• Οικονομία

    Σοκ στην οικονομία από πιθανό νέο lockdown σε Μύκονο, Ίο και Σαντορίνη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Ευθεία απειλή στα τουριστικά έσοδα αποτελούν τα σενάρια για νέα lockdown σε Μύκονο και Ίο, δυο νησιά στα οποία έχουν εκτοξευθεί τα κρούσματα του κορονοϊού.

    Ένα δεύτερο lockdown στο νησί των Ανέμων, όμως, μέσα σε διάστημα μόλις δυο εβδομάδων, θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τον Νο1 τουριστικό προορισμό της χώρας, ενώ σοβαρές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην εικόνα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας στο εξωτερικό.

    Μέχρι στιγμής, η εικόνα που υπάρχει στο Υπουργείο Οικονομικών είναι κάτι παραπάνω από θετική: οι αφίξεις από το εξωτερικό έχουν φτάσει στο 70% του 2019, ένα έτος που είχε καταγραφεί το απόλυτο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ θεωρείται εφικτός ο στόχος για τουριστικά έσοδα που αντιστοιχούν στο 50% του 2019, δηλαδή κοντά στα 9 δις ευρώ.

    Μετά τις χθεσινές, νέες προειδοποιήσεις του Νίκου Χαρδαλιά για τη Μύκονο και την Ίο, φαίνεται πως υπάρχει και μεγάλη ανησυχία, μετά την έξαρση των κρουσμάτων σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο. Αυτή η είδηση έχει δημιουργήσει νέο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς απειλούνται με lockdown τα πλέον κοσμοπολίτικα νησιά της χώρας, τα οποία επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από τις κορυφαίες χώρες – «δεξαμενές», όπως η Αγγλία, το Ισραήλ και η Γερμανία.

    Τα τοπικά lockdown και οι οίκοι αξιολόγησης

    Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ένα μπαράζ τοπικών lockdown, τα οποία, όμως, θα επηρεάσουν άμεσα την ελληνική οικονομία.

    Το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων στα… μισά νησιά της χώρας, χτυπά «καμπανάκια» ακόμα και στους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και αρκετές ημέρες τη χώρα μας για τις αρνητικές επιπτώσεις ενός τέτοιου σεναρίου.

    Πριν από μόλις 10 ημέρες, για παράδειγμα, ο οίκος Moody’s είχε συμπεριλάβει σε έκθεσή του ένα δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία, το οποίο προέβλεπε ότι η πανδημία θα προκαλέσει μπαράζ τοπικών lockdown ή ακόμα και ένα καθολικό lockdown. Αυτές οι επιπτώσεις θα οδηγήσουν φέτος την ανάπτυξη σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα απ’ αυτά που έχει υπολογίσει το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα προβλέπει ανάπτυξη 3,4% (έναντι του 3,6% που εκτιμά η κυβέρνηση), ενώ οι επιπτώσεις της μετάλλαξης σε διεθνές επίπεδο θα φέρει οριακή ύφεση το 2022, της τάξης του 0,7%, όταν η επίσημη εκτίμηση κάνει λόγο για «εκρηκτικούς» ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το 6%.

    Κίνδυνος lockdown στο… 30% του ΑΕΠ!

    Στο απευκταίο σενάριο βέβαια, η κατάσταση στην οικονομία θα γίνει ακόμα χειρότερη, εφόσον επιβληθούν μέτρα και στις περιοχές που έχουν ανέβει στο «πορτοκαλί». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, σε αυτή την κατηγορία έχουν μπει η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Ξάνθη, η Φλώρινα, η Εύβοια, καθώς και οι Δήμοι Σπετσών, Σφακίων και Χίου.

    Με βάση τα στοιχεία της συνεισφοράς της κάθε περιοχής στο ΑΕΠ της χώρας, αυτή την ώρα στο «μικροσκόπιο» των υγειονομικών αρχών βρίσκεται σχεδόν το 30% του ΑΕΠ, καθώς τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν:

    -η Θεσσαλονίκη (15,7 δισ. ευρώ),

    -η Ρόδος (3,4 δισ. ευρώ, μαζί με την Κω και την Κάλυμνο που δεν βρίσκονται στο επίκεντρο),

    -τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και την Τήνο (2,7 δισ. ευρώ),

    -την Εύβοια (2,9 δισ. ευρώ) και

    -τη Χαλκιδική (1,5 δισ. ευρώ).

    Μικρότερη συνεισφορά στο ΑΕΠ έχουν περιοχές όπως:

    -η Ξάνθη (1 δισ. ευρώ),

    -η Φλώρινα (851 εκατ. ευρώ),

    -η Ζάκυνθος (736 εκατ. ευρώ) και

    -η Λευκάδα (304 εκατ. ευρώ).

    Διαβάστε επίσης:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ