• Οικονομία

    Τα φορο-έσοδα «κλειδώνουν» το πακέτο της ΔΕΘ – Εκτόξευση εισπράξεων σε ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

    ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας


    Σε «κρυφό» χαρτί αναδεικνύεται η πορεία του προϋπολογισμού, προκειμένου να «χτιστεί» το πακέτο παροχών που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

    Όπως έχει επισημάνει άλλωστε πολλές φορές ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το μείγμα των μέτρων θα καθοριστεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από τρεις παράγοντες: την πορεία των φορολογικών εσόδων, το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό.

    Ήδη, το στοίχημα φαίνεται να κερδίζεται σε τουλάχιστον δυο τομείς, αφού τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν τεράστια μείωση στο πρωτογενές έλλειμμα έναντι του στόχου στα 1,1 δις από τα 5,8 δις ευρώ, αλλά και τα φορολογικά έσοδα έχουν εκτοξευθεί έναντι του στόχου κατά 4,2 δις ευρώ, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν αγγίξει ήδη το 95% του 2019, δηλαδή κοντά στα 17 δις ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο επτάμηνο του έτους, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 30,148 δις ευρώ, αυξημένα κατά 4,221 δις ευρώ ή 16,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα.

    Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

    • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 11,968 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,153 δις ευρώ.

    • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 3,809 δις ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 192 εκατ. ευρώ.

    • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,904 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,245 δις ευρώ εξαιτίας της είσπραξης των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

    • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 8,445 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,053 δις ευρώ.

    Μόνο τον Ιούλιο τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 5,475 δις ευρώ, αυξημένα κατά 636 εκατ. ευρώ ή 13,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

    • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,115 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 168 εκατ. ευρώ.

    • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 612 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 72 εκατ. ευρώ.

    • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 240 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 193 εκατ. ευρώ.

    • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1,961 δις ευρώ, και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 308 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Γεμίζει το «καλάθι» των παροχών με την εκτίναξη των φορολογικών εσόδων έως και τον Ιούλιο – Πάνω από 5 δισ. η υπέρβαση



    ΣΧΟΛΙΑ