• Οικονομία

    Με το ΑΕΠ ανά χείρας o Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Σταϊκούρας - Eurogroup - ΦΠΑ - Ecofin

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Θετικές είναι οι προσδοκίες της αγοράς για τα στοιχεία που ανακοινώνει νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου – ενός κατά κανόνα ισχυρού τριμήνου για την ελληνική οικονομία λόγω του τουρισμού – που αναμένεται να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις που θέλουν τη χρονιά να κλείνει με την ανάπτυξη αρκετά υψηλότερα από το σχεδόν 7% που προβλέπει μέχρις ώρας ο κρατικός προϋπολογισμός.

    Για  ορισμένους μάλιστα, στην πιο αισιόδοξη πτέρυγα, ίσως η μέση ετήσια ανάπτυξη σκαρφαλώσει φέτος πέριξ του 9%  προς διψήφια δηλαδή ποσοστά…

    Τα, κατά την κυρίαρχη προσδοκία, ισχυρά στοιχεία για την ανάπτυξη είναι ίσως το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της έναντι των σκληρών της Ευρώπης αλλά και των αγορών, είναι δε σημαντικό πως θα βρίσκονται στο τραπέζι στο σημερινό Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα στη σκιά της Όμικρον και σχεδόν δέκα ημέρες πριν την ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

    Για την Ελλάδα, που αναμένεται να δει σήμερα το Eurogroup να εγκρίνει την έκθεση της 12ης αξιολόγησης των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας ανοίγοντας δρόμο για την εκταμίευση μίας ακόμη δόσης προς τα ελληνικά κρατικά ταμεία, τα ζητούμενα που απαιτούν άμεσα απαντήσεις είναι δύο:

    Αρχικά να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα όταν λήξει το PEPPμε δεδομένο πως η χώρα δεν αναμένεται να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέχρι τον Ιούνιο που ολοκληρώνεται η μεταμνημονιακή εποπτεία. Το θέμα είναι μεγάλο, ζωτικής σημασίας για την  Ελλάδα καθώς θα είναι καταστροφικό για την ελληνική αγορά χρέους να τραβηχτεί απότομα το χαλί του PEPP, κόβοντας το οξυγόνο του φθηνού δανεισμού για το δημόσιο αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση αναζητούνται λύσεις, τεχνικού χαρακτήρα και στο παρασκήνιο εξετάζονται διάφορα σενάρια σε περιβάλλον αβεβαιότητας ωστόσο που εντείνεται λόγω  του φόβου της Όμικρον και της έξαρσης του πληθωρισμούς στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία που η έκρηξη στη γειτονιά του 6% είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο θέμα για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

    Το δεύτερο πολύ σημαντικό ζητούμενο είναι η ταχύτητα με την οποία θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε κατάσταση σταθερής παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η συζήτηση εντάσσεται πλέον στη γενικότερη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας που περιλαμβάνει και την πτυχή των δαπανών που θα εγγράφονται.

    Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού που υπογράμμισε πως οι μέχρι πρότινος αυστηροί στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας μοιάζουν πλέον απαρχαιωμένοι με τον ίδιο να σημειώνει πως η χώρα θα χρειαστεί περισσότερα κονδύλια. Όπως μάλιστα εκτίμησε η άσκηση εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης και στη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να είναι η κυρίαρχη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο χρόνο.

    Πριν λίγο καιρό σε άλλη τοποθέτηση του είχε επίσης αναφερθεί στο κατά πόσο υπάρχουν  είδη δαπανών, τα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των στόχων για τους οποίους θα δεσμευτούμε ενδεχομένως, οι αμυντικές δαπάνες, οι οποίες όντως βαρύνουν δυσανάλογα χώρες – μέλη της ΕΕ όπως η Ελλάδα, που λόγω της γεωπολιτικής τους θέσης αναγκάζονται να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στην άμυνα.

    Και για τα δύο αυτά ζητούμενα η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει στις συζητήσεις όχι ως ο αδύναμος κρίκος, ξυπνώντας αντανακλαστικά του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος που οι πολιτικοί χειρισμοί στη χώρα κλυδώνιζαν την ευρωζώνη.

    Σε αυτή τη συζήτηση η χώρα επιδιώκει να προσέλθει ως μια ταχύτατα ανακάμπτουσα οικονομία, που κάνει μεταρρυθμίσεις και τρέχει προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης κάθε μέσου και κυρίως των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων Προγραμμάτων, προκειμένου να εδραιώσει μια ανάπτυξη με βιώσιμα χαρακτηριστικά 3% – 4% κατ’ έτος τα επόμενα χρόνια προκειμένου να εξασφαλίζει βιώσιμα δημόσια οικονομικά και εξυπηρέτηση του χρέους με λογικούς όρους.

    Σε αυτή τη συζήτηση η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και κυρίως θετικοί αιφνιδιασμοί της αγοράς προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται defactoένα ισχυρό όπλο στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Πόσο δε όταν σε αυτή τη δύσκολη συζήτηση που θα κορυφωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες η χώρα έχει ισχυρούς συμμάχους μεταξύ άλλων τη γείτονα Ιταλία και την…προεκλογική Γαλλία.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurogroup: Ψηλά στην ατζέντα η ελληνική οικονομία

    Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο στο ρυθμό της… Μποτσουάνα – Αγωνία στην Αθήνα σε θολό τοπίο λόγω της μετάλλαξης

    Χρήστος Σταϊκούρας: Θα πάρουμε έξτρα μέτρα στήριξης, αν χρειαστεί – Σε 10 ή 12 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ



    ΣΧΟΛΙΑ