• Οικονομία

    Τα «επενδυτικά δώρα» του Χρήστου Σταϊκούρα για το Χρηματιστήριο

    O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Επενδυτικά δώρα κρύβει το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση στην Βουλή, μετά την κατάθεσή του στις 7 Νοεμβρίου.

    Η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% και η βελτίωση των φορολογικών συντελεστών στα αμοιβαία και στις ΑΕΕΑΠ εκτιμάται ότι θα δώσουν κίνητρα σε ιδιοκτήτες  και μετόχους μειοψηφίας να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά,  συντηρώντας το ενδιαφέρον και το 2020.

    Και όχι μόνο. Ως φιλοεπενδυτικό μέτρο θεωρείται και η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 24% για τις επιχειρήσεις, εν προκειμένω και για τις εισηγμένες, καθώς και η έκπτωση 5% στην προκαταβολή του φόρου εισοδήματος της ερχόμενης χρονιάς.

    Μερίσματα

    Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.

    Ταυτόχρονα, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.

     Μέσος συντελεστής φορολόγησης

    Ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρος επί των μερισμάτων), από 35,2% που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 27,8% το 2020, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της Ε.Ε. Όπως προκύπτει από τις περισσότερες εκθέσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι από τις πιο επιβαρυμένες στην Ευρώπη.

    ΑΕΕΑΠ

    Ξηλώνονται ταυτόχρονα ότι αντιαναπτυξιακό είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στερώντας σε στιγμές κρίσης και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το ζεστό χρήμα για επενδύσεις στα ακίνητα, παγώνοντας στην ουσία τη συγκεκριμένη αγορά. Και μάλιστα από τους επαγγελματίες του κλάδου. Συγκεκριμένα, καταργείται αυτό που προέβλεπε ο νόμος 4393/2016, ότι δηλαδή, οριζόταν ελάχιστο εξαμηνιαίο ποσοστό 0,375% ή 0,75% σε ετήσια βάση για τη φορολόγηση των ακινήτων και των διαθεσίμων των ΑΕΕΑΠ.

    Η κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, σύμφωνα με την οποία εκτός από την φορολογία στα ακίνητα έμπαινε «χέρι» και στα μετρητά που διατηρούσαν οι εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Που σήμαινε ότι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η Βιοχάλκο της οικογένειας Στασινόπουλου ή του Φουρλή, δεν θα μπορούσαν να εισάγουν τις μετοχές προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. Πλέον το εμπόδιο αυτό αίρεται και εντός του 2020 θα πρέπει να αναμένονται οι δημόσιες εγγραφές τους…

    Αμοιβαία

    Βαθιά ανάσα, τέλος, και για τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές καθώς τα αμοιβαία κεφάλαια, οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) και οι ΑΕΕΑΠ θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με ποσοστό επί του συνολικού τους ενεργητικού, όπως ίσχυε πριν από το 2016.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

    Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων: Το 10% του εκάστοτε βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν 0%.

    Τα Α/Κ Ομολογιακά: Το 10% του εκάστοτε βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν 0,25%.

    Α/Κ Μεικτά: Το 10% του εκάστοτε βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν 0,50%.

    Α/Κ Μετοχικά: Το 10% του εκάστοτε βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν 1%.

    ΑΕΕΧ: Το 10% του εκάστοτε βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν 1%.

    ΑΕΕΑΠ και Α/Κ Ακινήτων: Το 10% του εκάστοτε βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν 1%.

    Με τα επιτόκια της ΕΚΤ αρνητικά θα μειώσει δραστικά την τρέχουσα φορολόγηση.



    ΣΧΟΛΙΑ