• Οικονομία

    Τέσσερα χρόνια στην «ουρά» για να λάβουν σύνταξη


    Πάνω από 4 τέσσερα χρόνια βρίσκονται σε αναμονή για να λάβουν τη σύνταξη τους χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν ένσημα σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς φορείς. Αυτή τη στιγμή, περίπου 15.000 αιτήσεις με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ σε άλλους τόσους ασφαλισμένους έχει χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη της τάξης των 350 – 400 ευρώ. Ο κυριότερος λόγος που καθιστά ανέφικτη την έκδοση της οριστικής σύνταξης είναι η έλλειψη των απαιτούμενων στοιχείων των ασφαλισμένων, καθώς σε αρκετά ταμεία δεν υπήρχε λογισμικό με καταγεγραμμένο τον ασφαλιστικό τους βίο.

    Παρά το γεγονός ότι με τον νέο νόμο έχει απλοποιηθεί η διαδικασία υπολογισμού της σύνταξης με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, για να δοθεί τελικά η σύνταξη είναι απαραίτητη η καταμέτρηση, η αποστολή και επιβεβαίωση από όλους τους συμμετέχοντες φορείς. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το τελευταίο νόμο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ταμείων που εμπλέκονται, ο χρόνος ασφάλισης θεωρείται ενιαίος και η κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος γίνεται με τις προϋποθέσεις του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μόλις 4 στους 10 υποψήφιους συνταξιούχους που υποβάλουν αίτηση λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ασφαλισμένοι που περιμένουν έως και 1,5 χρόνο για να λάβουν προσωρινή, ενώ αρκετοί δεν γνωρίζουν καν ότι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη έστω και της προσωρινής σύνταξης.

    Ιδιαίτερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ασφάλιση, έστω και για λίγες ημέρες στο ΝΑΤ. Έχει καταγραφεί καταγγελία ασφαλισμένου, όπου ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένες στο ΝΑΤ 312 ημέρες ασφάλισης, το ταμείο ζήτησε από τον υποψήφιο συνταξιούχο να προσκομίσει το φυλλάδιο που χρησιμοποίησε για να μπαρκάρει το 1971.

    Οι περιπτώσεις των συντάξεων που παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση είναι οι εξής:

    • Παράλληλος χρόνος ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών ταμείων (π.χ. ΙΚΑ – ΟΑΕΕ). Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαΐου 2016), οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας, δικαιούνται προσαύξηση στη σύνταξή τους για κάθε έτος όπου διαπιστώνεται παράλληλος χρόνος ασφάλισης. Η απουσία του σχετικού λογισμικού, οδηγεί σε πρακτική αδυναμία υπολογισμού της τελικής σύνταξης.
    • Διαδοχική ασφάλιση, όταν ο τελευταίος φορέας δεν είναι υποχρεωμένος για χορήγηση σύνταξης. Πρόκειται για ασφαλισμένους που δεν μπορούν να δικαιωθούν σύνταξης από τον ΟΑΕΕ, ως τελευταίο απονέμοντα φορέα και βάσει νόμου, η περίπτωσή τους μεταφέρεται στον αμέσως προηγούμενο φορέα, όπως για παράδειγμα το πρώην ΙΚΑ. Τώρα όμως που όλοι οι Φορείς Ασφάλισης υπάγονται στον ΕΦΚΑ, δεν μπορεί να ισχύσει αυτή η μεταφορά εγγράφων, με συνέπεια οι σχετικές αιτήσεις συνταξιοδότησης να έχουν κολλήσει.
    • Ελλιπή στοιχεία από το πρώην Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους γιατρούς, καθώς στο αρχικό ταμείο τους το ΤΣΑΥ δεν υπήρχε ηλεκτρονική καταγραφή του ασφαλιστικού τους βίου ακόμη και μετά το 2002. Σύμφωνα με πληροφορίες, είτε έχουν χαθεί πάρα πολλοί φάκελοι είτε υπάρχουν ασφαλιστικά κενά στα χειρόγραφα έγγραφα που είναι διαθέσιμα.
    • Αιτούντες συνταξιοδότηση με πολλαπλή ασφάλιση. Πρόκειται για ασφαλισμένους που είχαν ταυτόχρονα ασφάλιση στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα από διαφορετικούς εργοδότες από το 2002 και μετά. Δηλαδή είχαν ασφάλιση παράλληλα από τουλάχιστον δύο εργοδότες και περισσότερες από 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα. Και οι συγκεκριμένοι δικαιούται προσαύξηση στο τελικό ποσό της σύνταξης τους, ωστόσο ο υπολογισμός του τελικού ποσού δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

    Παραδείγματα

    Το «Mononews» έχει στη διάθεση του χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων που περιμένουν πάνω από 4 χρόνια δίχως να έχουν άλλο εισόδημα.

    • Ασφαλισμένος με ένσημα στο πρώην ΙΚΑ και το πρώην ΤΕΒΕ. Υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στις 3/12/14. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η αλληλογραφία με το ΙΚΑ Αμαρουσίου με αποτέλεσμα να μην έχει αποδοθεί ούτε προσωρινή σύνταξη.
    • Ασφαλισμένος στο πρώην ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στις 17/07/15 στον ΟΑΕΕ ως τελευταίο φορέα. Μέχρι σήμερα η αλληλογραφία για την επιβεβαίωση των ημερών ασφάλισης του στο ΙΚΑ εκκρεμεί με αποτέλεσμα να μην έχει λάβει ούτε ένα ευρώ.
    • Ασφαλισμένη υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση από τον πρώην ΤΕΒΕ και τον ΟΓΑ στις 21/10/15. Η αλληλογραφία μεταξύ των δυο ταμείων ολοκληρώθηκε στις 20 Απριλίου του 2018. Μέχρι τώρα δεν έχει λάβει ούτε προσωρινή σύνταξη.
    • Ασφαλισμένος στα πρώην ταμεία ΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης το Δεκέμβριο του 2016. Το ΙΚΑ έδωσε την οριστική απάντηση για τις ημέρες ασφάλισης μέσω αλληλογραφίας, μετά από σχεδόν δυο χρόνια, το Νοέμβριο του 2018. Πριν από λίγες ημέρες έλαβε προσωρινή σύνταξη και αναμένει την οριστική.

    Προβλήματα υπάρχουν και σε περιπτώσεις απονομής σύνταξης θανάτου με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Ασφαλισμένος έχει καταθέσει αίτημα στο γενικό λογιστήριο στις 4/02/15 και μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ούτε προσωρινή σύνταξη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σώζονται οι συντάξεις χηρείας για όσους είναι κάτω των 55 ετών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναδρομικά συνταξιούχων: Σοβαρή καταγγελία από ΕΝΥΠΕΚΚ για παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ στην δικαιοσύνη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Τοζίδης: Η μετεωρική πορεία – Πώς ένας συνταξιούχος της Εμπορικής έγινε CEO στον ΟΛB



    ΣΧΟΛΙΑ