• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Τα βασικά οικονομικά μεγέθη θα είναι χειρότερα από ό,τι έχει προβλεφθεί, σε καλή κατάσταση τα ταμεία της χώρας

    • NewsRoom
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Τα βασικά οικονομικά μεγέθη θα είναι χειρότερα από ότι έχει προβλεφθεί, ωστόσο τα ταμεία της χώρα βρίσκονται σε καλή κατάσταση και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά για όσο χρειάζεται, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

    «Η πορεία της οικονομίας έχει περιοριστεί. Άρα το έλλειμμα για το 2021 θα είναι λίγο μεγαλύτερο και το χρέος υψηλότερο με τα ως τώρα δεδομένα» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της κρίσης η κυβέρνηση έχει σηκώσει το βάρος του συνόλου της οικονομίας και έχει λάβει πρωτοβουλίες για όλη τη χρονιά, ενώ αναζητούνται νέα εργαλεία ώστε να καλυφθούν στοχευμένα οι απώλειες που έχουν οι επιχειρήσεις, καθώς το μέγεθος της ζημίας είναι τόσο μεγάλο που το κράτος δεν μπορεί να το καλύψει ολοκληρωτικά.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το ζήτημα των πάγιων δαπανών  θα αφορά απώλειες που έχουν προκληθεί από τον Μάρτιο του 2020. «Δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας. Οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων της χώρας. Οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες», ξεκαθάρισε. Συμπλήρωσε, ωστόσο ότι κάθε κίνηση θα πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένη ώστε να διατηρηθούν σε ισορροπία τα δημοσιονομικά καθώς υπάρχουν πολύ λιγότερα έσοδα και μεγαλύτερες δαπάνες.

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας εάν θα χρειαστεί ενίσχυση ο προϋπολογισμός σχολίασε «Θα υπερβούμε τα 7,5 δισ. Θα χρειαστεί να επενδύσουμε περισσότερους πόρους. Δεν ξέρει κανείς πόσο θα ανέβει ο προϋπολογισμός». Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 η πλατφόρμα άνοιξε προχθές και θα είναι ανοιχτή μέχρι 22 Φεβρουαρίου, ενώ σε ό, τι αφορά το σενάριο μείωσης τεκμηρίων και του ορίου στις ηλεκτρονικές αποδείξεις σημείωσε ότι όταν η κυβέρνηση έχει να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο θα το κάνει.



    ΣΧΟΛΙΑ