• Οικονομία

    Έρχεται ελάχιστος φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες – Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο

    Κωστής Χατζηδάκης

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Μεγάλες αλλαγές φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί ο Κωστής Χατζηδάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχοντας στο επίκεντρο το νέο τρόπο με τον οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τις δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που μεταξύ άλλων θα προβλέπει και «μπόνους» για όσους πολίτες καταγγέλλουν τις «μαϊμού» αποδείξεις στην εφορία.

    Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στο τέλος Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει και μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, με τους βασικούς άξονες να έχουν παρουσιαστεί εδώ και έναν μήνα από την κυβέρνηση.

    Καμία αύξηση συντελεστών στους ελεύθερους επαγγελματίες

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών ούτε θα υπάρχουν τροποποιήσεις με εισαγωγή ενδιάμεσων συντελεστών.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει παρέμβαση στον αλγόριθμο, με τον οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι της εφορίας.

    Στην πράξη, θα γίνεται άμεση διασταύρωση των εσόδων και των εξόδων που διαθέτουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και θα αντλούνται πληροφορίες για τα ποσά που εισπράττουν, αλλά και όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούν.

    Από το νέο έτος αναμένεται να μην εκπίπτουν όσες δαπάνες δεν θα δηλώνονται στο MyDATA, ενώ θα μπορούν τα έσοδα που θα δηλώνονται δεν γίνεται να είναι λιγότερα απ’ αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει η εφορία, για τις εισπράξεις του φορολογούμενου.

    Ελάχιστο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

    Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, το οποίο θα υπολογίζεται στα 10.900 ευρώ, δηλαδή όσο είναι ο βασικός μισθός των 780 ευρώ (υπολογιζόμενο επί 14 μισθούς).

    Με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές, 9% και 22% για τα πρώτα κλιμάκια, ο ελάχιστος φόρος που θα προκύψει ανέρχεται στα 1.100 ευρώ για κάθε ελεύθερο επαγγελματία.

    Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος σημείωσε πως «στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η Κυβέρνηση συζητάει και ένα καινούργιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, δίκαιο, έτσι ώστε τελικά να μην υπάρχουν -όπως συμβαίνει σήμερα- εργοδότες, οι οποίοι να πληρώνουν λιγότερους φόρους από ότι ο υπάλληλός τους.

    Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο υπάλληλος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που αφορά το σύνολο φυσικά της κοινωνίας αλλά και όλους εκείνους τους πολλούς πάντως ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους».

    Τα 10 νέα «εργαλεία»

    Με τη χρήση της τεχνολογίας, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις κατά της φοροδιαφυγής, προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτό το τεράστιο “αγκάθι”, μέσα από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την ενίσχυση των ελέγχων και των διασταυρώσεων.

    Τα 10 νέα «εργαλεία» που φέρνει το οικονομικό επιτελείο με το επερχόμενο νομοσχέδιο είναι:

    1. Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024. Το μέτρο αφορά 450.000 επιχειρήσεις και θα καταγράφεται κάθε συναλλαγή με τα POS στην ταμειακή μηχανή, δηλαδή δεν θα πραγματοποιείται καμία πληρωμή αν δεν εκδοθεί πρώτα απόδειξη.

    2. Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα καταστούν υποχρεωτικά από το 2024, ώστε να περάσουν οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή. Πλέον, τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση.

    3. Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια συνδέονται άμεσα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας myDATA με το νέο έτος. Εντός του 2024 θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις να διαβιβάζουν τα έσοδα και τα έξοδα στην πλατφόρμα.

    4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών από όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου.

    5. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και όχι με μετρητά. Από τις 338.511 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων συνολικού ύψους 27,7 δις ευρώ, εκ των οποίων οι 42.613 μεταβιβάσεις έγιναν αποκλειστικά με μετρητά ύψους 462,5 εκατ ευρώ και οι 41.741 που εξοφλήθηκαν εν μέρει με μετρητά.

    6. Ενεργοποίηση ψηφιακού δελτίου αποστολής. Στις αρχές του έτους πιλοτικά και έως το τέλος του έτους κανονικά. Για τα αγαθά που διακινούνται στη χώρα θα υπάρχει real time παρακολούθηση. Το δελτιο αποστολής θα περιλαμβάνει τα στοιχεία που απαιτούνται για τη διευκόλυνση των ελέγχων της ΑΑΔΕ.

    7. Αύξηση του προστίμου παράνομων συναλλαγών άνω των 500 ευρώ σε πόσο διπλάσιο της συναλλαγής. Έτσι, αν γίνει μια συναλλαγή με μετρητά ύψους 600 ευρώ, το πρόστιμο θα ανέλθει στα 1.200 ευρώ.

    8. Θεσμοθέτηση πληρωμής προνομιακών επιδομάτων μέσω πιστωτικών καρτών

    9. Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας, ώστε να μην έχουν καμία δυνατότητα συνεργασίας με άλλες εταιρείες

    10. Παρεμβάσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Θα υπάρχει φόρος διαμονής σε όλες τις μισθώσεις, ενώ όσοι διαθέτουν πάνω από 2 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία.

    «Μπόνους» έως 3.000 ευρώ για όσους καταγγείλλουν «μαϊμού» αποδείξεις

    Ένα ακόμα σημαντικό πλαίσιο που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο και θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο είναι το χρηματικό έπαθλο που θα κερδίζουν όσοι φορολογούμενοι καταγγείλλουν στην εφορία μια «μαϊμού» απόδειξη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα η πλατφόρμα apodixi έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες εκ των οποίων 75.000 επώνυμες και 60.000 ανώνυμες.

    Το χρηματικό έπαθλο μπορεί να φτάνει έως και τα 3.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της απόδειξης που αποδείχθηκε πως δεν ήταν νόμιμη ή το ποσό που πλήρωσε ο καταναλωτής ήταν μεγαλύτερο από την απόδειξη που εκδόθηκε.

    Ωστόσο, για να μπορέσει ένα φορολογούμενος να λάβει το χρηματικό «μπόνους», η καταγγελία θα πρέπει να είναι επώνυμη και θα λάβει τα χρήματα από το κράτος μόνο όταν διαπιστωθεί πως η παράβαση που κατήγγειλε έχει βάση, μετά από τη διασταύρωση των ελέγχων από την εφορία.

    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί σήμερα το πρωί τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον αρμόδιο Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Στη συνέχεια, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, στον 3ο όροφο του Υπουργείου, στις 16.30.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχονται ανατροπές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

    Στο “μικροσκόπιο” του ΥΠΟΙΚ οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν συστηματικά εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα

    Έκδοση fast track ληξιπρόθεσμων επικουρικών και εφάπαξ – Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο



    ΣΧΟΛΙΑ