• Οικονομία

    Τα τρία «ξεχασμένα» μέτρα του πακέτου των φοροελαφρύνσεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας


    Τις τελευταίες “πινελιές” στο νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ βάζει αυτές τις ημέρες το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για ένα “καλάθι” που θα περιλαμβάνει παροχές και επιδόματα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και μειώσεις φόρων που θα υιοθετηθούν από το 2023.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, δηλαδή και για δημόσιο τομέα και συνταξιούχους, ενώ εφόσον προκύψει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος να μειωθεί κατά 30% ή 50% το τέλος επιτηδεύματος προκειμένου να καταργηθεί οριστικά το 2024.

    Στις καλένδες η κατάργηση των τεκμηρίων

    Ένα από τα μέτρα τα οποία φημολογούνταν ότι βαίνει προς κατάργηση είναι τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία καίνε κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Ως εύλογες δαπάνες διαβίωσης θεωρούνται οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς και για σοφέρ. Επίσης, υπάρχει και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση. Το οικονομικό επιτελείο αναφέρει πως δεν επίκειται καμία κατάργηση της “Ελληνικής πατέντας” των τεκμηρίων, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε να βρεθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.

    Ακατάσχετος λογαριασμός

    Με την ίδια δικαιολογία το Υπουργείο Οικονομικών δεν προωθεί την κλιμακωτή αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού, ένα μέτρο, το οποίο ναι μεν έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2019 και επρόκειτο να ενεργοποιηθεί αρχές του 2020, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω της πανδημίας.

    Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ορίου για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πλέον είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Με βάση το πλαίσιο, το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

    Η αδικία με τα χαμένα επίδομα λόγω… αντικειμένων αξιών

    Στις καλένδες στέλνει το Υπουργείο Οικονομικών ένα πάγιο αίτημα των φορολογουμένων που έχει να κάνει με μία τεράστια αδικία. Μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών αρκετοί πολίτες που λαμβάνουν επιδόματα, πλέον τα χάνουν καθώς βασικό κριτήριο αποτελεί το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

    Χωρίς να αλλάξουν τα εισοδήματά τους αλλά και την περιουσία τους εξαιρούνται από επιδόματα όπως το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο το επίδομα θέρμανσης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καθώς η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους (χωρίς να έχουν μεταβάλει την περιουσιακή τους κατάσταση) υπερβαίνει το όριο που ορίζει ο νόμος.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο δεν διατίθεται να φέρει τροποποιήσεις στον εν λόγω πλαίσιο, υποστηρίζοντας πώς στην πράξη έχει αυξηθεί η συνολική περιουσία των συγκεκριμένων φορολογουμένων και δεν δικαιούνται τη λήψη αυτών των επιδομάτων.

    Διαβάστε επίσης

    Τα φορο-έσοδα «κλειδώνουν» το πακέτο της ΔΕΘ – Εκτόξευση εισπράξεων σε ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

    Τα «κλειστά» σπίτια μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας

    «Ψήνεται» η… ψηφιακή «κάρτα ακρίβειας» – Το σχέδιο με το νέο voucher που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών



    ΣΧΟΛΙΑ