• Οικονομία

    Στα «μανταλάκια» της ΑΑΔΕ οι μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου – Σήμερα τα αποκαλυπτήρια με ονόματα και διευθύνσεις για όσους χρωστούν και δεν ρυθμίζουν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    Μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών, έφτασε η ώρα να αποκαλυφθούν όσοι χρωστούν στο Ελληνικό Δημόσιο τεράστια ποσά και παραμένουν εξαφανισμένοι.

    Με βάση το Υπουργείο Οικονομικών, η ανάρτηση της λίστας από την ΑΑΔΕ θα γίνει μέχρι απόψε το βράδυ, μετά την παράταση που έχει δοθεί στις 30 Ιουνίου, όταν και θα έπρεπε να γίνει (με βάση το νόμο) η δημοσιοποίηση των ονομάτων.

    Αυτή η λίστα θα περιλαμβάνει ονόματα και διευθύνσεις επιχειρηματιών και επιχειρήσεων που χρωστούν στο δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ρύθμιση των οφειλών τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα η τελευταία ευκαιρία για να εμφανιστούν και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο ήταν στις 31 Ιουλίου, όταν και τελείωσε η προθεσμία για την ένταξη στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων.

    Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να αναρτήσει σήμερα τη λίστα, καθώς ακόμα και αν ένας οφειλέτης αποφάσιζε να ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (δηλαδή την περασμένη Δευτέρα), θα έπρεπε να καταβάλει τις δύο πρώτες δόσεις για την ενεργοποίηση της ρύθμισης εντός τριών ημερών, δηλαδή έως και χθες το βράδυ.

    Όσοι δεν αξιοποίησαν ούτε και αυτές τις ρυθμίσεις και αψήφησαν τις συνεχείς “οχλήσεις” της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ μέσω ενημερωτικών e-mail που τους θύμιζαν ότι χρωστούν στο Δημόσιο, θα δουν σήμερα τα ονόματά τους στα “μανταλάκια” της εφορίας.

    Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στη δημοσιοποίηση της λίστας, η οποία, σημειωτέον, έχει να ανανεωθεί από το 2019, καθώς αποφασίστηκε να μην αναρτηθούν τα ονόματα των μεγαλοφειλετών κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και έπειτα της ενεργειακής κρίσης.

    Πασίγνωστες εταιρείες και πτωχευμένοι επιχειρηματίες

    Η ανάρτηση της λίστας των μεγαλοφειλετών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τα προηγούμενα χρόνια σε αυτή βρίσκονταν πασίγνωστες εταιρίες, αλλά και πολλοί επιχειρηματίες που αρκετοί εξ’ αυτών είχαν δηλώσει πτώχευση.

    Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, θα έχει η εμφάνιση στην εν λόγω λίστα, επιχειρηματιών και επιχειρήσεων που μεσουρανούσαν τα περασμένα χρόνια στη χώρα μας και η κατάρρευσή τους (άρα και τα χρέη τους) δεν είχαν προλάβει να ενταχθούν στις λίστες της ΑΑΔΕ μέχρι το 2019.

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πασίγνωστης επιχειρηματικής οικογένειας που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της λιανικής, αλλά και στον φαρμακευτικό τομέα τις προηγούμενες δεκαετίες και η κατάρρευση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων προκάλεσε κυριολεκτικά “πάταγο” και είχε τεράστιες επιπτώσεις στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ άφησε πίσω υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς προμηθευτές και άλλες εταιρείες.

    Το παρασκήνιο πίσω από την αποκάλυψη της πασίγνωστης επιχειρηματικής οικογένειας

    Μάλιστα το Φεβρουάριο το 2022 στα βιβλία της ΑΑΔΕ εμφανίστηκε μία “ακραία τιμή”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τα χρέη που άφησε η συγκεκριμένη επιχειρηματική οικογένεια στο ελληνικό Δημόσιο και μόλις ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος, το οφειλόμενο ποσό εμφανίστηκε στη λίστα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη της εφορίας.

    Την περίοδο του 2016 μάλιστα, υπήρξαν και συσκέψεις σε Υπουργεία αλλά και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για τις επιπτώσεις κατάρρευσης της επιχείρησης, ενώ στη συνέχεια απαιτήθηκαν καίριες παρεμβάσεις διάσωσης από μεγάλο όμιλο, ώστε να περιοριστεί το ντόμινο των εξελίξεων στην ελληνική αγορά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες φορολογικές αρχές, προέκυψε πως η εν λόγω επιχείρηση δεν είχε καταβάλει επί πολλά χρόνια φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.

    Μένει να φανεί, αν στο μεσοδιάστημα η επιχειρηματική οικογένεια εμφανίστηκε και προχώρησε σε ρύθμιση των χρεών της, για να αποφύγει τη δημόσια διαπόμπευση.

    Οι επόμενες κινήσεις

    Όσοι από τους μεγαλοφειλέτες δεν εμφανιστούν, τότε θα υποστούν τη δημόσια διαπόμπευση. Στη συνέχεια ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα αναζητήσει περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων οφειλετών και, εφόσον τα εντοπίσει, θα προχωρήσει άμεσα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ώστε να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία.

    Στη λίστα με τους μεγαλοφειλέτες, θα πρέπει να αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος και στη διπλανή στήλη θα βρίσκονται οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τέλος το άθροισμα των οφειλών.

    Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρηματίες και τα υπόλοιπα φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν δις ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, έχουν κρατήσει “κρυφή” την ταυτότητά τους για περισσότερα από 4 συνεχή έτη, αφού η διαδικασία είχε “παγώσει” από τον Ιούνιο του 2019.

    Διαβάστε επίσης

    Διορία 24 ωρών στους μεγάλους οφειλέτες – Ποιοι θα δουν το όνομά τους στα «μανταλάκια» της ΑΑΔΕ

    Το τελευταίο e-mail της ΑΑΔΕ στους μεγάλους οφειλέτες – «Εμφανιστείτε και ρυθμίστε για να μην βγείτε στα μανταλάκια»

    Στοπ σε σενάρια για νέες ρυθμίσεις χρεών – Τελειώνει η διορία για τους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου



    ΣΧΟΛΙΑ