• Οικονομία

    Τα τέσσερα μέτρα στήριξης για μείωση φόρων, αγρότες και ανθυγιεινά επαγγέλματα

    Κωστής Χατζηδάκης - Χρήστος Σταϊκούρας - Απόστολος Βεσυρόπουλος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Κωστής Χατζηδάκης – Χρήστος Σταϊκούρας – Απόστολος Βεσυρόπουλος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ένα νέο πακέτο στήριξης ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων.

    Πέραν από το νέο έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους, αλλά και τις νέες ρυθμίσεις οφειλών, περιλαμβάνει και τέσσερις παρεμβάσεις σε φόρους, ελάφρυνση των αγροτών, αλλά και αυξήσεις σε επιδόματα του δημοσίου.

    Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ: Επεκτείνεται, για άλλους 6 μήνες, και έως το τέλος του έτους, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία έχει νομοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023, σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού.

    Αυτό το μέτρο έχει στόχο να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, καθώς οι εν λόγω κλάδοι, που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, συνεχίζουν να επηρεάζονται από τα αυξημένα κόστη λειτουργίας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος, για το 2ο εξάμηνο του έτους, εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ.

    Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: Για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους παραγωγής και τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 76 εκατ. Ευρώ.

    Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων: Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιδιώκεται, με επισπεύδον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να επιταχύνουμε την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, όσο και μέσω του Ουκρανικού πλαισίου στήριξης. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ.

    Διεύρυνση του επιδόματος σε βαρέα και ανθυγιεινά: Αυξάνεται στα 200 ευρώ, από 150 ευρώ μέχρι πρότινος, το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

    Για τα υπόλοιπα Υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες Αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

    Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ, οπότε πλέον το συνολικό, μόνιμο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Διπλό σχήμα για ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ταμεία – Πώς θα αναβιώνουν οι 120 δόσεις και το νέο σχήμα για τους συνεπείς οφειλέτες

    Market Pass: «Ανοίγει» στο τέλος της επόμενης εβδομάδας – Αρχές Μαρτίου οι πρώτες πληρωμές



    ΣΧΟΛΙΑ