• Οικονομία

    Συνέδριο Economist: Αναγκαία η περιφερειακή συνεργασία για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών

    • NewsRoom


    Η αναγκαιότητα συνεργατικής προσέγγισης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, τόσο σε επίπεδο εθνικών υπηρεσιών όσο και σε διασυνοριακό, επισημάνθηκε από τους ομιλητές στη σχετική θεματική ενότητα του συνεδρίου του Economist, με θέμα «Διαχείριση φυσικών καταστροφών: Προστατεύοντας τη ζωή – Χτίζοντας Ανθεκτικότητα», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

    Την αξία της συνεργασίας και ευθύνης σε περιφερειακό επίπεδο κρατών ανέδειξε ο διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής Συνεργασίας και Συνδρομής, της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών του Ισραήλ, Τζέικομπ Γουίμισμπεργκ (Jacob Wimisberg), φέροντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα και τη διαδικασία, μέσω της οποίας κινητοποιήθηκε η επιχειρησιακή συνδρομή από το Ισραήλ.

    «Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και των σχετικών με αυτή καταστροφών είναι τεράστιος, είμαστε πολύ κοντά σε μία νέα εποχή, δεν μιλάμε απλώς για μία κρίση και γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε με διαφορετικό τρόπο και να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα πλήττει όλους, συνεπώς χρειαζόμαστε περιφερειακή ευθύνη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, αλλά και για άλλες χώρες της περιοχής, γιατί αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε τεράστιες συνέπειες των καταστροφών» επισήμανε ο ομιλητής, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που μετρά δεν είναι το είδος των απειλών και κινδύνων που αντιμετωπίζει κάθε χώρα, αλλά η προθυμία μίας χώρας να βοηθήσει την άλλη, όπου και όποτε μπορεί».

    Άρα, τόνισε, «πρέπει να σπάσουμε το τζάμι που μας χωρίζει και μας αποτρέπει να σκεφτούμε ότι σε επίπεδο περιφέρειας και πλανήτη είμαστε μια οικογένεια».

    «Στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα, όταν λάβαμε αίτημα συνδρομής με αεροσκάφη -η Ελλάδα είναι οικογένεια για το Ισραήλ- ήταν σαφές ότι θα βοηθήσουμε, αλλά για ένα δευτερόλεπτο το ερώτημα ήταν υπαρκτό και αφορούσε ότι αντιμετωπίζαμε κι εμείς έναν υψηλό δείκτη κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς και είχαμε περιορισμένα μέσα, γιατί και κάποιες μονάδες υπολειτουργούσαν.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έπρεπε να δώσει την έγκρισή του. Δεν σκέφτηκε τι πρέπει να κάνει, είπε άμεσα ναι» σημείωσε ο κ. Γουίμισμπεργκ.

    Το πρόβλημα στη διαχείριση των έκτακτων αναγκών, όπως εξήγησε, αφορά το ότι «δεν κατανοούμε ότι η πραγματικότητα όσων συμβαίνουν στον κόσμο με την κλιματική κρίση κινείται πολύ πιο γρήγορα από εμάς» και γι’ αυτό «μια λύση για την επιτάχυνση είναι η συνεργασία μεταξύ εθνών εντός περιφέρειας και παγκόσμια».

    Τα καταστροφικά αποτελέσματα μετά την εκδήλωση φυσικών φαινομένων έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τον βαθμό ετοιμότητας της κοινωνίας, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του «Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών» Αναστάσιος Γερασιμάτος, εξηγώντας ότι «φυσικά φαινόμενα όπως σεισμοί, πλημμύρες, ξηρασίες συμβαίνουν και θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν, όμως πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς», γιατί «τα πάντα εξαρτώνται από την ανθρώπινη προνοητικότητα».

    Όπως διευκρίνισε, «για να ορίσουμε τι είναι η πολιτική προστασία, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι στη λειτουργία της είμαστε όλοι ανεξαιρέτως συμμέτοχοι, είμαστε μέρος της πολιτικής προστασίας σε ατομικό, τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέρος της διαδικασίας για τη γρήγορη αντιμετώπιση. Αναγνωρίζουμε ότι η έκτακτη ανάγκη δεν έχει τόπο, χρόνο, τρόπο που θα εκδηλωθεί, οπότε ο καθένας μας είναι μέρος της άμεσης ανταπόκρισης για τον μετριασμό των επιπτώσεων».

    Ο κ. Γερασιμάτος εξέφρασε την άποψη ότι στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες δεν αξιοποιούνται στον βαθμό που θα μπορούσαν οι δυνατότητες που προσφέρει η πρόοδος της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της αμεσότητας στη διαχείριση έκτακτων αναγκών, παρατηρώντας ότι «διαθέτουμε πληθώρα μοντέλων πρόβλεψης της καταστροφής και μοντέλα επιτήρησης και αντιμετώπισης καταστροφής, αλλά έχουμε αφήσει όπως πρωτοδημιουργήθηκε το μοντέλο της διάσωσης».

    «Αν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα για πιο γρήγορη ανταπόκριση, θα πρέπει να αποφασίσουμε να ενοποιήσουμε και να ομαδοποιήσουμε τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

    Είναι καιρός το ΕΚΑΒ να μπει κάτω από πυροσβεστική, να λειτουργεί μια υπηρεσία, ένας φορέας για αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης» πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος του «Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών».

    Διαβάστε επίσης:

    Παπαθανάσης: Νέα έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ ξεκινούν άμεσα στη Θεσσαλία

    Blue Horizon: «Δεν λέμε τι ακούμε και τι βλέπουμε» – Νέοι διάλογοι-σοκ μελών του πληρώματος

    Τσακαλώτος: Μεγάλο λάθος το βίντεο Κασσελάκη στη Μακρόνησο – Συγγνώμη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ