• Οικονομία

    Σταϊκούρας μετά το Eurogroup: Η υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 10 ετών για την ανάπτυξη – «Πράσινο φως» για τη δόση των 767 εκατ.

    Επίδομα θέρμανσης: Πληρώθηκε η προκαταβολή σε 380.000 δικαιούχους

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων αποφάσισε το σημερινό Eurogroup, ύψους 767 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά το πέρας της συνεδρίασης, «αξιολογήθηκε θετικά η πορεία της Ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη 12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας».

    Μάλιστα, ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε στους ομολόγους του τα στοιχεία της ανάπτυξης για το γ΄τρίμηνο του έτους, που έδειξε αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

    «Η καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση, καθώς ο μέσος – μέχρι σήμερα – αντίστοιχος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται περίπου στο 4%. Σε όρους επιπέδου, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2021, η υψηλότερη εγχώρια επίδοση την τελευταία δεκαετία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Όπως τόνισε, επικροτήθηκε, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

    Πιστοποιήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων, στις αποκρατικοποιήσεις, στη διοίκηση των κρατικών επιχειρήσεων, στην κοινωνική πρόνοια, στη δημόσια διοίκηση, στο Κτηματολόγιο, στη φορολογία των ακινήτων.

    Επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να προσδώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και να αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

    Πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ

    Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει στις πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Πρόωρες αποπληρωμές οι οποίες, όπως τονίστηκε, θα είναι πολλαπλά επωφελείς για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

    Διαβάστε επίσης

    Αδ. Γεωργιάδης: Αισιόδοξος για την Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία

    Με το ΑΕΠ ανά χείρας o Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup

    Έκρηξη ανάπτυξης 13,4% το γ΄ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ