• Γιατί φράκαρε το πρόγραμμα Golden Visa, η παγίδα που μας στήνει το τουρκικό προξενείο στην Θράκη, οι selfies του Στουρνάρα και η … πηγαινέλα Πετζετάκι

    Έχουν φρακάρει Υποθηκοφυλακεία και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από αγοραστές ακινήτων οι οποίοι «σχηματίζουν ουρές» προκειμένου να προλάβουν  να πάρουν τη χρυσή βίζα, πριν ανέβει ο πήχης στα 500.000 ευρώ, από 250.000 που είναι σήμερα.

    The wiseman
    image
    The wiseman

    «Φράκαρε» το πρόγραμμα Golden Visa

    Έχουν φρακάρει Υποθηκοφυλακεία και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από αγοραστές ακινήτων οι οποίοι «σχηματίζουν ουρές» προκειμένου να προλάβουν  να πάρουν τη χρυσή βίζα, πριν ανέβει ο πήχης στα 500.000 ευρώ, από 250.000 που είναι σήμερα.

    Όπως μου μετέφερε φίλος της στήλης, το «σύστημα κινδυνεύει να κρασάρει» μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για αύξηση του ορίου χορήγησης χρυσής βίζας στα 500.000 ευρώ από 250.000 που είναι σήμερα.

    Ο δημιουργικός πανικός ξεκίνησε από τα μεσιτικά γραφεία που δουλεύουν με ξένους, οι οποίοι ξαφνικά σταμάτησαν τα πολλά παζάρια με τους πωλητές, προκειμένου να προλάβουν να γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου πριν αλλάξει ο Νόμος.

    Η εξαγγελία της ΔΕΘ  λειτούργησε σαν θρυαλλίδα, «βάζοντας φωτιά» στο συγκεκριμένο κομμάτι του real estate, το οποίο τελευταία έδειχνε σημάδια κόπωσης.

    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το πρώτο εξάμηνου του έτους ο αριθμός των αδειών μειώθηκε για πρώτη φορά κατά 539, με μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων Κινέζων και Ρώσων επενδυτών.

    Δηλαδή, από το σύνολο των 9.614 αδειών που είχαν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος έως και 31/12/2021 και ήταν ενεργές, έξι μήνες μετά, το σύνολο των ενεργών αδειών είναι μειωμένο κατά 539, αριθμώντας πλέον τις 9.074.

    Υπενθυμίζεται ότι ότι μέχρι το 2019, η «χρυσή βίζα» χορηγούνταν μόνο με επένδυση σε ακίνητο με ελάχιστη αξία 250.000 ευρώ.

    Πλέον, οι άδειες, εκτός από την αγορά ακινήτου, χορηγούνται και με επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και καταθέσεις.

    Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» υπολογίζεται ότι έχει συνεισφέρει περίπου 2,5-3 δισ. ευρώ από το 2014 που ξεκίνησε να εφαρμόζεται.

    Το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» στις ελληνικές τράπεζες

    Το  Σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο οι όμηροι αρχίζουν να εκφράζουν συμπάθεια προς τους θύτες τους.

    Στην Σουηδική πρωτεύουσα λοιπόν η HSBC παρουσίασε σε θεσμικούς επενδυτές την ελληνική αγορά.

    Το συμπέρασμα από τις συζητήσεις ήταν ότι οι ξένοι «αγαπούν» τις ελληνικές τράπεζες παρόλο που είναι απογοητευμένοι από τις επιδόσεις των μετοχών τους.

    Έτσι λοιπόν φαντάστηκα ότι όσοι έχουν επενδύσει σε τραπεζικά χαρτιά στην Ελλάδα από τη Στοκχόλμη, θα πρέπει να αισθάνονται ολίγον «σε ομηρεία».

    Για να αφήσουμε τα ψυχολογικά στην άκρη, σύμφωνα με την HSBC οι επενδυτές αμφισβητούν κατά πόσο ο ούριος άνεμος των υψηλών επιτοκίων που έχει αρχίσει να φυσά στην ευρωζώνη, είναι αρκετός  προκειμένου να αντισταθμίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση των κόκκινων δανείων και της ποιότητας του Ενεργητικού τους εν γένει.

    Έτσι παρόλο που οι επενδυτές βλέπουν περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες, αναζητούν τον ν «καταλύτη» για την επόμενη άνοδο.

    Ήταν δε τοποθετημένοι σε Alpha ( τιμή στόχος 0,87, με σύσταση αγοράς), Eurobank  (0,89, Αγορά) και Εθνική (3,26 ευρώ, Αγορά).

    Πού θα φτιαχτούν 17 νέα σχολεία με ΣΔΙΤ

    Μαθαίνω ότι το Υπουργείο Υποδομών εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ για το υπό δημοπράτηση ΣΔΙΤ κατασκευής 17 σχολείων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που διεκδικούν οι μεγάλοι Όμιλοι.

    Το ποσό της χρηματοδότησης για το έργο αξίας 159,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι πόροι αναμένεται να προκύψουν από ίδια κεφάλαια και δανεισμό των ενδιαφερομένων σχημάτων.

    Και μίας και γράφω για ενδιαφερόμενα σχήματα θα σας φρεσκάρω τη μνήμη και να σας θυμίσω ποιοι το διεκδικούν.

    Πρόκειται για την Ελλάκτωρ (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), τον ΑΒΑΞ, την ΤΕΚΑΛ, την Κοινοπραξία Mytilineos-ΑΤΕΣΕ, και το κοινό μπλοκ  ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ. Ενδιαφέρον είχαν δείξει, επίσης, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Κοινοπραξία της Intrakat με τον Όμιλο Κοπελούζου (REDEX), αλλά εν τέλει αποσύρθηκαν.

    Στα του έργου, αναθέτουσα αρχή του είναι η Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αθανάσιο Γιάνναρη, και θα κατασκευαστούν σχολεία σε εννέα δήμους (Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης,  Αμπελοκήπων, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη και Κατερίνης).

    Με το ίδιο μοντέλο με το ΣΔΙΤ θα γίνουν άλλα 24 σχολεία στην Αττική. Αναμένεται, δε, να γνωρίζουμε σύντομα το ύψος της κάθε προσφοράς.

    Αυτό σημαίνει πως οι σχετικές συμβάσεις θα υπογραφούν εντός του 2023 και από εκεί και έπειτα θα χρειαστούν δύο έτη για την κατασκευή τους, ενώ θα ακολουθήσει και μία περίοδος 25 ετών για τη συντήρηση και τη λειτουργία των σχολείων.


    Ποιες εταιρείες ταξίδεψαν για το
    Road Show της Woods & Company στη Νέα Υόρκη

    Εξω πάμε καλά έλεγε ένας παλιός πολιτικός, θέλοντας να αντιδιαστείλει την ζοφερή κατάσταση που επικρατούσε στο εσωτερικό της χώρας.

    Κάπως έτσι συμβαίνει και με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Road Shows γίνονται στο εξωτερικό με μεγάλη συχνότητα, στα οποία μάλιστα διαπιστώνεται το ζωηρό ενδιαφέρον των επενδυτών για επιλεγμένες ελληνικές μετοχές. Παρά ταύτα η εικόνα της αγοράς είναι μάλλον απογοητευτική.

    Το τελευταίο roadshow λοιπόν πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στη Νέα Υόρκη.

    Πρόκειται για την παρουσίαση οκτώ εισηγμένων με συνδιοργανώτρια την Wood & Company και πέντε χρηματιστήρια.

    Το δικό μας (ΕΧΑΕ), της Βουδαπέστης, του Βουκουρεστίου, της Πράγας και της Βαρσοβίας. Το αεροπλάνο για τη Νέα Υόρκη πήραν τα στελέχη επί των οικονομικών της Alpha, που ήταν και η μόνη τράπεζα, της ΕΧΑΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της Μότορ Όιλ, του Μυτιληναίου, της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και του Σαράντη.

    Η πηγή μου, μετέφερε και το αποδίδω επί λέξει, πως, «Όλες οι Ελληνικές εταιρίες είχαν ζήτηση από τους πελάτες.  Όποτε το κλίμα για Ελληνικά assets είναι καλό παρά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον». Τώρα, γιατί αυτό δεν φαίνεται στο ταμπλό, είναι άλλη ιστορία…

    Πλειστηριασμός Σέλμαν: Η παγίδα του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή

    Όπως έχετε ήδη διαβάσει στο mononews,  στο «σφυρί» βγαίνουν, εκτός απροόπτου σήμερα 14 Οκτωβρίου δύο ιστορικές βιομηχανικές μονάδες από δύο εξίσου ιστορικές ελληνικές βιομηχανίες, την ‘Πετζετάκις’ και τη ‘Shelman’.

    Με τη  μονάδα  της  Shelman στην Κομοτηνή, που προσπαθεί να βρει αγοραστή από τον Δεκέμβριο του 2016 τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται αφού δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον το τουρκικό Προξενείο και οι ελληνικές αρχές μάλλον δεν το έχουν αντιληφθεί ή δυσκολεύονται να κάνουν κάτι.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Θράκη, φανερές και …μη φανερές, έχουν εγγράφως προειδοποιήσει την Αθήνα για την «αθόρυβη επιστράτευση» τούρκων επενδυτών από το Προξενείο.

    Οι υπηρεσίες αυτές μάλιστα καταγράφοντας και τον παλμό της Κοινής Γνώμης στη Ροδόπη λένε πως η διάθεση της παραγωγικής μονάδας πρέπει να καταλήξει σε Έλληνες και ως ενιαίο σύνολο.

    «Αλλιώς, αν η μονάδα πουληθεί ‘βίδα-βίδα’ θα χαθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας μιας μεγάλης και ανταγωνιστικής επιχείρησης στη Θράκη και θα έρθουν Τούρκοι να αγοράσουν τα ‘φιλέτα’ έναντι πινακίου φακής, ενισχύοντας τη δική τους παραγωγική βάση και δημιουργώντας ένα πυρήνα δράσης στον ακριτικό νομό.

    Η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μας προβληματίζει έντονα, γιατί από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ακούγεται τίποτε, ακόμη και από παράγοντες που συνήθως είναι λαλίστατοι» λένε  χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της περιοχής που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα.

    Να θυμίσουμε πως το Φεβρουάριο που είχε επισκεφθεί τη Θράκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος  στο εργοστάσιο της ΣΕΛΜΑΝ είπε ότι «υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και είμαστε σε καλό δρόμο».

    Υπάρχει πρόνοια λοιπόν για να μην εμφανιστούν οι λεγόμενοι …«ανεπιθύμητοι» μέρες που είναι;

    Για την ιστορία αναφέρουμε πως η τιμή εκκίνησης είναι στα 6.410.000 ευρώ και αφορά σε προνομιακό  συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων εντός γηπέδου συνολικής έκτασης σχεδόν 300 στρεμμάτων  με κτιριακές εγκαταστάσεις 55 στρεμμάτων.

    O πλειστηριασμός της Πετζετάκις

    Όσο για την ιστορική φίρμα «Αριστόβουλος Γ. Πετζετάκις» τί να πει κανείς;

    Ήταν για δεκαετίες το «ελληνικό πολυεθνικό υπόδειγμα βιομηχανικής καινοτομίας» όταν ο μακαρίτης Αριστόβουλος Πετζετάκις εφηύρε και κατοχύρωσε παγκοσμίως την πατέντα του εύκαμπτου ελαστικού πλαστικού σωλήνα Heliflex, που βελτίωνε δραστικά τις αγροτικές καλλιέργειες.

    Και ύστερα…ύστερα  ήρθε η δεύτερη γενιά και ιδού:

    Ο  όμιλος Πετζετάκις κήρυξε επισήμως πτώχευση με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στις 26 Ιουλίου 2016.

    Σήμερα βγαίνει ξανά σε πλειστηριασμό το κεντρικό εργοστάσιο της Πετζετάκις στον Ελαιώνα Βοιωτίας.

    Η συνολική έκταση του χώρου φτάνει τα 246 στρέμματα ενώ το βιομηχανικό συγκρότημα έχει επιφάνεια 48 στρέμματα.

    Μετά και τις προηγούμενες άγονες προσπάθειες πώλησης, η τιμή εκκίνησης για τον σημερινό πλειστηριασμό  ορίστηκε στα 7.360.000 ευρώ.

    Η… πηγαινέλα Πετζετάκι

    Μετά από τεράστιες αστοχίες στο μάνατζμεντ για τις οποίες δεν φταίει μόνον ο Γιώργος Πετζετάκις,  το 2010 η μετοχή τέθηκε υπό επιτήρηση, καταγγέλθηκαν τρία ομολογιακά δάνεια, τα ίδια κεφάλαια γύρισαν σε αρνητικά και οι  ζημίες χρήσεων άρχισαν να μαζεύονται σαν τις μέλισσες στα άνθη.

    Παράλληλα, χάθηκαν και τα  11 εργοστάσια σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή.

    Τον Νοέμβριο του 2011 ο επιχειρηματικός κόσμος ταράχτηκε από τη  σύλληψη  του Γιώργου Πετζετάκι για χρέη προς το Δημόσιο.

    Το 2012 καταδικάστηκε ερήμην σε 10ετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και έκτοτε αγνοείται, ενώ πιθανολογείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό μαζί με την Ιταλίδα σύζυγό Γκαμπριέλα.

    Ειδικά για την κα Γκαμπριέλα έχουν να το λένε οι λογιστές και ταμίες του Ομίλου την εποχή της δόξας: Σχεδόν κάθε Δευτέρα τους έστελνε να πληρώνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς με τα ψώνια που έκανε το week end στο Μιλάνο!

    Ταξίδια, πολλά ταξίδια στην ιταλική πόλη της μόδας και όχι μόνον σε αυτή, άπειρες αγορές, πανάκριβη διαβίωση όλα χρεωμένα στην εταιρία.

    Κυκλοφορεί και ως ανέκδοτο της εποχής αλλά δεν είναι, όταν νεαρός λογιστής της εταιρίας που καταγράφει τα τεράστια ποσά για φορέματα, μετακινήσεις και χλιδάτη διαμονή στο Μιλάνο της κας Πετζετάκι για να τα πληρώσει ερωτά τον προϊστάμενό του:

    -Δεν θυμάμαι το μικρό όνομα της κυρίας για να το καταχωρήσω. Πώς είναι Γκαμπριέλλα, Γκρατσιέλλα ή Ντονατέλλα Πετζετάκι;

    -Παιδί μου με τα πολλά ταξίδια που κάνει αυτή, μάλλον …Πηγαινέλα Πετζετάκι πρέπει να την βγάλουν.

    Κρίμα..

    Οι selfies του Στουρνάρα

    Χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν καλεσμένος στην Αθηναϊκή Λέσχη, από την διοίκηση της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου  (ICC) και για την ακρίβεια από τον πρόεδρο του Πέτρο Δούκα,  προκειμένου να μιλήσει για την οικονομία σε ένα πολυπληθές κοινό.

    Πράγματι ο Γιάννης Στουρνάρας ένα από τα σημεία που επεσήμανε είναι  το γεγονός ότι η Ελλάδα πήγε καλά το 2022 εξαιτιας του τουρισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμβεί και το 2023 εξαιτιας των διεθνών τιμών των καυσίμων και της ενέργειας.

    «Το γεγονός αυτό θα δυσκολέψει τους ξένους να ταξιδέψουν με τόση ευκολία του χρόνου» είπε ο διοικητής.

    Πάντως σε κάθε περίπτωση χθες αρκετοί από τους επιχειρηματίες μικροί και μεγάλοι σε ηλικία, ζήτησαν να βγάλουν σέλφι με τον διοικητή, γεγονός που αποδεικνύει πόσο τα social media έχουν «κυριεύσει» την ζωή όλων.

    Πάντως ο Στουρνάρας δεν χάλασε χατίρι σε κανέναν…

    Παρόντες ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος, ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, η επικεφαλής της KAMARIDIS Άννα Καμαρίδη, η Κατερίνα Παναγοπούλου, οι νομικοί Νίκος Μουσάς, Ζαφείρης Χατζηδημητρίου, Γρηγόρης και Γιάννης Τιμαγένης, ο ναυτιλιακός τραπεζίτης Γιώργος Ξηραδάκης κλπ.

    Σίμος Αναστασόπουλος: Πώς κοιτάζουμε το μέλλον

    Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του γιόρτασε ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιριών και επιχειρηματικότητας, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

    Ο πρόεδρος Σίμος Αναστασόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι «στόχος της ΣΑΕΕ είναι να προσελκύσει στις τάξεις του νέες μορφές επιχειρηματικότητας»

    Στην εκδήλωση παρεβρεθησαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργος Νίκος Παπαθανάσης, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική  Λαζαράκου, η CEO της Τράπεζας Αττικής Ελένη Βρεττού, ο επικεφαλής της Τειρεσίας Σολομών Μπεράχας και ο Γενικός Διευθυντής Πέτρος Καπασούρης, ο  CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, ο πρόεδρος της SPACE HELLAS Σπύρος Μανωλόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος, ο Δήμαρχος Σπάρτης και πρόεδρος του ICC Πέτρος Δούκας κλπ.

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.