• Οικονομία

    Στον «αέρα» οι εισφορές για 250.000 παράλληλα απασχολούμενους – Νέα καθυστέρηση για την επιβολή εισφορών και σε τίτλους κτήσης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Προς το τέλος του χρόνου παραπέμπεται η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 εργαζόμενους με καθεστώς παράλληλης ασφάλισης, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα οριστικοποιηθούν οι εισφορές που πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για όσους εργάζονται και αμείβονται με τίτλους κτήσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τον e-ΕΦΚΑ ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια στους μισθωτούς που ασκούν παράλληλα και ελεύθερο επάγγελμα, διατηρώντας Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, η ΗΔΙΚΑ λόγω φόρτου εργασίας δεν θα ολοκληρώσει την εκκαθάρισή τους.

    Υπολογίζεται ότι από τους 250.000, για περίπου 50.000 ασφαλισμένους θα προκύψουν χρεωστικά υπόλοιπα, τα οποία θα αποπληρωθούν σε δόσεις. Υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι η αποπληρωμή των επιπλέον εισφορών κατά μέσο όρο 600- 700 ευρώ θα γίνει σε πολλές δόσεις, φτάνοντας ακόμη και τις 12. Για την συντριπτική πλειοψηφία των παράλληλα ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, θα προκύψουν πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, είτε θα δικαιούνται να λάβουν επιστροφές εισφορών, είτε δεν λάβουν, αλλά ούτε και θα υποχρεούνται να καταβάλλουν καμία διαφορά στον e-ΕΦΚΑ.

    Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το 2021 και έχουν καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή τους απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών.  Οι συγκεκριμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

    Ωφελημένοι είναι οι παραλλήλως απασχολούμενοι, οι οποίοι καλύπτουν το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), οπότε και δεν απαιτείται να καταβάλλουν επιπλέον εισφορά. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

    Τίτλοι κτήσης

    Μετά από καθυστέρηση τριών ετών, άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των εισφορών όσων απασχολούνται περιστασιακά και πληρώνονται με τίτλους κτήσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το λογισμικό για τις εισφορές των 15.000 περιστασιακά εργαζομένων που τα προηγούμενα χρόνια αμείβονταν μέσω παραστατικών παρεχόμενων υπηρεσιών, των γνωστών με την ονομασία «τίτλων κτήσης», βρίσκεται στη διάθεση του e-ΕΦΚΑ, ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση.

    Η αποπληρωμή από χιλιάδες επιχειρήσεις θα γίνει σε περισσότερες από 12 δόσεις για τους περιστασιακά απασχολούμενους για τα έτη 2020-2021. Μετά τον υπολογισμό για τα έτη 2020-2021, θα πρέπει να ξεκινήσει η έκδοση των παραστατικών για την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και των τουλάχιστον 9 μηνών του 2022. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, θα ακολουθήσει η εκκαθάριση και των εισφορών από παραστατικά που έχουν εκδοθεί το διάστημα από 01.02.2019 έως 31.12.2019 με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

    Η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ κύριας ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήτοι 155 ευρώ τον μήνα, ενώ η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 55 ευρώ τον μήνα.

    Συνολικά, δηλαδή, η παρακρατούμενη εισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 210 ευρώ τον μήνα. Η ρύθμιση για επιβολή της χαμηλότερης δυνατής εισφοράς στοχεύει στον περιορισμό της υπέρμετρης παρακράτησης εισφορών από ΠΠΥ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει πρόσωπα με παραστατικά χαμηλής αξίας να δημιουργήσουν χρόνο ασφάλισης. Ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει αμοιβές μέσω των ΠΠΥ έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως.

    Διαβάστε επίσης

    Ποιοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση – Για ποιους αυξάνονται μισθοί και συντάξεις

    Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 9 Σεπτεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ