• Οικονομία

    Οι 40 μέρες – φωτιά του προϋπολογισμού

    Οι 40 μέρες – «φωτιά» του προϋπολογισμού

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ


    Βέβαιη θεωρούν στο Υπουργείο Οικονομικών την αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού, καθώς η διπλή κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα συνεχίζει να προκαλεί «τριγμούς» στην ελληνική οικονομία. Η ενεργειακή κρίση δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί άμεσα, ενώ άγνωστες παραμένουν και οι πτυχές της πανδημίας, καθώς η χώρα μας συνεχίζει να βιώνει περιοριστικά μέτρα.

    Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένει να περάσει ένα διάστημα – «φωτιά» για την ελληνική οικονομία, μέχρι να έρθει η ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του 2021.

    Μπορεί ο προϋπολογισμός να έδειξε πως το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι, τελικά μικρότερο κατά 2 δις ευρώ, μειώνοντας το συνολικό ποσοστό κάτω από το 7% που προβλέπουν οι επίσημες προβλέψεις, ωστόσο ουδείς γνωρίζει τις ανάγκες της οικονομίας για τους επόμενους μήνες.

    Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 4 Μαρτίου, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη πολύ υψηλότερη από το 6,9% που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο, ενώ την ίδια περίοδο θα υπάρξει και μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία των εσόδων έως και το τέλος Φεβρουαρίου, όταν και λήγει επίσημα ο προϋπολογισμός του 2021 και τα έσοδα μιας σειράς από φόρους θα προσμετρηθούν στα περσινά στοιχεία (οι δυο τελευταίες δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας).

    Μάλιστα, ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλά για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και το 2022, πάνω από το 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε, και η εκτίμηση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, πριν από λίγες ημέρες, ότι η αύξηση του ΑΕΠ το τρέχον έτος, θα ξεπεράσει το 5%, ενώ η Κομισιόν στις επίσημες προβλέψεις της μιλά για ανάπτυξη 5,2%.

    Μόνιμες φοροελαφρύνσεις

    Με τη χώρα μας να παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας έως και τον Αύγουστο του 2022, το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, τις οποίες θεωρεί πως θα πρέπει να μονιμοποιήσει από το ερχόμενο έτος.

    Μεταξύ άλλων αυτά είναι:

    ·Η μονιμοποίηση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που έχει ανασταλεί από το 2020 για τον ιδιωτικό τομέα

    ·πέκταση της κατάργησης του μέτρου και στο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους από το 2023

    ·Τη μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και

    ·Τη μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές, καθώς το μέτρο ισχύει έως τον Ιούνιο του 2022.

    Οι στόχοι για τα πλεονάσματα

    Εντός του ερχόμενου Μαρτίου θα υπάρξει άλλωστε και η μια πρώτη εικόνα από τις προθέσεις της Κομισιόν, αναφορικά με τους στόχους που θα πρέπει να πετυχαίνει η χώρα μας σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2023.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα ενημερωθεί τον Μάρτιο, όταν η Κομισιόν θα καταθέσει την εισήγησή της, ωστόσο το τελικό ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2023 θα αποκρυσταλλωθεί τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο του 2022, σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 39,4% του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία

    Σταϊκούρας: Υψηλό το κόστος για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια αγαθά, ίσως ανοίξει ξανά στο μέλλον η συζήτηση

    Σταϊκούρας: Επιτυχής η έκδοση του 10ετούς ομολόγου – Περίπου στο 1,8% το επιτόκιο

     



    ΣΧΟΛΙΑ