• Οικονομία

    Στο τραπέζι η παράταση των 800 € και τον Μάιο – Πότε καταβάλλονται οι πρώτες αποζημιώσεις σε εργαζόμενους και επιστήμονες

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας


    Στην παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για περίπου 1,7 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τον Μάιο με την καταβολή επιδόματος 800 ευρώ προσανατολίζεται η κυβέρνηση ανάλογα με την πορεία εξέλιξης του κορονοϊού.

    Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο, αντίστοιχη οικονομική βοήθεια να δοθεί και τον Μάιο… Το μέτρο αφορά και 700.000 επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, δηλαδή επτά στους δέκα.

    Όσοι εργαζόμενοι χρειαστεί να μείνουν ως το τέλος στον ειδικό αυτό μηχανισμό, θα έχουν επιδοτηθεί από το κράτος με 1.600 ευρώ για 3 μήνες. Δεδομένου ότι το πρώτο 800άρι αφορά την περίοδο περίπου έως τα τέλη Απριλίου κι ανάλογα με το πότε ανέστειλε την λειτουργία του ο κάθε κλάδος, το δεύτερο 45ήμερο αναμένεται να καταλαμβάνει κατά κύριο λόγο τον Μάιο ή να εκτείνεται και στον Ιούνιο, ανάλογα πάντα με την διάρκεια των έκτακτων μέτρων.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Απρίλιος είναι μήνας – κλειδί για την εξέλιξη της δύσκολης αυτής περιπέτειας. Τόσο επειδή αναμένεται να διαφανεί σταδιακά ο χρονικός ορίζοντας άρσης των έκτακτων μέτρων, όσο και επειδή θα δοκιμαστεί στην πράξη ο μηχανισμός στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών.

    Πότε θα πιστωθεί η αποζημίωση των 800 ευρώ

    Η αποπληρωμή των 800 ευρώ θα γίνει σε τρεις καταβολές. Η πρώτη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα και ειδικότερα από την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου έως και την Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου. Σε αυτή την πρώτη πληρωμή θα λάβουν τα 800 ευρώ, που είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, όλοι όσοι θα έχουν υποβάλλει ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση έως την ερχόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου.

    Πριν την εκκαθάριση και τις πληρωμές, το τριήμερο 11-13 Απριλίου εργαζόμενοι και εργοδότες θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις στις δηλώσεις που θα έχουν ήδη ψηφιακά υποβάλλει οι μεν στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr και οι δε στην «Εργάνη». Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδότες που έχουν αναστείλει την λειτουργία της επιχείρησης τους πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έως την Παρασκευή 10 Απριλίου.

    Αυτή η φόρμουλα θα επαναληφθεί άλλες δυο φορές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ώστε να πληρωθούν έως και τις 7 Μαΐου όλοι οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ που αντιστοιχεί στο πρώτο 45ήμερο στήριξης από την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, οι δηλώσεις των μισθωτών στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Απριλίου σε τρεις φάσεις. Στη διαδικασία που ξεδιπλώνεται ήδη, κομβικό ρόλο παίζουν δυο στοιχεία :

    -Η χρονική στιγμή που ο εργοδότης θα υποβάλλει την δήλωσή του στην «Εργάνη» καθώς είναι προαπαιτούμενο για να υποβάλλει την δική του ο εργαζόμενος στο supportemployees.yeka.gr και

    -το ΑΦΜ του εργαζόμενου, αφού κάθε 10ήμερο θα ξεκινά ένας νέος κύκλος δηλώσεων με βάση τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

    Αντίστοιχα θα πληρώνονται και τα 800άρια, καθώς θα πραγματοποιηθούν τρεις πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

    Ενίσχυση επιστημόνων

    Την Πέμπτη, 9 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί εκκίνηση υποβολής αιτήσεων για όσους επιστήμονες, επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης που εκπονεί η κυβέρνηση και το οποίο θα τους αποφέρει ένα οικονομικό όφελος της τάξης των 600 ευρώ. Υπολογίζεται ότι ωφελούμενοι θα μπορούν να είναι περισσότεροι από 180.000 επιστήμονες (δικηγόροι, λογιστές, γιατροί, συμβολαιογράφοι), με την σχετική προθεσμία να λήγει στις 20 Απριλίου. Η πρώτη δόση αποπληρωμής του επιδόματος, ύψους 400 ευρώ θα γίνει την Μεγάλη Τετάρτη και η εξόφληση στο τέλος του μήνα. Για τον επόμενο μήνα, Μάιο, αναμένεται να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ