• Άγρια κόντρα Ποταμίτη-τραπεζιτών, ο ρόλος του Άλεξ, η έρευνα της Alpha Bank και οι ρευστοποιήσεις της Εurobank απο τον Χρυσικό

    Ο Ποταμίτης εξοργίζει τους CEOs των τραπεζών Η στήλη σας έχει σήμερα ζουμερό παρασκήνιο από την υπόγεια κόντρα που σοβεί στις συζητήσεις για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, με πρωταγωνιστές: το νομικό γραφείο Στάθη Ποταμίτη, τους CEOs των τραπεζών και το οικονομικό επιτελείο, με την διαφορά ότι ενεργό ρόλο στο θέμα έχει ο οικονομικός σύμβουλος του […]

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο Ποταμίτης εξοργίζει τους CEOs των τραπεζών

    Η στήλη σας έχει σήμερα ζουμερό παρασκήνιο από την υπόγεια κόντρα που σοβεί στις συζητήσεις για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, με πρωταγωνιστές: το νομικό γραφείο Στάθη Ποταμίτη, τους CEOs των τραπεζών και το οικονομικό επιτελείο, με την διαφορά ότι ενεργό ρόλο στο θέμα έχει ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι στην συζήτηση που έγινε την Παρασκευή με τους δικηγόρους της γνωστής Law firm το κλίμα ήταν πολεμικό και από σήμερα και για όλη την εβδομάδα θα υπάρξει μπαράζ επαφών.

    Για να καταλάβαινε το μέγεθος των διαφωνιών αυτή την εβδομάδα θα βρεθεί επί τάπητος η 8η βερσιόν του πλαισίου…

    Ας πάμε όμως στις δύο αλλαγές που βάζουν στο χαρτί οι νομικοί και εξοργίζουν τους τραπεζίτες: Προτείνουν να καταργηθεί ο νόμος Δένδια (ν. 4307/2014) για την ειδική διαχείριση των προβληματικών επιχειρήσεων. 

    Οι CEO`s των τραπεζών αντιδρούν έντονα σε αυτό και ζητούν να παραμείνει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πτωχευτικό. 

    Κι αυτό με το επιχείρημα ότι στον νόμο αυτό στηρίζονται μια σειρά από δρομολογημένες εκκαθαρίσεις εν λειτουργία μεγαλο-εταιρειών με κόκκινα δάνεια και επιχειρηματίες που δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη. 

    Μέσω του νόμου Δένδια, όπως λένε οι τραπεζίτες, έγινε η πώληση του Mega, η πρόσφατη δικαστική τακτοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Ντίας Καψή, η δρομολογημένη υπόθεση μεγαλοξενοδόχου-μπαταχτσή στο νότιο Αιγαίο και μια σειρά από τέτοιες περιπτώσεις. 

    Αν λοιπόν, καταργηθεί όλα θα πάνε στο βρόντο και άντε πάλι από την αρχή… πόσω μάλλον την στιγμή που ο νόμος Δένδια “έκανε” 2,5 χρόνια για να λειτουργήσει…. 

    Οι τραπεζίτες, λοιπόν, λένε ότι η πρόταση αυτή «υπονομεύσει τον σχεδιασμό που έχουν οι τράπεζες και θα καθυστερήσει τη διευθέτηση οφειλών μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων – με αντίστοιχα μεγάλα δάνεια». 

    Το δεύτερο προβληματικό σημείο, στην ίδια κατεύθυνση – που βολεύει, είναι κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των ισχυρών επιχειρηματιών/μπαταχτσήδων – είναι πως για την αναγκαστική εκτέλεση κατά επιχειρήσεων, το σχέδιο που συζητείται προβλέπει ότι μπορούν να προκαλέσουν την αναστολή της απόφασης εκτέλεσης πιστωτές που εκπροσωπούν το 20% του συνόλου των απαιτήσεων εάν καταθέσουν αίτηση για εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης. 

    Σε αυτή την περίπτωση, τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης αναστέλλονται για το σύνολο των πιστωτών, δηλαδή και για αυτούς που έχουν εμπράγματη εξασφάλιση, και είναι κυρίως οι τράπεζες. 

    Οι επικεφαλής των τραπεζών και οι εταιρείες διαχείρισης τονίζουν ότι το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό – να είναι τουλάχιστον 40% εκ των οποίων το 60% τουλάχιστον να είναι πιστωτές με εμπράγματες εξασφαλίσεις. 

    Όπως λένε αυτό που φοβούνται -και το έχουν δει το έργο- είναι ότι μπορεί «σικέ» πιστωτές, σε συνεννόηση με τους οφειλέτες, να μπλοκάρουν την αναγκαστική εκτέλεση.

    Η έρευνα του Βασίλη Ψάλτη

    Η στήλη πληροφορείται ότι στην Alpha Bank έτρεξαν εσωτερική έρευνα – τύπου γκάλοπ – στην οποία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της τράπεζας με αφορμή τις αλλαγές που έφερε ο Covid-19 στην κουλτούρα της εργασίας (τηλεργασία, μεταφορά σε άλλη υπηρεσία κλπ κλπ). 

    Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, διότι δεν ήταν αναμενόμενα προς αυτή την κατεύθυνση. Και εξηγούμαι: Το 50% των εργαζομένων απάντησε ότι θα ήθελε να δουλεύει από το σπίτι και μετά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. 

    Έξι στους 10 υπαλλήλους απάντησαν ότι θα ήθελαν περισσότερα ψηφιακά και τεχνολογικά εργαλεία για να παρέχουν υπηρεσίες στον πελάτη, κυρίως στο corporate. 

    Όπως καταλαβαίνετε οι τραπεζοϋπάλληλοι θα μπουν σε μια άλλη εποχή και οι εργασιακές συνθήκες θα αλλάξουν ραγδαία… Σαρωτικός ο ψηφιακός μετασχηματισμός. 

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψἀλτης τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι «δεν θα πληγούν οι εργαζόμενοι από τον ψηφιακά μετασχηματισμό». Είχε στο νου του την έρευνα! 

    Αύριο η γενική συνέλευση της Πειραιώς

    Μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί αύριο η γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς με θέμα την Πειραιώς Πρακτοριακή. Στις 26 του μήνα θα γίνει η γενική συνέλευσης με αρκετά θέματα, μεταξύ αυτών και εγκρίσεις για την θητεία της διοίκησης Μεγάλου. 

    Πληροφορούμαι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής, παρά την από καιρού εις καιρόν αντίθετη φημολογία. 

    Το μεγάλο βέβαια θέμα της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,76 είναι η υπόθεση της MIG καθώς ο χρόνος τρέχει και η οικονομική θέση του ομίλου MIG επιδεινώνεται… 

    Όσο για τo fund που θέλει να αγοράσει δάνεια της MIG, το Commer  είναι μεν εδώ αλλά ο covid και η πορεία της MIG ΜΙΓ 1,57% 3,87 κατεβάζουν τον πήχη… Ίδωμεν.

    Πούλησε Eurobank o Χρυσικός

    Ο Γιώργος Χρυσικός όπως ξέρετε είναι αντιπρόεδρος στη  Eurobank και τέως επικεφαλής της Grivalia Properties. Όπως λένε θεσμικοί του Λονδίνου από τις 10 Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 9 Απριλίου 2020, πούλησε 4.230.000 μετοχές της Eurobank με μέση τιμή 0.35783019. 

    Επί της ουσίας από την ρευστοποίηση της θέσης του αποκόμισε 1.513.621,69 ευρώ. 

    Θεσμικοί του Λονδίνου κατηγορούν τον Χρυσικό ότι την εποχή που η μετοχή της Eurobank δεχόταν ισχυρές πιέσεις εκείνος “πούλησε” την θέση του. 

    Και όπως υποστηρίζουν είναι  unfair ο αντιπρόεδρος της τράπεζας να ρευστοποιεί τις μετοχές της τράπεζες εν μέσω καταιγίδας…Πάντως την Παρασκευή η μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,67% 1,83 έκλεισε στα  0,40 ευρώ.