• Οικονομία

    Νέα εποχή αλά «Big brother» με ηλεκτρονικά βιβλία για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

    • NewsRoom
    «Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Οριστικό τέλος έρχεται, από το 2020, για τα λογιστικά βιβλία, που κρατούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού με νέα απόφασή τους, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έδωσαν το «πράσινο φως», ώστε οι ΔΟΥ να περάσουν στη ψηφιακή εποχή και στα ηλεκτρονικά βιβλία.

    Σήμερα το μεσημέρι αναμένονται να γίνουν επισήμως και οι σχετικές ανακοινώσεις, στο πλαίσιο ειδικής συνέντευξης Τύπου, που θα παραχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο, αλλά και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργο Πιτσιλή.

    Όπως μαρτυρούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ειδική πλατφόρμα για τα ηλεκτρονικά βιβλία έχει ήδη σχεδιαστεί, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές, ώστε το σύστημα να είναι πλήρες, ολοκληρωμένο και έτοιμο να λειτουργήσει το 2020.

    Αναφορικά με το νέο σύστημα, των ηλεκτρονικών βιβλίων, που θα λειτουργήσει στο εξής, προβλέπεται ότι κάθε τιμολόγιο που θα εκδίδει ή θα λαμβάνει η επιχείρηση θα καταχωρείται άμεσα στη νέα πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ, αντικαθιστώντας το πλήθος χαρτιών και εγγράφων που καθιστούσε δύσκολες τις διαδικασίες έως τώρα.

    Στο ίδιο σύστημα θα καταχωρούνται και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης, έτσι ώστε οι φορολογικές υπηρεσίες να έχουν πλήρη εικόνα για τα έσοδα και τα έξοδα κάθε επιχείρησης και ελεύθερου επαγγελματία.

    Μέσω της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών βιβλίων, η κυβέρνησης στοχεύει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, αλλά και την «τεχνική» των εικονικών τιμολογίων.

    Στη συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται να δοθεί από τα αρμόδια πρόσωπα και ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας προετοιμασίας του συστήματος και έναρξης λειτουργίας του.

    Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, θέλει την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων να ξεκινήσει να λειτουργεί το φθινόπωρο και συγκεκριμένα μέσα στον Οκτώβριο, ενώ υπολογίζεται ότι ήδη από τους πρώτους μήνες του 2020, τα έντυπα λογιστικά βιβλία θα καταργηθούν οριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ