• Οικονομία

    Τα «ψιλά γράμματα» για το ελάχιστο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες – Ποιοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο €1.444 τον χρόνο

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με μισθό… ανειδίκευτου εργάτη αποκάλυψαν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, καθώς χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι δήλωναν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ.

    Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με νέα διάταξη βάζει ελάχιστο τεκμήριο στους ελεύθερους επαγγελματίες στα 10.920 ευρώ, δηλαδή το ετήσιο ποσό που προκύπτει για έναν εργαζόμενο με βασικό μισθό 780 ευρώ επί 14 μήνες.

    Δυνητικά, το ελάχιστο τεκμήριο μπορεί να φτάσει έως και τα 50.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις.

    Το νέο σύστημα έχει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό, θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές.

    Από το μέτρο εξαιρούνται οι αγρότες, οι νέοι επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριοποίησής τους, οι κάτοικοι μικρών νησιών και οικισμών, οι ανάπηροι, αλλά και οι μισθωτοί που διαθέτουν και «μπλοκάκι».

    Με τις αλλαγές περίπου 473.000 επαγγελματίες που σήμερα δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα έως και μηδενικά θα πληρώσουν φόρο 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, σε σύνολο 735.320 ελεύθερων επαγγελματιών:

    – Οι 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

    – Οι 124.000 δεν θα έχουν επιβάρυνση ή ελάφρυνση.

    – Οι 473.000 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας.

    Μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος

    Το ελάχιστο τεκμήριο θα αποτελέσει και βασικό κριτήριο για την «ελάφρυνση» από το τέλος επιτηδεύματος, ένα μέτρο το οποίο θα ξεκινούσε να μειώνεται από το 2025, αλλά η εφαρμογή του εκκινεί από το 2024.

    Έτσι, όσοι δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα πάνω από το τεκμαρτό εισόδημα, θα έχουν μείωση στο τέλος επιτηδεύματος κατά 50%.

    Για όλους τους υπόλοιπους, δηλαδή για εκείνους που θα δηλώσουν στην εφορία κάτω από 10.920 ευρώ, η μείωση θα είναι της τάξης του 25%. Το τέλος επιτηδεύματος διατηρείται προς το παρόν για τις επιχειρήσεις.

    Πως αυξάνεται το ελάχιστο τεκμήριο

    Το νέο σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα μεταβάλλεται με βάση τρεις σημαντικούς παράγοντες.

    Οι τριετίες: Αρχικά, με τα χρόνια δραστηριοποίησης του ελεύθερου επαγγελματία. Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης θα ισχύει μειωμένο τεκμαρτό εισόδημα ως εξής:

    • 100% για τα τρία πρώτα χρόνια
    • 67% για τον 4ο χρόνο και
    • 33% για τον 5ο χρόνο

    Στο έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τα 10.920 ευρώ, ενώ ύστερα από τρεις τριετίες, δηλαδή 12 χρόνια θα ανέλθει στα 14.196 ευρώ.

    Οι υπάλληλοι που απασχολεί: Ένας ακόμα βασικός παράγοντας είναι οι υπάλληλοι που απασχολεί ο ελεύθερος επαγγελματίας. Το τεκμαρτό του εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση και τις αποδοχές του υπαλλήλου (ανώτατο όριο υπολογισμού τα 30.000 ευρώ). Στην περίπτωση που ο επαγγελματίας καταβάλλει στον υπάλληλό του το ποσό των 20.000 ευρώ, η ελάχιστη αμοιβή που μπορεί να δηλώσει ο επαγγελματίας είναι 20.000 ευρώ συν 10% για το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας (με «ταβάνι» τα 15.000 ευρώ για μισθό, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος κτλ) δηλαδή 22.000 ευρώ.

    Ο τζίρος της επιχείρησης: Το τεκμαρτό εισόδημα προσαυξάνεται και ανάλογα με τον τζίρο της επιχείρησης. Στην περίπτωση που ο τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της δραστηριότητας τους (ΚΑΔ) της προηγούμενης χρήσης, το φορολογητέο εισόδημα θα αυξάνεται:

    • 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
    • 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
    • 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

    Οι εξαιρέσεις

    Ο χρόνος κατά τον οποίο ο ελεύθερος επαγγελματίας είχε παύση εργασιών δεν λογίζεται κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης αμοιβής.

    Όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας ασκεί τη δραστηριότητά του και έχει την κύρια κατοικία του σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, η ελάχιστη αμοιβή θα μειώνεται κατά 50%.

    Όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%, θα μειώνεται κατά 50%.

    Η ελάχιστη αμοιβή αποτελεί μαχητό τεκμήριο που μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, κ.λπ.).

    Τι προσδοκά το οικονομικό επιτελείο

    Το Δημόσιο εισπράττει σήμερα από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών 1,709 δισ. ευρώ (1,331 δισ. από το φόρο εισοδήματος και 378 εκατ. από το τέλος επιτηδεύματος). Με την εφαρμογή του νέου συστήματος προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 874  εκατ. ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τα έσοδα αυξάνονται κατά 606 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, αναμένεται συνολική μείωση των επιδομάτων των ελεύθερων επαγγελματιών κατά  100 εκατ. Το όφελος για τον προϋπολογισμό θα διατεθεί για την αύξηση των επιδομάτων αυτών.

    Παραδείγματα

    1. Νέος αυτοαπασχολούμενος με 3.000 δηλωθέν εισόδημα και φόρο 270 ευρώ. Με τις νέες διατάξεις δεν θα δει καμία αλλαγή στο φόρο που θα πληρώσει.

    2. Αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 50.000 ευρώ, θα έχει σταδιακά μείωση από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ.

    3. Παλιός αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 1.500 ευρώ, πλήρωνε φόρο 135 ευρώ και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή συνολικά 785 ευρώ. Με το νέο σύστημα θα θεωρείται ότι έχει εισόδημα 14.196 (λόγω τριετιών) και θα έχει αύξηση επιβάρυνσης κατά 1.038 ευρώ.

    4. Αυτοαπασχολούμενος με μηδέν δηλωθέν εισόδημα και μεγάλο τζίρο, σήμερα πληρώνει μόνο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Με τις προσαυξήσεις του εργοδοτικού κόστους και του μεγάλου τζίρου το φορολογητέο του εισόδημα αυξάνεται στα 25.833 ευρώ και θα έχει αύξηση στη φορολογία κατά 4.083 ευρώ.

    5. Αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν 7.000 ευρώ και 200.000 τζίρο, πλήρωνε φόρο 630 ευρώ και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή συνολικά 1.280 ευρώ. Με το νέο σύστημα ως εισόδημα θα θεωρούνται τα 14.196 ευρώ και επειδή έχει μεγάλο τζίρο, το ελάχιστο τεκμήριό του θα προσαυξηθεί κατά 70% σε 24.133 ευρώ φορολογητέο εισόδημα. Συνολικά θα έχει μια αύξηση στη φορολογική επιβάρυνση κατά 2.977 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Ελάχιστο τεκμήριο σε ελεύθερους επαγγελματίες – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο και ποιοι θα «κερδίσουν» από τη μείωση του τέλος επιτηδεύματος

    Ανοίγει η πλατφόρμα για το φετινό επίδομα θέρμανσης – Αναρτήθηκε το νέο ΦΕΚ για τα ποσά και τους δικαιούχους

    Έρχεται ελάχιστος φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες – Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο



    ΣΧΟΛΙΑ