• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Έρχεται νέα εκτόξευση του πληθωρισμού πάνω και από 4%

    Έρχεται και νέα εκτόξευση του πληθωρισμού

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός άγγιξε το 3,4%, όταν πριν από λίγους μήνες ήταν κοντά στο μηδέν.

    Με τους μισθούς να παραμένουν «παγωμένοι» και τους φόρους να έρχονται στα χέρια των φορολογούμενων σε μηνιαία βάση, το κύμα της ακρίβειας δημιουργεί οικονομική ασφυξία σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

    Οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες κυρίως σε φυσικό αέριο, καύσιμα, ηλεκτρικό, ελαιόλαδο και αρνιά οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στο να γράψει από την αρχή τον προϋπολογισμό, το τελικό κείμενου του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή την μεθεπόμενη Παρασκευή.

    Πάνω και από 4%

    Άλλωστε, οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, ώστε να αρχίσει η αποκλιμάκωση των τιμών από τους πρώτους μήνες του 2022.

    Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο έδειξαν πως οι τιμές κινούνται δίχως… «φρένο», αφού το φυσικό αέριο «απογειώθηκε» κατά 132%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,9%, τα καύσιμα σημείωσαν «άλμα» κατά 22,3%, το ελαιόλαδο κατά 22% και το ηλεκτρικό κατέγραψε αύξηση 18,9%.

    Με τις διεθνείς τιμές στο ρεύμα να παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από τα 200 ευρώ το μεγαβατώρα, η πορεία των τιμών δείχνει ανοδική  σε μια σειρά από προϊόντα και τους επόμενους μήνες, αφού αυξάνεται και το κόστος παραγωγής στις επιχειρήσεις.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του σημείωσε πως δεν αποκλείεται ο πληθωρισμός να ξεπεράσει ακόμα και το 4%. Ωστόσο, έφερε ως παράδειγμα τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην υπόλοιπη Ευρώπη, που σε ορισμένες χώρες ξεπερνά ακόμα και το 6%.

    Θα πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι η χώρα μας… άργησε να αποκτήσει πληθωρισμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Γερμανία απέκτησε πληθωρισμό της τάξεως του 2,1% τον περασμένο Απρίλιο, όπως επίσης η Ισπανία (2%) και η Γαλλία (1,6%).  Η Ελλάδα είδε αύξηση στον πληθωρισμό της από τον Ιούνιο, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 0,6%, τον Ιούλιο στο 0,7%, τον Αύγουστο στο 1,2% και τον Σεπτέμβριο ξεπέρασε το 2,1%.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ