• Οικονομία

    Τέλη κυκλοφορίας: Νέο σχέδιο για την πληρωμή των προστίμων από τους «ξεχασιάρηδες»

    Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου έδωσε και φέτος το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, αν και αρχικά μιλούσαν για ολιφοημερη παράταση έως τα μέσα Ιανουαρίου.

    Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι πρέπει να μπει ένα μόνιμο τέλος στις παρατάσεις του μέτρου κάθε χρόνο, ώστε οι ιδιοκτήτες οχημάτων να προγραμματίζουν τους χρόνους πληρωμών, αλλά και να διορθωθούν οι αδικίες με τα πρόστιμα.

    Σήμερα, αν ένας ιδιοκτήτης πληρώσει εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα που αντιστοιχούν στο 100% του ποσού που έπρεπε να καταβάλουν. Δηλαδή, για τέλη κυκλοφορίας ενός οχήματος 150 ευρώ, αν ο ιδιοκτήτης του καθυστερήσει να τα πληρώσει έστω και μια ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα πρέπει να καταβάλει 150 ευρώ φόρο και επιπλέον 150 ευρώ πρόστιμο.

    Κλιμακωτά πρόστιμα

    Γι’ αυτό το λόγο το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ανακοινώσει ένα κλιμακωτό πρόστιμο, το οποίο θα αυξάνεται όσο περνά ο καιρός και ο ιδιοκτήτες συνεχίζουν να έχουν απλήρωτα τέλη. Για παράδειγμα, αν δεν τα καταβάλει έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχει πρόστιμο 5% – 10% (ή ακόμα και 20% με βάση άλλο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι).

    Αναλογικά, το πρόστιμο θα αυξάνεται για κάθε μήνα που περνά, ώστε αν στο εξάμηνο συνεχίζει να είναι “ξεχασιάρης”, τότε το πρόστιμο θα είναι διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας του οχήματός του.

    Αν ένα όχημα έχει τέλη κυκλοφορίας 100 ευρώ το χρόνο, για κάθε μήνα που περνά το ποσό θα αυξάνεται, πχ τον Ιανουάριο 120 ευρώ, τον Φεβρουάριο 140 ευρώ και το Ιούνιο θα του βεβαιωθούν τα 100 + 100 ευρώ.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πλήρες σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και το ύψος του κλιμακωτού προστίμου για τα τέλη κυκλοφορίας.

    Τα σημερινά πρόστιμα

    Σήμερα το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι:

    • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
    • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
    • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέλη Κυκλοφορίας: Παράταση πληρωμής μέχρι 29 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα πρόστιμα
    Τέλη κυκλοφορίας 2024: Τα ποσά ανά κατηγορία οχήματος – Βήμα – βήμα η διαδικασία και τα πρόστιμα
    Η ΑΑΔΕ έστειλε σε 16 χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων στοιχεία και άλλων… οφειλετών – Ποιοι φορολογούμενοι έλαβαν κατά λάθος το mail
     



    ΣΧΟΛΙΑ