• Οικονομία

    S&P: Κίνδυνος υποβάθμισης των ευρωπαϊκών εταιρειών λόγω υψηλών επιτοκίων

    • NewsRoom

    Douglas Peterson, Πρόεδρος και CEO της S&P


    Στην κατηγορία του junk (υψηλού κινδύνου) κινδυνεύουν να βρεθούν πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, λόγω υψηλών επιτοκίων και επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με την S&P Global, επιχειρήσεις, εταιρείες ακινήτων αλλά και τράπεζες είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωπες με την πιθανότητα υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς οι δυνατότητες για τη χρηματοδότησή τους περιορίζονται σε ένα περιβάλλον νομισματικής σύσφιξης.

    «Η τάση για τη δανειακή θέση των επιχειρήσεων, ιδίως όσων βρίσκονται σε χαμηλότερη βαθμίδα είναι αρνητική, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του.

    Για την S&P, τα ακίνητα αποτελούν έναν από τους πιο εκτεθειμένους τομείς, ενώ οι τράπεζες αν και αναμένεται να δεχθούν πιέσεις, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ενεργητικού τους, οι απώλειες αναμένεται να εξομαλυνθούν.

    Μάλιστα, ο οίκος βλέπει αύξηση του ποσοστού των εταιρειών στην κατηγορία junk στο 3,75% τον Ιούνιο του 2024, από το 3,4% που κατεγράφη τον Αύγουστο.

    Σε περίπτωση ύφεσης στην ευρωζώνη, το ποσοστό αυτό μπορεί να εκτοξευτεί στο 5,5%, υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας Πολ Γουότερς.

    Σχεδόν οι μισές από τις 60 ευρωπαϊκές εταιρείες ακινήτων που αξιολογεί η S&P έχουν σήμερα αρνητικό outlook, πρακτικά μία προειδοποίηση για υποβάθμιση, σχολιάζει το Reuters.

    «Ο κίνδυνος είναι να βρεθούμε σε μια κατάσταση με περισσότερες πωλήσεις εταιρειών λόγω οικονομικών προβλημάτων, απ’ ότι εταιρείες», σημείωσε ο Γουότερς αναφερόμενος στις εταιρείες ακινήτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρόβλεψη Goldman Sachs: Θετικά στις 4.500 μονάδες θα κλείσει τη χρονιά ο δείκτης S&P 500

    Ο Jamie Dimon της JPMorgan προειδοποιεί: Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για επιτόκια 7%

    Βιλερουά ντε Γκαλό: Ας μη φτάσει η ΕΚΤ την οικονομία στα όρια της



    ΣΧΟΛΙΑ