• Οικονομία

    Ταμείο Ανάκαμψης: Ξορκίζουν την παράταση και τρέχουν για τις προθεσμίες

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (Πηγή: minfin.gov.gr)


    Με την υπόθεση εργασίας πως δεν θα παραταθεί χρονικά η καταληκτική προθεσμία πληρωμών του Ταμείου Ανάκαμψης κινείται η κυβέρνηση που ποντάρει φέτος πολλά στην υλοποίηση ώριμων έργων που συμβασιοποιήθηκαν πέρσι προκειμένου να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο για ανάπτυξη 2,9% που έχει θέσει. Αξιωματούχοι εκτιμούν πως δύσκολα η συζήτηση που άνοιξε, με την Ουγγαρία να έχει ζητήσει παράταση υπό το βάρος των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί  καθώς αρνείται να κάνει αλλαγές στο κράτος δικαίου, περί παράτασης του καταληκτικού χρόνου του ΤΑΑ, πέραν δηλαδή του 2026, θα είναι αρκετά δύσκολο να καταλήξει σε μια ομόφωνη απόφαση. Κάτι φυσικά που ειδικά σε αυτή τη φάση δύσκολα θα μπορούσε να συζητηθεί ουσιαστικά σε κάποιο επίσημο «τραπέζι».

    Η εκτίμηση αυτή συνδέεται πρωτίστως με το ότι υπάρχουν πολλές πλούσιες χώρες στην ΕΕ που δεν θα έβλεπαν αρνητικά να μην καταστεί εν τέλει δυνατή η απορρόφηση του συνόλου αυτού του προγράμματος – μαμούθ ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ καθώς όσο μικρότερη είναι η αξιοποίηση του, τόσο μικρότερος θα είναι εν τέλει ο κοινός δανεισμός της ΕΕ και τόσο μικρότερος ο μελλοντικός δημοσιονομικός κίνδυνος για την ΕΕ, ειδικά σε μια περίοδο που εισάγονται νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.

    Βέβαια τόσο η Ιταλία με την  κυβέρνηση Μελόνι όσο και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν μελλοντικά σε ενδεχόμενο αίτημα να συζητηθεί μια παράταση.

    Χαμηλή απορρόφηση

    Μέχρι τότε όμως και με δεδομένα τα πολύ χαμηλά ποσοστά συνολικής απορρόφησης των πόρων όλες οι χώρες, ειδικά όμως η Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους του ΤΑΑ, έχουν κάθε λόγο σε αυτή τη φάση να μην εφησυχάζουν από συζητήσεις περί παράτασης καθώς η πλήρης αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων είναι η βασική ασπίδα που θα θωρακίσει την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική σταθερότητα μεσομακροπρόθεσμα.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου τονίζουν πως ειδικά φέτος η ωρίμανση αρκετών από τα συμβασιοποιημένα έργα θα είναι βασικός οδηγός για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης.  Αυτό άλλωστε υπογράμμισε και η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες τονίζοντας πως «στήριγμα» για την ανάπτυξη και την αύξηση των επενδύσεων φέτος θα είναι  τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς θα επιταχύνεται η υλοποίηση των έργων του και θα βελτιώνονται οι χρηματοδοτικές συνθήκες. Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί πως Έλληνες αξιωματούχοι εμφανίζονται απολύτως καθησυχαστικοί για το ενδεχόμενο να προκύψει θέμα παγώματος κονδυλίων από το ΤΑΑ μετά το καταδικαστικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για τη χώρα προ ημερών.

    Πρόσθετοι πόροι

    Πρέπει να σημειωθεί ότι στόχος για το 2024 είναι η χώρα να αιτηθεί πρόσθετους πόρους σε δύο δόσεις  και για το σκέλος των επιχορηγήσεων και για το σκέλος των δανείων μία τον Απρίλιο και μία τον Σεπτέμβριο.

    Το πρώτο αίτημα θα αφορά σε εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων και  1 δισ. από το σκέλος των επιδοτήσεων.

    Το δεύτερο τοποθετείται το Σεπτέμβριο 2024 και θα αφορά σε εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια και 1,3 δισ. σε επιχορηγήσεις.  Μέχρι το 2023 στη χώρα εκταμιεύθηκαν 14,7 δισ. ευρώ.  Μέσα στο 2023 η χώρα ολοκλήρωσε και το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, αντλώντας επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ στις 28 Δεκεμβρίου. 

    Το πρόγραμμα δημοσίων έργων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχει κάνει πληρωμές 2,1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά 14,7 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευτεί, που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της ΕΕ για την εν λόγω κατάταξη.  Για το δανειακό σκέλος τα συμβασιοποιημένα δάνεια ανέρχονται σε 10,26 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρέθηκαν σε λεωφορείο από την Τουρκία 263.000 ευρώ – Τα «λαβράκια» της ΑΑΔΕ σε ελέγχους για «μαύρο χρήμα», παράνομα τσιγάρα, ποτά και λαθραία καύσιμα
    Χρήστος Σταϊκούρας: «Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα»
    Globo: Παύση της δίωξης για τους Παπαδημητρακόπουλο και Γρυπάρη
     



    ΣΧΟΛΙΑ