• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης μετά το Πάσχα – Ποιους θα αφορούν

    • NewsRoom
    «Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Μέσα στις επόμενες ημέρες η ανακοίνωση

    Νέα μέτρα στήριξης δρομολογεί η κυβέρνηση, με στόχο να στηρίξει βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την αναστολή λειτουργίας πολλών εργασιών εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

    Σύμφωνα με όσα διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα νέα, κλαδικά σχέδια στήριξης πρόκειται να ανακοινωθούν επίσημα μέσα στις επόμενες 5 με 10 ημέρες.

    Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, τα νέα μέτρα θα αφορούν στους εξής κλάδους: ναυτιλία, ιδιωτική υγεία, ακτοπλοΐα, μεταφορές, ενέργεια, κάποια περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου, πρωτογενή τομέα και τουρισμό (με διαχωρισμό σε τουρισμό 12 μηνών και σε εποχικό).

    Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε επίσης την επανάληψη των μέτρων στήριξης που ήδη έχουν εφαρμοστεί και για τον Μάιο. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και της άρσης του lockdown κάποιων κλάδων.

    Αναφερόμενος στις καταθέσεις, ο υπουργός κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχουν εκροές. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως η αύξηση των «κόκκινων» δανείων είναι αναπόφευκτη, διαχωρίζοντας, βέβαια, τους δανειολήπτες που έχουν δεχθεί πραγματικό πλήγμα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Διευκρίνισε, μάλιστα, πως το κυνήγι των κακοπληρωτών θα συνεχιστεί στο αμείωτο, καθώς πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών.

    Ο υπουργός δεσμεύθηκε, επιπλέον, ότι το σχέδιο για μείωση των φόρων θα συνεχιστεί και για το διάστημα που θα ακολουθήσει το τέλος της πανδημίας.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως αυτές θα προχωρήσουν, όπου αυτό κρίνεται εφικτό. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ίδιος ανέφερε τα περιφερειακά λιμάνια.

    Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε χαρακτηριστικά πως «είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση», αλλά «η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση». «Δεν είμαι σε θέση να πω το μέγεθός της, όπως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να το πράξει», ξεκαθάρισε, επαναφέροντας το σενάριο για ύφεση της τάξης του 5% με 10%, εκτίμηση που ισχύει για όλα τα κράτη της ΕΕ.

    Ερωτηθείς για το πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η περίοδος της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε για την χώρα μας, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε.

    Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως άγνωστη παράμετρος, αλλά ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα «είναι ο τουρισμός, γι’ αυτό και επιβαρύνεται σημαντικά η χώρα από άποψη ύφεσης». Εξηγώντας τη θέση του, ο υπουργός είπε πως είναι άγνωστο το ποιος τουρισμός θα μπορέσει να έρθει από το εξωτερικό, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση στην Ελλάδα από τον επόμενο μήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ