• Οικονομία

    Θα γίνει gamechanger η Fitch για την ελληνική οικονομία; Αισιοδοξία για την επενδυτική βαθμίδα

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Με τρεις αναβαθμίσεις στην επενδυτική βαθμίδα μπορεί να κλείσει το 2024 εάν σήμερα επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη προσδοκία στην αγορά για αναβάθμιση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch και η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου αναρριχηθεί από το ΒΒ+ με σταθερή προοπτική που είναι σήμερα στο ΒΒΒ της επενδυτικής βαθμίδας.

    Εάν αυτό συμβεί τότε θα έχουμε πλέον δύο από τους Big3 (Moody’s, S&P, Fitch) που θα έχουν δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα καθώς εκεί μας έχει ήδη τοποθετήσει η S&P.

    Είναι προφανές πως στο σενάριο μιας αναβάθμισης σήμερα ο αντίκτυπος θα ήταν ακόμη πιο ισχυρός εάν πέραν του rating και της αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα, ο διεθνής οίκος έδινε στη χώρα και θετική προοπτική (outlook) κλείνοντας το μάτι στους επενδυτές για ταχύτερη περαιτέρω βελτίωση στην ελληνική βαθμολογία.

    Πιθανή αναβάθμιση από την Fitch μπορεί σε κάθε περίπτωση να λειτουργήσει ως gamechanger.

    Εάν η χώρα έχει στα χέρια της δύο αναβαθμίσεις στην επενδυτική βαθμίδα από δύο από τους Big3 αυτόματα ξεκλειδώνει η πρόσβαση της σε μια σειρά από αναβαθμισμένους δείκτες.

    Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικοί τίτλοι θα καταστούν ορατοί σε μεγάλους και πιο ποιοτικούς επενδυτές που θα μπορούν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα.

    Όπως έχει γράψει το mononews, εκτιμάται πως σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί πρόσθετη ζήτηση της τάξης των 7 δισ. ευρώ για ελληνικά ομόλογα, καλύπτοντας ουσιαστικά τις ανάγκες του δανειακού προγράμματος του 2024.

    Πολλαπλασιαστικά στον αντίκτυπο μιας αναβάθμισης σήμερα θα δράσει και η ολοκλήρωση της πρόωρης εξόφλησης δανείων 5,3 δισ. ευρώ από τα μνημονιακά δάνεια, η οποία είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου, στέλνοντας ένα ακόμη ισχυρό σήμα αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές για το ελληνικό χρέος.

    Εν αναμονή της έκθεσης της Fitch στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί σχετική αισιοδοξία. Όπως εκτιμούν αναλυτές ο διεθνής οίκος έχει στην διάθεση του όλα τα στοιχεία που μπορούν να δικαιολογήσουν μια αναβάθμιση.

    Η χώρα αναπτύσσεται με ρυθμό σταθερά υψηλότερο της ευρωζώνης και θα συνεχίσει τον επόμενο χρόνο έστω με επιβραδυνόμενο ρυθμό, ενώ έχει θέσει φιλόδοξο στόχο για διπλασιασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2024 στο 2,1% του ΑΕΠ, το δημόσιο αποχωρεί από τις τράπεζες με εκδήλωση διεθνούς ενδιαφέροντος ενώ το χρέος παραμένει σε τροχιά αποκλιμάκωσης με πρόωρες αποπληρωμές μνημονιακών δανείων.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι 5 λόγοι που «ξεκλειδώνουν» την αναβάθμιση από την Fitch

    «Πάτε καλά αλλά μην χαλαρώνετε» – DBRS και Scope Ratings μιλούν στο mononews και στέλνουν μηνύματα για την οικονομία

    Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της S&P – Τα 8 δυνατά σημεία της οικονομίας, οι προσδοκίες και οι προκλήσεις 



    ΣΧΟΛΙΑ