• Οικονομία

    120 δόσεις: «Στηρίξτε όσους έχασαν στην καραντίνα κι όχι επιτήδειους», το αίτημα της αγοράς

    Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς


    Να ξεκινήσει η πληρωμή των δόσεων που έμειναν πίσω στην καραντίνα μετά την 1 Ιανουαρίου 2021 ζητεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

    Μισή δουλειά, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι η ρύθμιση που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Το «μείον» της νέας ρύθμισης είναι η δεύτερη παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ότι όσοι έχασαν τη ρύθμιση της τμηματικής καταβολής το διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου μπορούν να την ενεργοποιήσουν πληρώνοντας τον Οκτώβριο. Οι δόσεις που δεν κατεβλήθησαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση. Δηλαδή κάποιος που δεν πλήρωσε επτά μήνες κι έχει υπαχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει να ξέρει ότι μετά την 120η δόση, απομένουν άλλες επτά. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει το μέτρο από 1/1/21 κι όχι τώρα που η χώρα και οι επιχειρήσεις, ακόμα και τα απλά νοικοκυριά, βιώνουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς. Πριν κάνουμε ταμείο, θα πρέπει η κυβέρνηση να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις ειδικά όταν η πανδημία μαίνεται, αναφέρει ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών.

    Την ίδια ώρα, ο κ. Καββαθάς, αναφορικά με την εφαρμογή των 120 δόσεων για όσες επιχειρήσεις κατέπεσαν τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που είχαν πάρει, θέμα το οποίο ανέδειξε χθες το  mononews.gr, υποστηρίζει ότι «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που συστήθηκαν μέσα σε ένα βράδυ για να πάρουν δάνεια με εγγύηση του κράτους. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία για μη καταβολές ούτε μιας δόσης από τα δάνεια αυτά.

    Το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, πάντως έχει ως στόχο μέσα από τη ρύθμιση αυτή να εισπράξει ό,τι μπορεί. Είναι εις γνώση της ηγεσίας στην οδό Νίκης ότι ουκ ολίγοι επιτήδειοι είχαν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας κατά το παρελθόν. Επειδή όμως υπάρχουν και επιχειρήσεις που πραγματικά έπεσαν έξω κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, τους δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Για όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία: αυτή των κατασχέσεων.

    Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

    Για παράδειγμα: Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Επιχείρηση με βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέρχονται από δάνειο που έλαβε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορεί να τις ρυθμίσει;

    Πλέον, ναι. Μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα που προβλέπει έως 120 δόσεις με κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει σε ποσοστό μέχρι και το 100%.



    ΣΧΟΛΙΑ