• Πώς έπεισε ο Μεγάλου τον Μυστακίδη να επενδύσει στην Πειραιώς και ποιοι ξένοι κολοσσοί «χτίζουν» τώρα θέση στη ΔΕΗ

    Mετά τα αποτελέσματα Α τριμήνου της ΔΕΗ, η ξένη θεσμική κοινότητα δείχνει έμπρακτη εμπιστοσύνη στη διοίκηση Στάσση

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο Μεγάλου, ο Μυστακίδης, η Χαλκιδική και η έπαυλη στην Belgravia 

    Εδώ και χρόνια όλοι προσπαθούσαν να πείσουν  τον Αριστοτέλη -για τους φίλους του Τέλη- Μυστακίδη να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο δισεκατομμυριούχος, με περιουσία 1,4 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes, είναι ένας από τους ανθρώπους που έχτισαν τον κολοσσό  της Glencore.

    Ο Τέλης αποφάσισε να επενδύσει στην τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 , στην οποία κατέχει το 5,1472% του μετοχικού της κεφαλαίου, σύμφωνα με την λιτή χρηματιστηριακή ανακοίνωση.

    Η στήλη πληροφορείται ότι η έμπρακτη εμπιστοσύνη που απέδειξε ο Μυστακίδης στις προοπτικές της τράπεζας είναι αποτέλεσμα δουλειάς πολλών μηνών και κατόπιν αρκετών ζυμώσεων με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Χρήστο Μεγάλου.

    Εξάλλου και οι δύο είναι δυνατοί dealmakers…

    Ο Μυστακίδης δεν απέκτησε εχθές το 5,14% της Πειραιώς καθώς όπως μαθαίνω είχε ήδη ποσοστό στην τράπεζα απλά το αύξησε.

    Μου λένε ότι την τελευταία διετία παρακολουθούσε επισταμένως το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας Πειραιώς, τις κινήσεις της διοίκησης για την μείωση των NPLs, την συμφωνία με την Intrum… και πως ο CEO της τράπεζας φρόντιζε πάντα να ενημερώνει τον εν δυνάμει μέτοχο.

    Ο Τέλης βρισκεται μεταξύ Ελβετίας και Λονδίνου όπου η έπαυλη που αγόρασε πριν κάποια χρόνια έγινε πρώτο θέμα στα βρετανικά ταμπλόιντ καθώς βρίσκεται στην πολυτελή συνοικία Belgravia και είναι σχεδιασμένη από τον θρυλικό στο είδος του Norman Foster.

    Διαθέτει, όμως και κατοικία – βίλα – στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής όπου περνά τα καλοκαίρια του. Η συζυγος του είναι Θεσαλλονικιά. Λέγεται Παπαδήμα και ο πατέρας της είναι δικηγόρος.

    Για την ιστορία αναφέρω ότι το 2013 είχε μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας μετά από μια συνάντηση που είχε με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    Παπαλεξόπουλος-Βιδάλης: το ισχυρό δίδυμο του ΣΕΒ

    Διαδικτυακά αλλά με πανηγυρικό τρόπο έγινε η επίσημη πρεμιέρα της νέας διοίκησης του ΣΕΒ. Η αλλαγή φρουράς και η ανάληψη της προεδρίας από τον ισχυρό άνδρα της Τιτάν Δημήτρη Παπαλεξόπουλο σηματοδοτεί την επιστροφή του τιμονιού του ΣΕΒ στην βαριά βιομηχανία.

    Η χώρα έχει ανάγκη την βιομηχανία καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει χάσει την αίγλη της και όπως έλεγε στην στήλη γνωστός τραπεζίτης «οικονομία που δεν έχει φουγάρα δεν έχει γερές βάσεις»…

    Στα ντεσού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναβάθμιση του Ευθύμιου Βιδάλη στην θέση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο Βιδάλης είναι παλαιός γνώριμος στον Σύνδεσμο, διατηρεί άριστες σχέσεις με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αλλά και με τραπεζίτες.

    Μυτιληναίος: ο νέος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου

    Ο Ευάγγελος Μυτηλιναίος ήταν, όπως εξάλλου σας έχει ενημερώσει εδώ και αρκετό καιρό η στήλη, ο πρώτος που δέχθηκε πρόταση να αναλάβει την προεδρία του ΣΕΒ. Ωστόσο, η διοίκηση του group του τρώει πολύ χρόνο και αρνήθηκε ευγενικά.

    Βέβαια, ανέλαβε την αντιπροεδρία του ΣΕΒ και πληροφορούμαι ότι είναι αποφασισμένος να δώσει ηχηρό «παρών» καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι ο Σύνδεσμος πρέπει να γίνει πιο ισχυρός, περισσότερο ευέλικτος, πιο κοντά στην αγορά…

    Η νέα περίοδος που ξεκινά για τους βιομηχάνους προμηνύεται ότι θα είναι ενδιαφέρουσα! Η στήλη θα είναι συντονισμένη και θα σας ενημερώνει.

    Σφαγή γιγάντων για την ηλεκτροκίνηση

    «Και προς δεν ετοιμάζεται…». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του επενδυτικού ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι ισχυροί Έλληνες επιχειρηματίες για την μπίζνα των επόμενων δεκαετιών, την ηλεκτροκίνηση.

    Η στήλη πληροφορείται ότι σε θέση μάχης βρίσκονται η εταιρεία «Ήρων», συμφερόντων του Γιώργου Περιστέρη, η Protergia του Ευάγγελου Μυτιληναίου, η Elpedison, η οποία ανήκει 50% στα ΕΛΠΕ και 50% στον ιταλικό όμιλο Edison και σαφώς η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

    Όπως καταλαβαίνετε θα γίνει σφαγή καθώς μιλάμε για τους γίγαντες της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

    Στην Santo Wines το πόντιουμ του Κυριάκου

    Ο Μητσοτάκης δεν επέλεξε κάποιο ξενοδοχείο για να κάνει δώσει την συνέντευξη τύπου στην Σαντορίνη με φόντο το μαγευτικό και μοναδικό τοπίο της Καλντέρας.

    Επέλεξε, την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων SANTO WINES και το υπέροχο αυτό μπαλκόνι, με την θέα που κόβει την ανάσα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού στον Πύργο.

    Ο συνεταιρισμός αριθμεί 1.400 μέλη, οινοπαραγωγούς, τοματοπαραγωγούς, παραγωγούς φάβας κ.ά.

    Τι περιμένουν οι Σαντορινιοί…

    Λοιπόν, πέρσι η Σαντορίνη φιλοξένησε 3 εκατομμύρια τουρίστες. Φέτος, όπως μου έλεγε ο άνθρωπός μου στο νησί αναμένει 500.000 νοματαίους. Αντιλαμβάνεστε ότι η «σφαλιάρα» είναι απίστευτη και το χάος που χωρίζει την περσινή εικόνα με τις φετινές προβλέψεις είναι όσο το βάθος της Καλντέρας…

    Πάντως οι πρόεδρος  των ξενοδόχων του νησιού Αντώνης Ηλιόπουλος και το μέλος του ΔΣ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος κάνουν εξαιρετική δουλειά.  Για να δούμε…

    Ποιοι αγοράζουν ΔΕΗ 

    Mετά τα αποτελέσματα Α τριμήνου της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63 , η ξένη θεσμική κοινότητα δείχνει έμπρακτη εμπιστοσύνη στη διοίκηση Στάσση ότι θα υλοποιήσει με επιτυχία το turnaround story της ΔΕΗ μετατρέποντάς την στη Νο 1 μηχανή παραγωγής μετρητών του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Εδώ πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον αναλυτή της ΑΧΙΑ που πρώτος βγήκε στις 29 Νοεμβρίου 2019 να δώσει τιμή στόχο για τη ΔΕΗ τα 7.30€.

    Όπως ξέρετε, η ξένη ποιοτική θεσμική κοινότητα δίνει τεράστια βαρύτητα στις ελεύθερες ταμειακές ροές.

    Γι’ αυτό άλλωστε, παρόλο που ακόμα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 δεν έχει βγάλει ακόμα υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές αλλά θα τις βγάλει από το 2022 και μετά, οι ξένοι θεσμικοί “σκουπίζουν” ότι χαρτί βγαίνει.

    Άλλωστε, ήταν η μοναδική μετοχή μέσα στην καταιγίδα του COVID που ανέβαινε.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Wiseman τον τελευταίο καιρό 5 ποιοτικά αμερικάνικα funds χτίζουν θέση στη μετοχή της ΔΕΗ.

    Πρώτο και καλύτερο το Vanguard, δεύτερο η Pimco, τρίτο η Wells Fargo, τέταρτο η MacKay και τέλος ξεκίνησε και ο παλιός γνώριμος της ΔΕΗ η Fidelity.

    Οι ξένοι θεσμικοί περίμεναν να βγάλει τα αποτελέσματα Α τριμήνου η ΔΕΗ για να δουν αν όντως έχει ξεκινήσει το turnaround.

    Η ΔΕΗ έβγαλε προσαρμοσμένα EBITDA το Α τρίμηνο 182 εκατ. ευρώ ενώ ο αναλυτής της ΑΧΙΑ που σχεδόν όλοι τον θεωρούν πολύ αισιόδοξο περίμενε 174,3 εκατ ευρώ.

    Ακόμα η ΔΕΗ περιόρισε τις ζημιές της από 218,2 εκατ. ευρώ σε 11,1 εκατ. ευρώ.

    Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι επειδή η ΔΕΗ είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτή θα το κερδίσει.

    Η διοίκηση Στάσση παρέλαβε τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και τώρα ετοιμάζεται να γίνει το απόλυτο turnaround story του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή της ΑΧΙΑ με τον οποίο συμφωνούμε απόλυτα, η ΔΕΗ το 2022 θα έχει κύκλο εργασιών 4,9 δισ. ευρώ, προσαρμοσμένα EBITDA 1,145 δισ. ευρώ και κέρδη 201,2 εκατ. ευρώ (προσαρμοσμένα κέρδη 305,2 εκατ. ευρώ).

    Όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι ο αναλυτής εκτιμάει ότι η ΔΕΗ θα έχει ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 429,4 εκατ. ευρώ!!!

    Έτσι, με χθεσινό κλείσιμο τα 3,3440€ και στην κεφαλαιοποίηση των 775,8 εκατ. ευρώ θα έχει την υψηλότερη απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών σε όλο το χρηματιστήριο της τάξης του 55,34%.

    Ακόμα, θα παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 3.26.

    Το περιεχόμενο της στήλης Wise man είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά η πώληση μετοχών.