• Οικονομία

    Τα «θαλασσοδάνεια» του Κώστα Σημίτη «ξεπλένει» η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χρήστος Σταϊκούρας – Άδωνις Γεωργιάδης


    Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η αγορά, αφού υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αποπειράται να «ξεπλύνει» τα «θαλασσοδάνεια» της αμαρτωλής εποχής του Κώστα Σημίτη, φέρνοντας ρύθμιση 120 δόσεων για εκείνα που έχουν καταπέσει, αλλά φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δάνεια, που χορηγούσαν βεβαίως με δική τους ευθύνη και οι τράπεζες αφού το Δημόσιο εγγυόταν το 80% αυτών, αγγίζουν σήμερα τα 3,5 δισ. ευρώ

    Έχουν περάσει στις βεβαιωμένες οφειλές των δανειοληπτών στην εφορία και για μία ακόμα φορά ο ανώνυμος συνεπής φορολογούμενος διαπιστώνει ότι εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά εις βάρος του. Πρόκειται δε για δάνεια, όπως σχολιάζουν φοροτεχνικοί, τα οποία είχαν συναφθεί πέραν της δεκαετίας, μέσω του αμαρτωλού TEMΠME (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων). Ήταν η περίοδος, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, που οι περίφημες εταιρείες συμβούλων οργίαζαν στην ελληνική επικράτεια, υποσχόμενες δάνεια με εγγύηση του κράτους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που στήνονταν σε ένα βράδυ για να λάβουν οι δικαιούχοι τους κεφάλαια τα οποία δεν επρόκειτο να αποπληρώσουν ποτέ.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις εκείνης της εποχής (2003, ενώ η απόφαση υπήρχε από το 2002), το Ταμείο προβλεπόταν να καλύπτει με εγγυήσεις τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων με προσωπικό μέχρι 30 άτομα έναντι των τραπεζών, των εταιρειών leasing, factoring, οι οποίες προκύπτουν από πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις (πιστοδοτήσεις, προεξόφληση απαιτήσεων, χρηματοδοτική μίσθωση κ.λπ.).

    Οι εγγυήσεις που παρείχε το Ταμείο κυμαίνονταν σε ποσοστό από 40% έως 70% του ύψους της πίστωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις (περιοχές του αναπτυξιακού νόμου, περιπτώσεις πυρκαγιάς, πλημμύρας σεισμού κλπ.) μπορούσε να ανέλθει στο 80%. Το αρχικό κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ ανερχόταν σε 100 εκατ. ευρώ και καλυπτόταν εξ ολοκλήρου από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας. Το κεφάλαιο αυτό επέτρεπε την κάλυψη με εγγυοδοσία ενός μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων (τουλάχιστον 12.000 μέχρι το τέλος του προγράμματος), την εγγύηση δανείων που αντιπροσώπευαν ποσοστό 20%-25% των δανείων προς τις ελληνικές μικρές επιχειρήσεις και τη δημιουργία πολλαπλάσιων θέσεων εργασίας.

    Άρα λοιπόν, τα 100 εκατ. αρχικό κεφάλαιο του τότε ΤΕΜΠΜΕ έγιναν οφειλές σήμερα… 3,5 δισ. ευρώ από όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα και το υπουργείο Οικονομικών, καλή τη πίστη προφανώς, μέσω της νέας ρύθμισης 120 δόσεων θα επιδιώξει να μαζέψει τουλάχιστον 1-1,4 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών.

    Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή δίνεται δεύτερη ευκαιρία εν μέσω πανδημίας σε επιχειρήσεις αμφιβόλου αντικειμένου, τους ιδιοκτήτες τους και όσους έκαναν χρήση των περίφημων ταμείων εγγυοδοσίας επί Σημίτη, όταν μέσα στο 2020, όπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, υπάρχει αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ύψους 1,350 δισ. ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές, δίνεται η δυνατότητα 24 ή 48 δόσεων ή για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία να μετατεθούν στο τέλος της ρύθμισης στην οποία έχουν υπαχθεί. Δηλαδή, αν η ρύθμιση αφορά 120 δόσεις, στο τέλος να προστεθούν οι απλήρωτες της περιόδου της πανδημίας. Και όλα αυτά χωρίς να αίρεται το ακατάσχετο ή έστω να συζητείται η αύξηση του πέραν των 1200 ευρώ, για το οποίο πραγματικά διψά η αγορά.

    Υπενθυμίζεται ότι προ έτους, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη, επιταχύνθηκε η μεταφορά στην Εφορία των υπολοίπων των δανείων που είχαν δοθεί σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου, αλλά δεν εξυπηρετούνται. Δηλαδή τα τμήματα των δανείων που δεν έχουν αποπληρωθεί μεταφέρονται στο Δημόσιο και θα εισπραχθούν με τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Κάτι που σημαίνει κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων, αλλά και υψηλές προσαυξήσεις, καθώς αντιμετωπίζονται πλέον ως χρέη προς το Δημόσιο.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ