• Οικονομία

    Σταϊκούρας: 11.500 ευρώ κατά μέσο όρο έλαβε η κάθε επιχείρηση από την 1η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Άλλες 47.000 έχουν κάνει αίτηση για την β’ φάση

    Πάνω από 52.490 επιχειρήσεις μπήκαν στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής αντλώντας σημαντικά χρηματικά ποσά ύψους 602 εκατ. ευρώ, είπε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.

    Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, της οποίας η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη.

    Στην πρώτη φάση, επειδή έχουμε πλέον τα οριστικά στοιχεία, 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν σημαντικά χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή – κατά μέσο όρο – περίπου 11.500 ευρώ ανά επιχείρηση.

    Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους.

    Δηλαδή, το 94% του συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει μέχρι 20 εργαζόμενους, αποδεικνύοντας έτσι ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις.

    Μάλιστα οι επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 86% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων. Αυτό είναι στοιχείο όχι μόνο κοινωνικής αποτελεσματικότητας, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Για να γίνει η εκταμίευση γρήγορα, χρησιμοποιήθηκαν τα διαθέσιμα, τότε, στοιχεία Μαρτίου για τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

    Στη δεύτερη φάση, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, η στήριξη θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και πολύ μεγαλύτερο ποσό, που καταρχήν διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

    Ήδη, η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινά στοιχεία από την ΑΑΔΕ, περίπου 47.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει ήδη αίτηση. Και καλούμε και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να κάνουν τη σχετική αίτηση».



    ΣΧΟΛΙΑ