΕΗ

    Η μεγάλη ισπανική εταιρεία ενέργειας ανακοίνωσε αποτελέσματα και μείωσε σημαντικά τις αρχικές της προβλέψεις για την κερδοφορία του έτους. Εξηγεί ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν αλλάξει, τα δικαιώματα ρύπων CO2 εκτινάχθηκαν, οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν αλλά οι τιμές πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος παρέμειναν σταθερές. Είναι ακριβώς αυτές οι ίδιες «αντίξοες συνθήκες των αγορών (headewinds) που είχε αναφέρει η διοίκηση της ΔΕΗ όταν φρόντισε εγκαίρως να αναπροσαρμόσει ομοιόμορφα, ομαλά και δίκαια τα τιμολόγια ρεύματος ώστε να προλάβει τις δύσκολες καταστάσεις… Και τις πρόλαβε…

    Οι «ιερές» real estate business δεν προχωρούν…

    Ήταν το πιο hot real estate opportunity στο Λεκανοπέδιο. Πιο περιζήτητο ακόμη και από τα διαμερίσματα στο Ελληνικό. Η Εκκλησία πουλούσε απίστευτης -μελλοντικής- αξίας ακίνητα στην Βουλιαγμένη και καθημερινά συγκεντρώνονταν όλη η «καλή Αθήνα» στο γραφείο του επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Νικόδημο Φαρμάκη για να αποκτήσει ένα φιλέτο.

    Ο κ. Φαρμάκης είχε στα χέρια του απόφαση που επέτρεπε την «αξιοποίηση» (ακόμη και με πώληση) ακινήτων στη Βουλιαγμένη, που αντιστοιχούν συνολικά σε 190 στρέμματα, από τα οποία η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή κοντά στα 182 στρέμματα είναι «ατακτοποίητα» και τα υπόλοιπα 9 θεωρούνται, βάσει της προκήρυξης, ρυθμισμένα.

    Τους τελευταίους μήνες δεν υπήρχε άλλο θέμα συζήτησης στα μεσιτικά γραφεία. Όλοι «μετρούσαν» τις σχέσεις τους με την Επιτροπή Διαχείρισης Εκκλησιαστική περιουσία. Οι συζητήσεις αυτές έφτασαν και στα αυτιά του Ιερώνυμου που υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά στη διαδικασία και αποφάσισε να την αναστείλει. Ευτυχώς -αλλά καθόλου τυχαία- στο παιχνίδι μπήκε και ο Δήμαρχος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης, Δημήτρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος σήμερα συγκαλεί Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα «Επιβολή ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε ακίνητα με φερόμενο ιδιοκτήτη την Εκκλησία της Ελλάδος σε οικοδομικά τετράγωνα στην Δ.Ε. Βουλιαγμένης». Το Δημοτικό Συμβούλιο Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης θα αποφασίσει ότι τα «ατακτοποίητα» οικόπεδα είναι ‘’πράσινα’’ και δεν μπορούν να δομηθούν και γι’ αυτό με νομικά και διοικητικά μέτρα θα μπλοκάρει την «αξιοποίηση» τους. Με τον τρόπο αυτό ο Δήμαρχος Κωνσταντέλος βγάζει από τη δύσκολη θέση τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που μόλις πληροφορήθηκε τις «υπόγειες άγιες business» ξέχασε τους καλούς του τρόπους και εκδηλώθηκε με καθόλου ευγενικές εκφράσεις….

    Οι ταυτότητες των Ελλήνων και οι μνηστήρες της Πηνελόπης

    Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν, ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες των Ελλήνων ξεκινά μέχρι το τέλος του μήνα.

    Πρόκειται για μια «δουλειά» μισού δισεκατομμυρίου ευρώ που θα αναδείξει νέες δυνάμεις στον ευρύτερο χώρο της Πληροφορικής.

    Οι μνηστήρες είναι πολλοί αλλά προκειμένου να πάρουν τη δουλειά προχωρούν σε «γάμους συμφέροντος» ώστε να εξασφαλίσουν την επιτυχία.

    Πρώτος διεκδικητής είναι η βελγική Zetes (που όμως έχει έντονο ισραηλινό χρώμα) μαζί με την Space Hellas.

    Δεύτερος μνηστήρας η γερμανική Veridos μαζί με την Cosmote και την ΒΥΤΕ.  Με αξιώσεις συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα, υπό την εταιρεία Thales και η Unisystems (του ομίλου Quest) η οποία ψάχνει αφορμή και δρόμο για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο…

    Μόλις η πλάστιγγα γείρει προς μία πλευρά, οι μικροί κάθε κοινοπραξίας θα πάρουν διαζύγιο από τον αρχικό τους συνεταίρο και θα σπεύσουν να ερωτευτούν τον ενδεχόμενο νικητή…

    ΔΕΗ: Τα μυστήρια της μετοχής και το νέο ρεκόρ με τους ξένους μετόχους

    Εάν δεν ξέρετε την λειτουργία των συμβολαίων επι των μέτοχων στα χρηματιστήρια πρέπει να σας πω το εξής.

    Τις περισσότερες φορές το παράγωγο συμβολαίου σε μια μετοχή έχει ένα μικρό premium στην αρχή της περιόδου της διαπραγμάτευσης σε σχέση με την spot αγορά.

    Προς το τέλος της λήξης σχεδόν πάντα η διαφορά αυτή μηδενίζεται.

    Ένα παράδειγμα είναι η μετοχή η μετοχή της Alpha Bank που έκλεισε χθες στα 1,049.

    Το ALPHA2109 (δηλαδή το συμβόλαιο λήξης Σεπτέμβριου) έκλεισε στα 1,050. Υπάρχει δηλαδή ένα οριακό premium.

    Τώρα εάν συμβεί κάποιές στιγμές η τιμή του συμβολαίου να ισορροπήσει με την spot αγορά η να βρίσκεται σε discount και αυτό συμβαίνει.

    Προσέξτε τώρα ένα περίεργο.

    Στην ΔΕΗ ΔΕΗ -1,22% 11,34 η τιμή spot χθες βρέθηκε στα 8,60 ενώ του συμβολαίου ΔΕΗ2109 στα 8,56 ευρώ.

    Δηλαδή η τιμή του συμβολαίου είναι σε discount σε σχέση με την spot αγορά.

    Εάν αυτό συνέβαινε προσωρινά δεν θα υπήρχε θέμα.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε ημέρα εδώ και πολλούς μήνες.

    Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει αυτή την ανισορροπία εδώ και πολύ καιρό και αυτό ακριβώς τον γρίφο προσπαθούν να λύσουν.

    Προσπαθώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο, πιστεύουν ότι η υστέρηση οφείλεται σε κάποιον μεγάλο παίκτη ο οποίος ήδη έχει σορτάρει την ΔΕΗ με περίπου 12.000 συμβόλαια.

    Η θέση αυτή άνοιξε τον Μάρτιο του 2021 και ο συγκεκριμένος παίκτης μετέφερε την ιδιά θέση στα συμβόλαια που λήγουν τον Σεπτέμβριο.

    Πρόκειται για μεγάλη θέση που οι χρηματιστές προσπαθούν να μάθουν ποιος την εχει ανοίξει.

    Θεματοφύλακας εμφανίζεται πάντως η Goldman Sachs ενώ την θέση την άνοιξε στην Εθνική Χρηματιστηριακή.

    Σε κάθε περίπτωση ο συγκεκριμένος παίκτης ποντάρει στην πτώση της μετοχής παρόλο που η πορεία της εταιρείας κρίνεται εξαιρετικά θετική, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και στο β εξάμηνο του 2021.

    Και όχι μόνο αυτό.

    Καθημερινά πιέζει την τιμή του συμβολαίου έτσι ώστε να βρίσκεται μονίμως σε discount.

    Βέβαια τα μεγέθη της ΔΕΗ λογικά δείχνουν μόνο άνοδο.

    Ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Στάσσης έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τον δανεισμό ενώ εχει σηκώσει από τις διεθνείς αγορές ομολογιακά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.

    Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθεί και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

    Επιπρόσθετα χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι τον μήνα Ιούλιο η συμμετοχή των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ εχει ξεπεράσει το 28% κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

    Δηλαδή Δημόσιο και ξένοι κατέχουν πλέον το 79,12% των μετοχών της εισηγμένης.

    Επιπρόσθετα φαίνεται ότι το Ιταλικό fund  Helikon Investments LTD που επισήμως κατέχει το 5,01% των μετοχών της ΔΕΗ αυξάνει έστω και με αργούς ρυθμούς την συμμετοχή του.

    Αρά είναι ένα μυστήριο ποιος έχει ποντάρει τόσα λεφτά στην πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ.

    Κουΐζ:

    Η στήλη, όταν οι επιχειρήσεις πάνε καλά, αισθάνεται αρκούντως ικανοποιημένη.

    Και πολύ περισσότερο όταν οι επιχειρηματίες έχουν μια ιδέα την οποία και υλοποιούν και μάλιστα έχει απήχηση στο εξωτερικό.

    Έτσι λοιπόν νεαρός επιχειρηματίας που ίδρυσε μια start up αλλά πριν από μήνες την μοσχοπούλησε, αγόρασε ένα ωραίο σπίτι στα βόρεια προάστια αντί 3,5 εκατ. ευρώ.

    Εμείς να του ευχηθούμε να χαρεί το νέο του σπίτι. Και για να έχετε πληρέστερη ενημέρωση ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της κατοικίας ήταν επιχειρηματίας της παλαιάς οικονομίας, από τους πιο σοβαρούς.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση μετοχών η άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων.