F

H ΦΑΠΑ στον Κρίτωνα Αρσένη, τι συμβαίνει με την Eurobank, ποιος Servicer ετοίμαζε συνέντευξη διαμαρτυρίας για την αδικία που του έγινε στο Frontier και ποιος μεγαλοπαράγοντας του χρηματιστηρίου είναι στην φυλακή

H πρώτη μεγάλη αλήθεια είναι ότι η προσφορά της doValue για το πακέτο κόκκινων δανείων Frontier της Εθνικής, ΔΕΝ ήταν η υψηλότερη.Υπήρξαν άλλες π.χ. της Davidson Kempner που ήταν 6-7 εκατομμύρια πιο γενναιόδωρες.

the wise man
relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)
the wise man

Η ΦΑΠΑ του Πλεύρη

Είναι πραγματικά πολύ διασκεδαστικό να ακούς διάφορους “πυροβολημένους” τύπους, όπως λένε μερικοί πολιτικοί, για τον Κριτωνα Αρσένη.

Ο τύπος λοιπόν αυτός πρότεινε οποίος έχει εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ τότε τα υπόλοιπα λεφτά να τα δίνει στο κράτος.

Η ΦΑΠΑ που ακούστηκε έως το Άμστερνταμ (και ο νοών νοείτω) προήλθε από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θάνο Πλεύρη.

Όπως είπε ο Πλεύρης «Όπως ξέρετε  τώρα ο κ. Αρσένης είναι βουλευτής.  Άρα ο ετήσιος μισθός του είναι περίπου 100.000 ευρώ.

Όταν ήταν στο παρελθόν ευρωβουλευτής οι ετήσιες αποδοχές του ήταν 200.000 ευρώ.

Όμως την πρόταση την κάνει τώρα και όχι τότε που ήταν ευρωβουλευτής. Ε βέβαια χαζός είναι;»

Παφ, πουφ and company, που έλεγε και κάποιος άλλοτε σοφός μου φίλος…

Νευράκια κι εντάσεις μετά την επιλογή Frontier

Στο Άγιον Όρος όλοι προσέρχονται ευλαβικά για να εξομολογηθούν…

Από τις εξομολογήσεις αυτές κάτω από το μεγάλο δέντρο, εμείς οι μοναχοί μαθαίνουμε πολλές αλήθειες…

H πρώτη μεγάλη αλήθεια είναι ότι η προσφορά της doValue για το πακέτο κόκκινων δανείων Frontier της Εθνικής Τράπεζας, ΔΕΝ ήταν η υψηλότερη.

Υπήρξαν άλλες π.χ. της Davidson Kempner που ήταν 6-7 εκατομμύρια πιο γενναιόδωρες.

Τα κριτήρια ωστόσο με τα οποία επέλεξε το Δ.Σ. της Εθνικής, τον τελικό αγοραστή -πρωταθλητή κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, δεν ήταν αμιγώς οικονομικά.

Υπήρχε μια «στρατηγική στόχευση», ένα «πολιτικό σκεπτικό» και μια «κοινωνική ευαισθησία» πίσω από την τελική επιλογή.

Γι’ αυτό άλλωστε η απόφαση του Δ.Σ. της Εθνικής προκάλεσε …νεύρα…πολλά νεύρα.

Ίσως τελικά προκαλέσει και παραιτήσεις σε κάποιους από τους άλλους διεκδικητές…

Συνέντευξη Τύπου – Διαμαρτυρίας

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός μεγάλου Servicer της Intrum, η διοίκηση του οποίου, μόλις επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την επιλογή της doValue, κάλεσε τον σύμβουλο επικοινωνίας για να οργανώσει επειγόντως μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου ώστε να καταγγελθεί δημοσίως η αδικία…

Υπήρχε άλλωστε πολύ μεγάλη πίεση από τον …Βορρά, από την μητρική εταιρεία, να κερδίσει οπωσδήποτε αυτό το πακέτο δανείων, γεγονός που επέτεινε τον εκνευρισμό.

Τελικά, ο …διαμαρτυρόμενος CEO πείσθηκε (πολύ αργά το βράδυ και μετά από αρκετές συζητήσεις) ότι το πακέτο Frontier δεν πουλήθηκε σε κάποιον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό αλλά ήταν μια ιδιωτική συμφωνία με βάση την γενικότερη στρατηγική του Ομίλου της Εθνικής.

Για παράδειγμα -του εξηγήθηκε- δεν είναι δυνατόν, με αυτή τη συναλλαγή να περάσει το 70% του δανειακού χαρτοφυλακίου της χώρας, στην διαχείριση ενός μόνον servicer.

Όπως επίσης κριτήριο επιλογής υπήρξε η «κοινωνική ευαισθησία» με την οποία ο νέος αγοραστής θα διαχειριστεί αυτά τα 190.000 δάνεια στα οποία έχουν ενεχυριαστεί μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία…

Ένας διεκδικητής πρότεινε συμμαχία…

Ένας από τους υποψήφιους αγοραστές του πακέτου Frontier, μόλις συνειδητοποίησε ότι χάνει το παιχνίδι του πλειστηριασμού, την περασμένη Παρασκευή, χρησιμοποίησε τα μεγάλα μέσα:

Πρότεινε στην Εθνική Τράπεζα -επιπλέον του τιμήματος για την αγορά του πακέτου- να αποκτήσει και το 20% της εταιρείας Διαχείρισης Απαιτήσεων (Servicer).

Mε τον τρόπο αυτό η Εθνική θα αποκτούσε κι αυτή μια δική της εταιρεία servicer από την οποία θα αποκόμιζε οφέλη όχι μόνον από τα δικά της δάνεια αλλά και από τα χιλιάδες άλλα δάνεια (σημερινά και μελλοντικά) που διαχειρίζεται ο συγκεκριμένος διεκδικητής…

Τελικά πάνω απ’ όλες τις προτάσεις υπερίσχυσε η εμπειρία, οι γνώσεις και η αναμφισβήτητη πολιτική ικανότητα της ομάδας του Θεόδωρου Καλαντώνη.

Τώρα μένει να αποδειχθεί ότι η διοίκηση της Εθνικής είχε δίκιο.

Κι αυτό θα φανεί ήδη από τον Σεπτέμβριο, με τους πρώτους πλειστηριασμούς…

Σε 5 χρόνια

Φανταστείτε μια εικόνα:  Διασχίζεις ένα καταπράσινο πάρκο με τα πόδια, ή με ποδήλατο και φτάνεις σε  ένα άνοιγμα στη θάλασσα, σε ένα παράκτιο μέτωπο  3,5 χλμ, με πεντακάθαρη θάλασσα  και αμμουδιά 1  χλμ, όπου μπορείς να κολυμπήσεις, να ξεκουραστείς, να απολαύσεις τη θέα.

Δίπλα σου ακριβώς απλώνεται ένα μοναδικό αρχιτεκτονικά  κτίριο, με σκεπή που θυμίζει ιστίο, όπως ανοίγουν τα ιστία  στον αέρα του Αιγαίου, με υπέροχα καφέ και όλων των ειδών τα εστιατόρια και καταστήματα με υπέροχες βιτρίνες…..

Αν σας κόπηκε ήδη η ανάσα και αναρωτιέστε, που ακριβώς βρίσκεται αυτό το μέρος, θα σας πω μια λέξη: Ελληνικό! Το πιο όμορφο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρα το παράκτιο μέτωπο και τη Marina Galleria μας έδειξε χθες η Lamda Development ΛΑΜΔΑ -1,29% 6,90 στη δεύτερη διαδικτυακή παρουσίαση.

Μια περιοχή δύσκολα προσβάσιμη από τους πολίτες, σχεδόν εγκαταλελειμμένη θα πάρει σε πέντε χρόνια αυτή την ειδυλλιακή, μαγευτική εικόνα.

Ανυπομονούμε!

Πως διαβάζονται οι αριθμοί…

Με μεγάλη ευκολία διαπίστωσαν κάποιοι – και φρόντισαν να ενημερώσουν τον Υπουργό Οικονομικών- ότι η «πιστωτική επέκταση ξεφουσκώνει, το δείχνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος»…

Επειδή όμως για τον Χρήστο Σταϊκούρα, πολλοί άσπονδοι φίλοι του πολλά έχουν να πουν, αλλά την ικανότητα να διαβάζει νούμερα ουδείς την αμφισβητεί, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί…

Στην έρευνα της για τις τραπεζικές χορηγήσεις για το β΄τρίμηνο του 2021 η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει ότι πραγματικά υπάρχει ένα πάγωμα των δανειακών υπολοίπων.

Στην πράξη όμως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, άντλησαν ρευστότητα από την ομολογιακή αγορά με τα γνωστά προνομιακά επιτόκια και έσπευσαν να αποπληρώσουν τις παλιότερες υψηλότοκες τραπεζικές τους οφειλές,

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 800 εκατ. Ευρώ των δανείων που αποπλήρωσε η διοίκηση της ΔΕΗ για να γλυτώσει εκατομμύρια Ευρώ σε τόκους…

Ο …Bill Gates της Θεσσαλονίκης

Εμείς οι ΒορειοΕλλαδίτες, τα …καντάρσια μας τα αγαπάμε. Πριν από αρκετά χρόνια, προτού αποφασίσω να γίνω μοναχός του Αγίου Όρους, ένας γνωστός γευσιγνώστης χρηματιστής μου είχε συστήσει τον …Bill Gates της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Καματάκη, ιδιοκτήτη της …Ελληνικής Apple… της MLS.

Για να μην πολυλογούμε Once a lier Always a lier…

Από τότε φαινόταν η εξέλιξη του ανδρός και του Ομίλου…

Αφού πρώτα έριξε στα βράχια την -μη εισηγμένη- κατασκευαστική του εταιρεία και φέσωσε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καματάκης επιδόθηκε στο ευγενές σπορ των χρηματιστηριακών υπεραξιών, με το γνωστό κόλπο των «άυλων αξιών» που διαρκώς αυξάνονταν, μέχρι που τελικώς διαγράφηκαν.

Από τα 19 εκατ. Ευρώ «άυλες αξίες» διαγράφηκαν τα 17 εκατ. Ευρώ αφού αφορούσαν απηρχαιωμένα λογισμικά μηδενικής αξίας και άλλα παρεμφερή..

Το 2005, ο ίδιος άνθρωπος είχε δώσει δείγματα γραφής όταν μέσω μιας ΕΠΕΥ, φόρτωσε τη μισή Θεσσαλονίκη (και όχι μόνον) με μετοχές MLS αξίας 5€ οι οποίες μόλις πουλήθηκαν, κατέληξαν να μην αξίζουν περισσότερο από 0,8 Ευρώ.

Once a lier always a lier, λέμε εμείς στη Θεσσαλονίκη…

Ο Πωλ στις Φυλακές Ναυπλίου, ο συνεταίρος του όμως…

Τον περιβόητο «μεγαλοεπενδυτή», «μεγαλοχρηματιστή» και «μεγαλοπαράγοντα» της Χρηματιστηριακής μας Αγοράς, Πωλ Παπαδόπουλο, τον γνωρίζουν όλοι οι «παλιοί» της αγοράς μας…

Υπήρξε πρωταγωνιστής ενός διαρκούς αστικού μύθου, «αγόρασε ο Πωλ» με χιλιάδες followers, όχι στο Instagram (που τότε δεν υπήρχε) αλλά στο Χρηματιστήριο.

Μεγάλες κι ωραίες ιστορίες, αξέχαστες υποθέσεις με τις Αθηναϊκές Συμμετοχές, την ANEK αλλά και την περιβόητη Megabet της Κύπρου.

Σήμερα ο Paul Papadopoulos περνά τις μέρες του στις Φυλακές του Ναυπλίου.

Ο συνεταίρος του όμως στις υποθέσεις της κυπριακής Megabet με την περιβόητη αξιοποίηση του κτιρίου της Avenir, όχι μόνον δεν αντιμετωπίζει δικαστικές ή άλλες ταλαιπωρίες αλλά απ’ ότι μαθαίνω μεγαλουργεί αφού απέκτησε τον έλεγχο του δικτύου και ζει αυτός καλά κι εμείς καλύτερα…

Οι εταιρείες με αξία…

Η πανδημία άλλαξε τις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Ο κόσμος μένει περισσότερο στο σπίτι απ’ ότι στο παρελθόν, γι’ αυτό προτιμά ποτά σε κουτάκια (όχι γυάλινες φιάλες) και φαγητά σε συσκευασίες.

Με αυτή τη διαπίστωση οι εταιρείες που διεθνώς ανταγωνίζονται την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αποτιμούν την αγορά τους με υπερδιπλάσιους πολλαπλασιαστές.

Η μεγάλη Crown Holdings ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων +60% και εκτίμηση ανοδικής πορείας της αγοράς της +20% παγκοσμίως.

Πουλήθηκε μια παραγωγική μονάδα can (τενεκεδάκια και συσκευασίες) στο KPS Private Equity Fund σε αξία 10 φορές EV προς EBITDA.

Το ίδιο Fund πριν από 6 μήνες είχε αγοράσει έναν ακόμη ανταγωνιστή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με προφανή στόχο να καθετοποιήσει την παραγωγική διαδικασία.

More beverages at home, more cans instead of bottles…

Τι συμβαίνει με την Eurobank και την Fairfax

Καμία περίπτωση δημόσιας πρότασης δεν ανακύπτει από την αύξηση του ποσοστού της Fairfax στην Eurobank.

Ο βασικός λόγος είναι ότι το ποσοστό της εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το 33,3% μαζί με το ΤΧΣ.

Επιπρόσθετα δεν αγόρασε νέες μετοχές.

Επειδή ενοποίησε τη Eurolife και επομένως οι μετοχές της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,11% 0,91  που κατείχε η Eurolife προσμετρώνται πλέον στη Fairfax.

Νέο εγχείρημα για το mononews.gr το ESG TODAY

Μια νέα ενότητα με τον τίτλο ESG Today, αφιερωμένη στις εξελίξεις, τις ειδήσεις, και την προσπάθεια των επιχειρήσεων, των funds και των τραπεζών να ευθυγραμμιστούν με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης ESG, ξεκινά από σήμερα το mononews.gr.

Την ημέρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοινώνει τον νέο Δείκτη ESG που δημιουργεί, το mononews.gr είναι, όπως επισημαίνει, το πρώτο οικονομικό digital media που επέλεξε να εγκαινιάσει μια νέα εξειδικευμένη ενότητα για όλες τις εξελίξεις γύρω από τα ESG.

Επικεφαλής της ενότητας ESG Today αναλαμβάνει η έμπειρη δημοσιογράφος του mononews.gr, Μαρίνα Πρωτονοταρίου.

Νέος πρόεδρος ο κ. Θεοχάρης Φιλιππόπουλος

Νέος πρόεδρος για την Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) αναδείχθηκε ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος στις αρχαιρεσίες της Δευτέρας 19 Ιουλίου 2021 στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους:
– Πρόεδρος: Θεοχάρης Φιλιππόπουλος
– Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Ηλιόπουλος
– Γραμματέας: Παναγιώτης Μπόμης
– Ταμίας: Παναγιώτης Γεωργόπουλος
– Μέλος: Βασίλης Τζανακάκης

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση μετοχών η άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων.