• Business

    Γιώργος Τοζίδης: Η μετεωρική πορεία – Πώς ένας συνταξιούχος της Εμπορικής έγινε CEO στον ΟΛB

    Γιώργος Τοζίδης (CEO Οργανισμος Λιμένος Βόλου και Παντ. Σκάγιαννης (Πρόεδρος ΟΛΒ)


    Μετά από καθυστερήσεις, αδράνειες και μέσα από ένα εσωκομματικό γαϊτανάκι χωρίς προηγούμενο, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) άλλαξε σε έκτακτες συνθήκες διοίκηση στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου. Στη θέση του ναυάρχου εα. Θρασύβουλου Σταυριδόπουλου, (παλαιού Πασόκου και όψιμου στελέχους του ΣυΡιζΑ) που εντασσόταν παραδοσιακά στην ομάδα Θ. Δρίτσα, τοποθετήθηκε μια σχετικά άγνωστη ως τώρα μορφή του κεντρικού κομματικού μηχανισμού της κυβέρνησης σε εφεδρεία (;). Αλλά αυτή η τοποθέτηση έμελε να αποκαλύψει τις αθέατες διαδρομές μιας καλής παρέας στο  κομματικό και κυβερνητικό παρασκήνιο, όπως θα γίνει καλύτερα αντιληπτό παρακάτω.

    Με μια μάλλον ακατανόητη επιχειρησιακά απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, την θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΒ, ανέλαβε ο θεσσαλονικιός Γιώργος Τοζίδης, συνταξιούχος υπάλληλος της Εμπορικής Τράπεζας. 

    Μέχρι εδώ καλά. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ‘αλεξιπτωτιστής’ είναι που θα τοποθετηθεί από αυτή την κυβέρνηση σε ένα κρίσιμο πόστο. 

    Για να φέρει ασφαλώς την Ανάπτυξη στα πολύπαθα ελληνικά λιμάνια. (Εδώ, επιλέξανε να διοικήσει κορυφαίο νησιωτικό Λιμάνι στο Ιόνιο, άνθρωπο που σήμερα είναι ογδόντα-δύο (82) ετών…!! Ο οποίος μάλιστα πρόσφατα κόμπαζε δημοσίως πως έχει επιλεγεί από κορυφαία εταιρεία συμβούλων για τη θέση αυτή εκθέτοντας προφανώς ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση!)

    Γιώργος Τοζίδης: Οι κομματικές διαδρομές 

    Ποιος είναι όμως ο κ. Γιώργος Τοζίδης; Και μέσα από ποιες διαδρομές βρέθηκε το πρώην μέλος του Δ.Σ. ΟΛΘ (άνθρωπος  εμπιστοσύνης του  Σύριζα) να τοποθετείται τον δεκαπενταύγουστο του 2017 προϊστάμενος της νεοσύστατης Δημόσιας Αρχής Λιμένος (ΔΑΛ) στη Θεσσαλονίκη; 

    Και μετά από κανά χρόνο να επιβάλλεται από ψηλά στη διοίκηση του λιμανιού του Βόλου…; 

    Ας σημειωθεί δε πως στο μεταξύ, τον Οκτώβριο 2017, είχε προλάβει να διοριστεί από τον υπουργό υποδομών Χρ. Σπίρτζη, μέλος ΔΣ του ΑΣΥΘ (του νέου φορέα λειτουργίας των λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη).

    Ο Γ. Τοζίδης χαρακτηρίζει μια παραδειγματική περίπτωση διαδρομής προσώπων που συνδέονται με το Σύριζα και τα ανώτατα κλιμάκια του κυβερνητικού μηχανισμού του, χωρίς όμως να υφίσταται την κομματική φθορά των συντρόφων του.

    Στενός κομματικός φίλος του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο «αθόρυβος» κ. Τοζίδης ανήκει σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία στελεχών που έχουν το χρίσμα ηθικής υπεροχής με τη βούλα (sic).

    Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως κινήθηκε έξυπνα αποφεύγοντας τις κακοτοπιές. 

    Αποχωρώντας έγκαιρα από τον τοπικό Σύριζα πριν τις εκλογές, κράτησε ένα χαμηλό προφίλ, ενώ δραστηριοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ως εκπρόσωπος της ‘αριστερής’ τάσης της νέας κυβέρνησης μετά το 2015 με ρητορικό στόχο την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ. 

    Έτσι τουλάχιστον δήλωνε στους πάντες στην πόλη και έτσι δικαιολογούσε την παρουσία του στη διοίκηση του ΟΛΘ.

    Μιας και δεν ακολούθησε τους παλιούς συντρόφους του στο δρόμο της απομάκρυνσης το 2015 και αρκετοί ανάμεσα τους που ξέρουν την πορεία του τον χρεώνουν ακόμη γι’ αυτό, εντάχτηκε στα αριστερά του κυβερνώντος κόμματος, στο άρμα του πάλαι ποτέ υπουργού ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα. 

    Ομολογουμένως, έπαιξε άριστα το παιχνίδι των οπισθοφυλακών στην προσπάθεια της αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ-ακολουθώντας με κάπως λιγότερη επιτυχία, είναι η αλήθεια, το παράδειγμα των συντρόφων του στον Πειραιά.

    Γιώργος Τοζίδης. CEO Οργανισμος Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ)
    Γιώργος Τοζίδης. CEO Οργανισμος Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ)

    Η αναβάθμιση 

    Και όταν το ΤΑΙΠΕΔ κατόρθωσε να ολοκληρώσει το διαγωνισμό της αποκρατικοποίησης που για χρόνια είχε τελματώσει, ο κ. Τοζίδης εν μία νυκτί βρέθηκε επικεφαλής του παραρτήματος της Δημόσιας Αρχής Λιμένος (ΔΑΛ) στην Θεσσαλονίκη!

    Αλλά μάλλον, αυτή η θέση δεν είχε τα μεγαλεία που αρμόζουν στον εξηντάχρονο οικονομολόγο με το μικρό ασημένιο σκουλαρικάκι στο αυτί. 

    Αλλά πως ο κύριος προϊστάμενος της ΔΑΛ που οριακά είχε συμπληρώσει ένα έτος θητείας στην θέση αυτή παριστάνοντας τον ‘εκπρόσωπο’ της κυβερνητικής ηγεσίας, κατόρθωσε να ‘αναβαθμιστεί’;

    Πως ένας ομολογημένα σφοδρός πολέμιος του ΤΑΙΠΕΔ και της πολιτικής του, επιλέχθηκε από το Ταμείο σε μία τόσο σημαντική θέση, σε μια τόσο κρίσιμη φάση συνέχειας του Προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων;

    Πρόκειται για ένα μήνυμα της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στην Αγορά για την εξέλιξη της εκμετάλλευσης των Λιμανιών, τώρα μάλιστα που βγήκαμε από τα μνημόνια;

    Η αλήθεια είναι κάπως πιο συνθέτη και ασφαλώς δυσδιάκριτη για όσους δεν γνωρίζουν το σύνθετο τοπίο των σκληρών κομματικών στελεχών που πλαισιώνουν στο παρασκήνιο την κυβερνητική ελίτ.

    Είναι κουμπάρος 

    Βασικότατο προσόν του νυν Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΒ, φαίνεται να είναι η ισχυρή συγγενική αλλά και η φιλική του δικτύωση.

    Διότι ο κ. Τοζίδης είναι κουμπάρος αλλά και αδερφικός φίλος της οικογένειας Χριστοφόρου Παπαδοπούλου – Όλγας Χαρίτου. 

    Ο πρώτος θεωρείται ο άτυπος ιδεολογικός αρχηγός της σημαντικότατης για την κυβέρνηση Σύριζα «κίνησης των 53». 

    Απολαμβάνοντας εκτίμηση παρόμοια με αυτή του υπουργού οικονομικών Ε. Τσακαλώτου στο εσωτερικό της Ομάδας, ο Χ. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί το κινηματικό στοιχείο του αντισυστημικού Συριζα. 

    Στενότατη φίλη της οικογένειας Τσίπρα και εκλεκτό μέλος της ‘παρέας της Αίγινας’ από τα παλιά, η κα Όλγα Χαρίτου, ένα από τα λίγα στελέχη του στενού πυρήνα της κυβέρνησης (με διαδρομή στον ιδιωτικό τομέα), επιλέχθηκε για μια πραγματικά δύσκολη αποστολή. 

    Μαζί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βόλου Γιώργο Σταμπουλή (παλιό και σκληρό κομματικό στέλεχος του χώρου), προωθήθηκαν από την κυβέρνηση Σύριζα για τις κομβικές θέσεις του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ (ευρύτερα γνωστό ως Υπερταμείο). 

    Αλέξης Τσίπρας και Όλγα Χαρίτου

    Ελέγχουν την Ράνια Αικατερινάρη 

    Είναι δηλαδή εκείνοι που εποπτεύουν τη διοίκηση της, δηλαδή ελέγχουν ουσιαστικά το σκληρό ‘αφεντικό’ του Υπερταμείου, την πανίσχυρη κα Ράνια Αικατερινάρη.

    Τώρα, τί κοινό έχουν, η εξαιρετικά αυταρχική σύμφωνα με όσους έχουν συνεργαστεί μαζί της κα Χαρίτου με τον κομματικό ‘ταλιμπάν’ καθηγητή; 

    Είναι και οι δύο στενότατοι προσωπικοί φίλοι του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Λιμανιού του Βόλου. Εξάλλου, έγραφε τόσα πολλά κάποτε στο facebook για να δικαιολογήσει την επιλογή τους από την κυβέρνηση στα δύσκολα πόστα που τοποθετήθηκαν.

    Η πιάτσα βοά πως αυτοί οι δύο βάλανε αποφασιστικά ‘πλάτη’ και επέβαλαν τον εκλεκτό τους στην διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Χωρίς αμφιβολία, με την πλήρη έγκριση της κας Ρ. Αικατερινάρη.

    Σε τελευταία ανάλυση, ο σύντροφος Τοζίδης αποδεικνύεται συνεπής στην επαγγελματική καριέρα του με τα όσα έχει δηλώσει παλιότερα ως διανοούμενος καθοδηγητής του χώρου του. 

    Χαρακτηριστικός και αποκαλυπτικός ο τίτλος άρθρου του στον ‘Δρόμο της Αριστεράς’ (στον οποίο υπήρξε τακτικός αρθρογράφος): «η Αριστερά που δεν είναι διατεθειμένη να μαθαίνει είναι καταδικασμένη».

    Ράνια Αικατερινάρη. Διευθύνουσα Σύμβουλος Υπερταμείου



    ΣΧΟΛΙΑ