• Οικονομία

    Πόσο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν τις κατοικίες τους

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Μόλις το 17% των σπιτιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα, δηλαδή από τις 6,4 εκατ. κατοικίες, μόλις το 1 εκατ. έχει ασφαλιστεί.

    Με βάση αυτό το στοιχείο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι θα δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την ασφάλιση των κτιρίων και των κατοικιών τους από το 2024, στο πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ. Προκειμένου να πείσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ασφαλίσουν κτίρια και κατοικίας παρέχει έκπτωση 10% από τον ΕΝΦΙΑ.

    Πίσω από την εξαγγελία, βρίσκονται όμως δύο ακόμα στοιχεία: το πρώτο είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων από το κράτος. Με βάση το ισχύον καθεστώς, το δημόσιο λαμβάνει φόρο επί των ασφαλίστρων 15%, που σημαίνει πως αν αυξηθούν οι κατοικίες και τα κτήρια που θα ασφαλιστούν, θα μπουν έξτρα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ από την ασφάλιση και μόνον 200.000 νέων κατοικιών με μέσο κόστος ετήσιας δαπάνης 155 ευρώ τα πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ.

    Από την άλλη, μόνο τους τελευταίους μήνες, από την κρατική αρωγή, δηλαδή τον μηχανισμό για την άμεση στήριξης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές (φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς κ.α), έχουν δοθεί κονδύλια ύψους άνω των 190 εκατ. ευρώ. Αν ασφαλιστούν περισσότερα ακίνητα, τότε σε περίπτωση φυσικών καταστροφών θα περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες του προϋπολογισμού.

    Έτσι, αν ένας ιδιοκτήτης που καταβάλει ΕΝΦΙΑ 200 ευρώ, αποφασίσει να ασφαλίσει το ακίνητό του, τότε θα λάβει έκπτωση 20 ευρώ. Σε περίπτωση που διαθέτει πχ δυο ακίνητα (200 και 300 ευρώ αντίστοιχα} και αποφασίσει να ασφαλίσει μόνο το δεύτερο, τότε θα έχει έκπτωση 30 ευρώ, δηλαδή από τα συνολικά 500 ευρώ, θα πληρώσει 470 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Αύξηση στο επίδομα τέκνων στο Δημόσιο – €150 σε κάθε νέο στα 18 του – Μείωση στον ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών

    Κυριάκος Μητσοτάκης: It’s the Economy, stupid



    ΣΧΟΛΙΑ