• Οικονομία

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Κινδυνεύουμε ενθαρρύνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον να καταστρέψουμε τις επενδύσεις

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης


    Κινδυνεύουμε ενθαρρύνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον να καταστρέψουμε τις επενδύσεις, είπε σήμερα μιλώντας στο Delphi Forum, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξηγώντας τις νέες προτεραιότητες του υπουργείου Ενέργειας.

    Σημείωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του τη ζήτηση και τις δυνατότητες του συστήματος. “Για να μην έχουμε περικοπές ή μηδενικές τιμές, πρέπει οι επενδύσεις να λαμβάνουν υπόψιν τη ζήτηση και πρέπει να συγχρονιστεί ο ρυθμός των επενδύσεων με την ανάπτυξη του δικτύου και της αποθήκευσης”.

    Επίσης,  εξήγησε ότι δεν είναι ανάγκη οι επενδύσεις να είναι οι καλύτερες της ζωής των επενδυτών, δηλαδή το επενδυτικό ρίσκο να το αναλαμβάνει η κοινωνία. “Αν αναλαμβάνει ο επενδυτής το επιχειρηματικό ρίσκο έχει καλώς”.

    Γι αυτό και πολιτική του υπουργείου είναι να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιδοτήσεις, και να επιδοτεί πιο πολύ το CAPEX και  λιγότερο το OPEX.

    Στις ΑΠΕ όπως εξήγησε δε δίνουμε πια ταρίφες, ούτε net metering πάμε στο net billing.  Πρέπει να προσαρμόσουμε τη δομή του συστήματος με μπαταρίες και διασυνδέσεις ώστε να μη χάνετε ενέργεια.

    Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική, σημείωσε ότι στοίχημα αποτελεί η αποτελεσματικότητα. Δηλαδή πως θα φτάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα μείωσης των εκπομπών με το καλύτερο κόστος.

    “Αν για παράδειγμα η επένδυση αλλαγής καυστήρα γίνεται στο τέλος της ζωής ενός καυστήρα έχει καλύτερη αποδοτικότητα από ότι αν αντικαθιστώ ένα νέο μηχάνημα. Ή να υπολογίζουμε και τις εκπομπές από την παραγωγή νέου μηχανήματος, όταν λέμε ότι αντικαθιστούμε ένα καυστήρα για να μειώσουμε τις εκπομπές”, είπε χαρακτηριστικά.

    “Η Ευρώπη είναι ένας Οργανισμός που λειτουργεί με συμβιβασμούς και ο σχεδιασμός της έχει αδυναμίες. Η Ευρώπη κινείται πιο γρήγορα στη μείωση εκπομπών αλλά χωρίς αποτέλεσμα αφού αποτελεί μικρό μέρος των παγκόσμιων εκπομπών, με αποτέλεσμα ενώ δαπανά πολλά για την ενεργειακή μετάβαση, και να μην μπορεί και να αποφύγει την κλιματική κρίση. Δεν είναι αποδοτικό η Ευρώπη να ανεβάζει τον πήχη και να θέλει να πηγαίνει όλο και πιο γρήγορα, αν δε συμμετέχουν οι υπόλοιπες ήπειροι”, ανέφερε.

    “Πρέπει να βάλουμε στην άκρη χρήματα για προσαρμογή και όχι μόνο για την πολυτελή ενεργειακή μετάβαση”, σημείωσε ο υπουργός.

    “Ξέρουμε τόσα για το καινούργιο κλίμα όσα κάποιος που είναι στη λιακάδα και κοιτάζει ένα σκοτεινό δωμάτιο από μια χαραμάδα” τόνισε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης

    Δήμητρα Κούστα: Υψηλή καλεσμένη σε private dinner κορυφαίου οίκου αρωματοποιίας



    ΣΧΟΛΙΑ